Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rany prosze o pomoc :o do tej chwili myślałem że rama opiera się na słupach c140 pojedyńczych. Jednak spawacz wyprowadził mnie z błędu wyjaśniając ze podporki sa z 2 zespawanych c140.

A ja zamowilem 6 mb a powinienem zamowic 12 mb

Do tego spawacz kazal jechac do hurtrowni i zamieniac na profil zamkniety bo takie spawanie 2 c140 wzdluz to wg niego h... nie robota.

Potem poszly :evil: na projektanata, ogółnie mialem wczoraj wesoly dzionek.

Pomócie i napiszcie jak było u was.

• 2 weeks później...

Pozdrowionka w nowy dzień BUDOWANIA !

Rany prosze o pomoc :o do tej chwili myślałem że rama opiera się na słupach c140 pojedyńczych. Jednak spawacz wyprowadził mnie z błędu wyjaśniając ze podporki sa z 2 zespawanych c140.

A ja zamowilem 6 mb a powinienem zamowic 12 mb

Do tego spawacz kazal jechac do hurtrowni i zamieniac na profil zamkniety bo takie spawanie 2 c140 wzdluz to wg niego h... nie robota.

Potem poszly :evil: na projektanata, ogółnie mialem wczoraj wesoly dzionek.

Pomócie i napiszcie jak było u was.

No to witajcie po krótkim urlopiku !

misha11 - tak w zestawieniu jest 12 mb (bo na 2 kartach w projekcie to jest :-) ramy są oddzielnie narysowane. I heb 160 jest prawie 24mb.

Moi spawacze przeszli nad tematem do porzadku dziennego, zupełnie nie dyskutując - trzeba - to się pospawa i już. Moze w tym tygodniu bedzie spawanie i u mnie.

Melduję ze dziennik uzupełniony !

A ja doczekałem się włamania. SIatka ogrodzeniowa rozcięta, garaż blaszak - drzwi zdemolowane. Agregat prądotwórczy firmy Einhell STE 5500 - skradziony.

no cóż raz z górki - raz pod górkę ... tak to bywa

Bardzo współczuję! Sam też ciągle drżę przed złodziejami, których niestety nie brakuje. U mnie na razie (odpukac w niemalowane) wszystko ok. Ale już sie boje co będzie jak zrobię elektrykę. Trzeba będzie podpiąć się jak najszybciej pod system alarmowy.

W każdym razie głowa do góry i do przodu.

A ja doczekałem się włamania. SIatka ogrodzeniowa rozcięta, garaż blaszak - drzwi zdemolowane. Agregat prądotwórczy firmy Einhell STE 5500 - skradziony.

współczucia... :-( oby nigdy się nie powtórzyło. A swoją drogą można sprawdzić, czy na pobliskim "rynku" ktoś nie będzie próbował sprzedać tego sprzętu.

Pozdrawiam z placu boju, na którym z jednej strony zaczynamy dach, a z drugiej kończymy sezon największych kolek Córeczki. Trzy miesiące Jej życia i tyleż prawie czasu budowy.

Ostatni dylemat dotyczy klinkieru - pamiętam, że Rafał wybrał Kalahari Ton CRH. Z czego Wy budujecie kominy i ewentualnie okładacie elewację?

Ostatni dylemat dotyczy klinkieru - pamiętam, że Rafał wybrał Kalahari Ton CRH. Z czego Wy budujecie kominy i ewentualnie okładacie elewację?

Dzieki za wyrazy współczucia.

Proporcjonalnie do mojego przywiązania do tego agregatu moge stwierdzić że okres stypy i żałoby po utracie bliskiego współpracownika na budowie mogę uznać za zakończony. Trzeba żyć z tym dalej :-)

Odpuściłem zupełnie okładzinę klinkierową z elewacji. zmieniłem troszkę projekt i wyszły mi trochę inne petunie. ocenicie, czy nie udziwnię za bardzo :-)

Z przodu - poniewaz mój garaż będzie duży wyższy niż standardowy - na rogach garażu pojawią mi się przypory. Przypory, słup przed domem i te miejsca gdzie w projekcie były z okładziny klinkierowej robię z wapienia.

Będzie współgrał z działeczką i skałą.( którą notabene już całkiem zasłoniłem). Jedynie kominy zostawiam z cegły klinkierowej.

Do wyboru mam wienerbrgera i jopka w kolorach naturalny - jak ja dachówka i ciemno brązowy - jak orynnowanie, więc wybiore jeden lub drugi. jeszcze nie podjąłem decyzji. problem jest tez w cenie, bo kolor naturalny kosztuje mnie 1,3 brutto za szt. a ciemny - 2,6 za sztukę, czyli dokładnie 2 razy tyle.

Na razie spisuję wszystkie niezbędne dodatki do dachu - a tego dziadostwa jest naprawde dużo.

problem jest tez w cenie, bo kolor naturalny kosztuje mnie 1,3 brutto za szt. a ciemny - 2,6 za sztukę, czyli dokładnie 2 razy tyle.

