Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

My tez planujemy budowac dom w petuniach!!! Jest naszym bezsprzecznym faworytem. W styczniu prawdopodobnie kupujemy projekt.

Gdzie sie bedziesz budowal?

Link to projektu:

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f01a42e14e50&intra=990587bb54bb7327035e2bc409467963&crc=3bbd5c3161b79e77708122d6cf0bf00d&lang=pl

rafal9 - przejrzyj oba projekty pod kątem rozmieszczenia pomieszczeń (ale wyszło masło maślane)

chodzi o to aby pomieszczenia techniczne i gospodarcze zgrupować razem i oddzielić od części mieszkalnej;

oprócz tego Petunie mają na górze dwie łazienki :)

mam nadzieję, że to duży plus :D :D :D

pozdrawiam

Dwie laziienki to bardzo duzy plus ( jak sie ma kase zeby je wykonczyc) A do tego Petunia ma duza lazienke na gorze, a GL raczej srednia. Plusem GL jest moim zdaniem ten podcien i wyjscie na taras zarowno z kuchni jak i salonu. Bardzo mi sie to podoba... Mam wrazenie ze salon w Patunii jest nieustawny. Drzwi od balkonu stoja w miejscu gdzie powinna stac kanapa... No chyba ze chce sie miec z kanapy widok na kuchnie a nie na telewizor :)

W GL za mala kuchnia jest troche...

Ale w sumie oba nie sa zle i spelniaja wiele z moich oczekiwan. Trzeba tylko troche kosmetyki :)

bodekku - zmieniles cos na parterze w swojej Patunii?

W petuniach dobrą poprawką wydaje się być przesunięcie łazienki na parterze do garażu z wejściem z korytarza pod schodami.

Powiększa to znacznie gabinet.

Poza tym garderoba na poddaszu wydaje mi się niepotrzebna - są duże pokoje. Zamiast garderoby można zrobić mały pokój.

Największym plusem jest sypialnia rodziców - ma wszystko co mieć powinna: łazienka, balkon, no i łóżko pod oknami.

Jest jeszcze jeden fajny element - okno nad schodami.

Czy ktoś dokładniej analizował koszty budowy tego domu?

Z kosztami jest nielekko. Nie mam doswiadczenia w tej materii a bodekku buduje szkielet wiec trudno porownac. Ale nastawiam sie na 350 kpln. Kiedys myslalem ze za 250 da rade, potem stwierdzilem ze 300 no a dzisiej nie sadze zeby udalo sie taniej niz 350 kpln. Trzeba byc realista...

mysle ze to zalezy od sasiedztwa. Jesli sasiedzi beda mieli dzialki po 1000m2 i niewielkie domi na nich a Ty wcisniesz Petunie na swoje 650m2 to moze to troche razic. Ale z drugiej strony co Cie obchodzi czy innych to bedzie razic. Jesli Tobie nie przeszkadza mniejszy ogrod to OK. Ja mam ograniczenia ekologiczne - tzn 20% dzialki moge tylko zabudowac domem. Dzialke mam 840m wiec Petunia jest w sam raz. Ale nie bulo mi lekko znalezc dom o powierzchni ok 170m2 i majacy tak niewielka pow. zabudowy. Powierzchnia uzytkowa w Petunii jest dosc duza w stosunku to pow. zabudowy moim zdaniem.

Moim zdaniem razic nie bedzie. Gorzej jesli warunki zabudowy masz takie jak ja. Wtedy klops.

Pozdr!

ostry - gdzieś już pisałem :) ale powtarzam;

ponieważ to szkielet to są wyrównane poziomy; brak schodków

do garażu i do dużej sypialni na poddaszu.

Z tego powodu wejście z garażu jest w hollu a nie pod schodami.

Dodatkowo powiększyłem łazienkę na parterze kosztem kotłowni, tak aby

weszła dodatkowo mała kabina prysznicowa oraz zlikwidowałem spiżarnię.

Widać to dopiero jak stoją ściany - spiżarnia jest mała i zajmuje miejsce.

Salon jest tylko salonem - moim zdaniem wystarcza :D

Pozdrowienia

• 2 weeks później...