Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do okien i dachowki to bede kładł na wiosnę, ale teraz juz mam przygotowane miejsca pod okienka. Tu gdzie są kołnierze kombo zdecydowałm sie dac okna 114/140, co do firmy to raczej velux ggl a łazienka ggu. Wszyscy sprzedawcy z mojej okolicy odradzaja fakro do łazienki!

fakro ma tez w swojej ofercie okna do łazienki - specjalnie lakierowane - u znajomego juz stoją trzeci rok i nic się nie dzieje, więc kupiłem, nie wiem może żle, ale za to już sa ;-)

Rama - "Raubo" stare babice, ul Pohulanka. U mnie w tym tygodniu mają zakonczyć desakowanie i papowanie dachu, zostala tez 1 scianka na pietrze. tzn za tydzien zamykam ten "ciezki" sezon :D

misha - o co chodzi z ta ramą :-) czyżbyś znalazł wykonawcę do naszej wspaniałej ramy z hebów?

Tak , to firma która spawała i montowała rame u mnie. Ostry szuka więc daję namiar. Wstawili ja jeszcze zanim cieśle zrobili więżbę. Profesjonalnie i kasa OK. Projekty Archona znają dosc dobrze :D

Nie, bedzie dachówka ceramiczna, wybrałem Roben średzka falista plus czarna glazurowana. Tylko dopiero na wiosnę. Okna jak pisałem też trochę pozamieniałem za namową majstrów (cieślo-dekarzy), będę miał 3 sztuki 114/140, jedno 78/140 i 2 szt. 78/118. Co do okien to na Allegro jest firma mileniumprojekt która daje 26% rabatu.

Słupek i kominy mam z CHR Klinkier "Sahara".

Co do foli to jest mało populanna w mojej okilicy, co lepsze nie maja do niej zaufania ani sprzedawcy ani dekarze. A deska i papa to sprwawdzona metoda. Zresztą można poczytać o tym trochę na forum.

Witam Wszystkich.

Nasz temat na bieżąco studiuję, ale niestety wpisów z mojej strony brak (bycie Mamą jest bardzo absorbujące...)

U nas etap dachu. Dachówka wjechała na plac budowy. Okna zostawiamy na wiosnę, bo zamierzamy wprowadzić się dopiero za rok.

Tu pytanie do bardziej zaawansowanych: na jakie okna dachowe się zdecydowaliście?

Wstępnie doradzano nam Velux a odradzano Fakro. No i taka zapadła decyzja, ale okazało się, że Veluxy nie mają klamki dolnej... a na tej mi zależało, ponieważ podwyższaliśmy cianki kolankowe i górna klamka będzie za wysoko. Kilka dni temu dowiedziałam się, że Veluxy z dolną klamką jednak są, ale w bardzo podstawowej wersji, czyli ze zwyklą szybą i malowane tylko raz.

Pytanie: Czy hartowana szyba i wielkokrotne malowanie/lakierowanie okna to rzeczywiście ważne atuty? Na co zwracaliście uwagę przy wyborze okien dachowych?

Będę wdzięczna za każdą opinię/radę.

Z pozdrowieniami -

Marta

witaj :D

ja mam Fakro i spisują się dobrze :)

po prostu były tańsze :wink:

No to zakonczylem prace na 2006 rok.

Przynajmniej te objęte umową z wykonawcą, bo pozostałych jest całkiem sporo

Moje petunie prezentują sie tak:

http://www.qes.pl/prywatne/obrazki/koniec_2006_1.jpg

http://www.qes.pl/prywatne/obrazki/koniec_2006_12.jpg

reszte można pooglądać w moim dzienniku.

Powodzenia dla wszystkich petuniek !

szczepek - gratulki

jestem pod wrażeniem

thnx

petunie jak petunie :wink: - moze moje z tyłu troche inne bo wymyśliłem sobie ten podcień, ale nadal powiem szczerze ze gdybym wybierał jakiś projekt to nadal byłyby to petunie.

nie wiem tylko nadal jak zagospodarowac sobie wysokość 3,5 m garażu. może ktoś ma jakiś pomysł ?

Zadaj to pytanie swojemu mądremu "archtektowi". Przecież mógł troche opuścic strop podnosząc dzięki temu wysokosc pokoju.

Co do konca budowy to super, ogólnie to dzieki za dziennik. Budując wiele razy studiowałm twój i Rafała dzienniki.

mój wspaniały architekt zapomniał rówinież o schodach:-)

więc wolę go już o nic nie pytac:-))

a strop garażu opuściłem juz na budowie - nad garażem wyszedł namiot a garaż i tak ma 3,5 m wysokości.

Zrobię antresolę w garażu i będzie :-)

pozdrowienia.

Przypomiał mi sie jeden temat z budowy.

Jak wstawiałem okno połaciowe nad klatką schoda okazało się ,ze bardzo trudno jest tam wcisnać na długość okno w zaprojektowanym wymiarze 78/140 - po prostu u mnie weszłoby na wcisk, ale potem po obudowaniu sufitu - najprawdopodobniej nie otwierałoby się.

Dałem więc w tym miejscu wymiar - 78/118.

Tak dla przestrogi bo możecie sie z tym problemem spotkać.

schody na strych sa na srodku hallu na pietrze,

taka ocieplona klapa w suficie z rozkladanymi schodkami,

stryszek oczywiscie ocieplony - jest wyjscie na dach,

podlaczenia netu i SAT - i oczywiscie dosyc duza graciarnia :D

bodekku

te schody masz wsuwane - chowane w klapie czy też wiszące pod sufitem?