Na razie spisuję wszystkie niezbędne dodatki do dachu - a tego dziadostwa jest naprawde dużo.

Hmm... rzeczywiście spora różnica w cenie... Masz rację, suma kosztów za "drobiazgi" potrafi zwalić z nóg. Nam podoba się klinkier na elewacji, choć to właściwie wydatek na ozdobę domu. Jednak mamy okazję wykorzystać ekipę, która zdeklarowała, że położy nam to w ramach umowy - musimy "jedynie" kupić materiał.

A jeśli chodzi o ogólne koszty, to jak wygląda Twój rachunek, Szczepku? My mamy podpisaną umowę za stan surowy zamknięty /łącznie z bramą garażową, drzwiami wejścowymi, oknami i elewacją, choć bez kosztów płytek klinkierowych/. Fundamenty robiliśmy dużo wyższe niż standardowe /ze względu na różnice poziomów terenu/ i zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej. Łącznie kosztuje nas to 230.000. Czy to bardzo dużo?

problem jest tez w cenie, bo kolor naturalny kosztuje mnie 1,3 brutto za szt. a ciemny - 2,6 za sztukę, czyli dokładnie 2 razy tyle.

Hmm... rzeczywiście spora różnica w cenie... Masz rację, suma kosztów za "drobiazgi" potrafi zwalić z nóg. Nam podoba się klinkier na elewacji, choć to właściwie wydatek na ozdobę domu. Jednak mamy okazję wykorzystać ekipę, która zdeklarowała, że położy nam to w ramach umowy - musimy "jedynie" kupić materiał.

A jeśli chodzi o ogólne koszty, to jak wygląda Twój rachunek, Szczepku? My mamy podpisaną umowę za stan surowy zamknięty /łącznie z bramą garażową, drzwiami wejścowymi, oknami i elewacją, choć bez kosztów płytek klinkierowych/. Fundamenty robiliśmy dużo wyższe niż standardowe /ze względu na różnice poziomów terenu/ i zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej. Łącznie kosztuje nas to 230.000. Czy to bardzo dużo?

Marta S. ciezko powiedzieć czy dużo czy mało.

U mnie 165 tys zł - robocizna + stan surowy otwarty ( z oknami połaciowymi bez okien i drzwi normalnych) + szambo + usypanie tarasów pod kostkę) tak to mniej wiecej wyjdzie bo już jestem blisko końca - zostało mi tylko (?) pokrycie dachu i szambo, więc już coś moge mówić o kosztach. acha

+ 3 tys nieplanowego wydatku na agregat

Czyli jak dorzuce okna i drzwi i stropian i siatke i tynki na elewacje to zbliże się gdzieś do 220 tys.

U mnie 165 tys zł - robocizna + stan surowy otwarty ( z oknami połaciowymi bez okien i drzwi normalnych) + szambo + usypanie tarasów pod kostkę) tak to mniej wiecej wyjdzie bo już jestem blisko końca - zostało mi tylko (?) pokrycie dachu i szambo, więc już coś moge mówić o kosztach. acha

+ 3 tys nieplanowego wydatku na agregat

Czyli jak dorzuce okna i drzwi i stropian i siatke i tynki na elewacje to zbliże się gdzieś do 220 tys.

Z tego, co piszesz wynika, że nasze koszty oscylują wokół tej samej kwoty. Uspokoiłam się, bo materiały załatwia nam firma budująca. Kontrolujemy ich jakość, ale obawiałam się, że ceny moglibyśmy negocjować niższe. Okazało się jednak /na szczęście dla nas/, że czasami takie firmy mają dużo lepsze układy w hurtowniach. A w mojej sytuacji /niemowlę na ramieniu/, ciężko by było organizować materiały do budowy. Szukanie tańszych wymaga czasu, którego niestety teraz mam jak na lekarstwo. Tak więc chyba dokonaliśmy nie najgorszego wyboru decydując się na ekipę załatwiającą wszystko za nas.

Dzięki za informację!

Marta

bo już jestem blisko końca - zostało mi tylko (?) pokrycie dachu

Na jaką dachówkę się zdecydowaliście?

Ja takze zrobilem wstepny bilans wydatkow - wyszlo ok. 180-190 tys. za stan surowy + robocizna + dach z dachówką + okna wszystkie.

Jesli chodzi o dachowke to wybralem Sirius 13 antracyt (dzieki Rafał).

Hmm... U nas niestety Roben nie ma najlepszych notowań. Znajomi reklamowali cały dach:-( bo okazało się, że winę za przeciekanie ponosi właśnie dachówka. Dekarze odradzili nam więc Robena. Zastanawiamy się nad romańską Brass-a. Chociaż na tapecie była też betonowa Nelskampa- atrakcyjna cena, chociaż niestety wielkoformatowość nie do przyjęcia na łamany dach. Burza mózgów przed nami... bo ostateczna decyzja wciąż nie podjęta.