Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PETUNIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 621
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wreszcie

Pozwolenie na rozbudowe sieci wodociągowej uprawomocnione.

Gdzieś za 12-14 dni ekipa ropoczyna kłaśc wodociąg fi 80 . Od razu będę robił przyłącz wodny fi32, żeby miec możliwośc czerpania wody podczas budowy.

Mam nadzieje tylko że skała mnie nie powstrzyma

http://www.qes.pl/prywatne/skalka2.jpg

a takie np mam na swojej dzialce.

szczepek - skały piękne :)

od piątku mieszkam - jest fajnie :D

Skały robią wrażenie - zapewne działka ma urok.

Gratulacje przeprowadzki.

Masz może jakieś spostrzeżenie co na etapie wykończenia warto zrobić, bo przydaje się w tym domu?

dzięki za życzenia

po pierwsze zrobić ile się da; potem nie ma

tyle brudu. Garaż bardzo sie przydaje jako

bufor i magazyn w pierwszym etapie, ja dopiero

teraz go opróżniłem :)

powodzenia

• 3 weeks później...

Witam grupę wielbicieli Domu w petuniach.

Zamierzam wiosną budować Petunie pod Wawą. Narazie walcze z papierologią, kombinuje też nad małymi zmianami.

Chcę mieć na dole prysznic a nie chciałbym ograbiać i tak nie za dużego gabinetu. Widziałem rozwiązanie Rafała z łazienką pod schodami, architekt z przedstawicielstwa Archonu w Wawie zaproponował mi przeniesienie kotła do garażu lub do spiżarni.

ps. hitem jest, że według nich nie da się zmienić schodów na dwubiegowe, a o ile pamiętam Rafał takie ma:)))))))))))

Pozdrawiam

Michał

Witam grupę wielbicieli Domu w petuniach.

Zamierzam wiosną budować Petunie pod Wawą. Narazie walcze z papierologią, kombinuje też nad małymi zmianami.

Chcę mieć na dole prysznic a nie chciałbym ograbiać i tak nie za dużego gabinetu. Widziałem rozwiązanie Rafała z łazienką pod schodami, architekt z przedstawicielstwa Archonu w Wawie zaproponował mi przeniesienie kotła do garażu lub do spiżarni.

ps. hitem jest, że według nich nie da się zmienić schodów na dwubiegowe, a o ile pamiętam Rafał takie ma:)))))))))))

Pozdrawiam

Michał

Życzę powodzenia w realizacji.

Co do zmian:

przeniesienie kotła do spiżarni to zły pomysł. Jest tak mała, że poza kotłem mało co by się zmieściło. Poza tym kocioł przy kuchni i salonie też tak średnio pasuje. Do garażu już lepiej, ale pozostaje problem komina.

Ale faktycznie kotłownia to bardzo dobre miejsce na łazienkę.

Schody, jak widać, da się przerobić, ale poza tym trzeba trochę przedłużyć pierwszy bieg schodów przesunąć strop i podciąg na schodami, co zmniejszy trochę hol na górze i ten mały pokoik (garderoba czy coś tam). Architekt jak spojrzy to będzie wiedział o co chodzi.

czołem!

to ja się meczę żeby znaleźć trochę informacji na temat projektu, a tu taka skarbnica wiedzy...

No nie ładnie :D

Równierz przymierzam się do budowy petunii, trochę zaszczepiliście optymizmu we mnie, bo nie ukrywam że kilka obaw było.

Wiadomo, że chciałoby się trochę więcej przestrzeni - ale tak krawiec kraje....

Czy kolorystykę elewacji robicie tak jak na wizualizacji czy raczej inne kolory?

czołem!

to ja się meczę żeby znaleźć trochę informacji na temat projektu, a tu taka skarbnica wiedzy...

No nie ładnie :D

Równierz przymierzam się do budowy petunii, trochę zaszczepiliście optymizmu we mnie, bo nie ukrywam że kilka obaw było.

Wiadomo, że chciałoby się trochę więcej przestrzeni - ale tak krawiec kraje....

Czy kolorystykę elewacji robicie tak jak na wizualizacji czy raczej inne kolory?

Przecież wiadomo, że to forum to największa skarbnica wiedzy.

Szukanie trzeba zacząć właśnie tutaj. :D

To posypało się użytkowników petunii w ostatnim czasie.

Kolorystyka z projektu podoba mi się, dlatego zrobiłem ciemny dach.

Może elewacja będzie trochę inna, inne okna, ale ogólny duch chyba pozostanie.

Zastanawiam się nad tymi płytkami klinkierowymi - dać czy nie dać.

Ale to będę rozpatrywał za parę miesiecy.

Powodzenia na budowie.

Decyzja czy zalewać czy nie zależy tak naprawdę od temperatur jakie panują na dworzu. Betonować powinno się przy dodatnich temperaturach, możliwe jest oczywiście dodanie dodatków do betonu (jeśli zamawiasz w betonowni a nie sam kręcisz na budowie) które pozwalają na betonowanie w ujemnych temp., ale nie wiem czy opłaca się... Jeśli nie zabezpieczysz po zalewaniu, beton może nie związać właściwie (wytrąci się tzw sól Candlota) i będzie robota do poprawienia.

Buduje na Œlšsku. Fundamenty mam już gotowe, jesli pogoda dopisze to chcialbym jeszcze zasypac i zalac, tak zeby zamknac poziom "0". Co sadzisz o tym o tej porze roku?

Własnie na wiosnę chcę zacząć budowę, i mimo, ze miałem taką możliwość, to właśnie ze względu na temperatuty bałem się podjąć takiego ryzyka. A ponieważ na początku jest dużo betonowania i murowania więc odpuściłem do wiosny.

Byle zatem do wiosny.

Na razie zrobiłem wodociąg, bo miałem nieuzbrojoną działkę.