Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GOŹDZIK pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

W kwestii garażu mogę zrozumieć brak konieczności połączenia z domem, bo to zależy od intensywności korzystania z samochodów. Sama jadę gdzieś autem maks raz w tygodniu i zwykle mogę wybrać kiedy i przy jakiej pogodzie, ale też mam wszystko w zasięgu nóg, nie dojeżdżam do pracy, nie odwożę dzieci na konkretne godziny.

Natomiast w kwestii kotłowni, nawet bezobsługowej, będę się upierać na obowiązkowym skomunikowaniem z resztą domu. W zimie robi się podejrzanie zimno, więc mam się ubrać i obejść połowę domu, żeby zobaczyć co się dzieje. A to na przykład jakiś error04, bo był spadek napięcia w sieci. :p

• 1 month później...

Jakie ma parametry twój dom na świadectwie energetycznym?

Bo to nie o "wypas" chodzi tylko o rozsądne podejście do późniejszych kosztów utrzymania dużego domu.

Skoro zbudowałes podziel się kosztami za poszczególne stany - fundament, SSO, SSZ, instalacje itd.

już ci odpowiadam: obliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną to 129,71 kWh (m2 rok), jak widać budynek został wyżej oceniony niż wg wymagań WT 2008. Zapotrebowanie na energię kocową wynosi 116,13 kWh (m2 rok) to raczej dobry wynik.

Odnosnie kosztów, rozmawiałem z architektem który napisał projekt i stwierdził że budynek został zaprojektowany z najlepszymi rozwiązaniami i lepszymi ponadstandardowymi materiałami urzytymi do jego budowli, i stwierdził że mozna spokojnie budować duzo taniej niż to napisane w projekcie, Miał rację po wprowadzeniu zmian dom nie jest drogi w wybudowaniu a ja naprawdę nie zarabiam kokosów :-)

Co do kosztów to nie pamiętam dokładnie kwot ale w 400 000 się zmiesciłem napewno z uwagi na fakt że więcej kredytu nie dostałem. Nawet jak bym chciał więcej wydać na ten dom to było to nie możliwe.

Z wentylacją sobie poradziłem, fakt w projekcie jest traktowana po macoszemu ale murarz wykonał kilka otworów w kazdym pokoju i wentylacja została wypuszczona na strych a później na dach. Koszt przebudowy nie był duży a w fazie budowania zrobiło się to bardzo prosto. Na dachu zamontowano kilka kominków wentylacyjnych i działa. Darek - spolkojnie zrobisz ten dom taniej , tylko metodą gospodarczą.

Czy Ep i Ek jest dobrym wynikiem można ocenić jedynie wiedząc czym jest ogrzewany dom (a przynajmniej co przyjęto w świadectwie energetycznym) - różnice pomiędzy paliwami wychodzą bardzo duże, a także ilu przyjęto mieszkańców do obliczeń, bo to wpływa na ilość energii do przygotowania ciepłej wody.

Jeśli możesz, to podaj jaką masz wartość energii użytkowej na samo ogrzewanie i wentylację, bo to jest wartość, która odzwierciedla energooszczędność budynku.

Nie napisałeś nic o specjalnych sytuacjach obniżenia kosztu budowy (praca własna, jakiś materiał supertani albo za darmo) ani o poddaszu.

Czy oznacza to, że w tych 400k zmieściłeś ten dom w wersji parterowej i zatrudnieniem ekip do wszystkiego?

Jak ocieplałeś "górę"? Po stropie, czy po skosach dachu?