Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalne ustawienie kotła gazowego kondensacyjnego w domu energooszczędnym

robert_core

Recommended Posts

Witam,

podzielcie się proszę doświadczeniami dotyczącymi optymalnego ustawienia krzywej grzewczej w swoich kotłach kondensacyjnych. Wiem, że u każdego może to wyglądać inaczej ,ale chodzi o pewne Wasze obserwacje które ostatecznie wpływają na oszczędne zużycie gazu. Dom ma powierzchnię około 170 m2 i ~ 450 m3, ocieplony styropianem grafit 20 cm, rekuperator Bartosz z odzyskiem ciepła, do tego okna na profilu Schuco o parametrze o ile pamiętam 0,8. W całym domu jest ogrzewanie podłogowe. Na dole w części pomieszczeń tj. korytarz i kuchnia są płytki, reszta to panele. W górnej części za wyjątkiem łazienki oczywiście panele. Kocioł jakim dysponuję to Buderus GB072 24 KW ze sterownikiem RC35 ( umieszczony jest w korytarzu), do tego moduł MM10 i sprzęgło. W rozdzielaczu elektrozawory na głowicach i w związku z tym, sterowanie w pomieszczeniach odbywa się za pomocą regulatorów pokojowych. Na zewnątrz jest czujnik temperatury.

Pytania mam takie:

1. Jaką temperaturę min i max. zasilania ustawić, biorąc pod uwagę, że w dużej części domu są panele i podłoga nie powinna przekroczyć 29 stopni.

2. Jak ustawić parametr „k” w RC35 dotyczący wpływu temperatury wewnętrznej na pracę kotła, biorąc pod uwagę to, że kumulacja ciepła jest na bardzo dobrym poziomie.

3. Jakie inne parametry w RC35 brać pod uwagę, żeby w miarę optymalnie kocioł zużywał gaz

4. Do ilu zmniejszyć moc kotła

Pozdrawiam

Robert

Pytania mam takie:

1. Jaką temperaturę min i max. zasilania ustawić, biorąc pod uwagę, że w dużej części domu są panele i podłoga nie powinna przekroczyć 29 stopni.

2. Jak ustawić parametr „k” w RC35 dotyczący wpływu temperatury wewnętrznej na pracę kotła, biorąc pod uwagę to, że kumulacja ciepła jest na bardzo dobrym poziomie.

3. Jakie inne parametry w RC35 brać pod uwagę, żeby w miarę optymalnie kocioł zużywał gaz

4. Do ilu zmniejszyć moc kotła

Pozdrawiam

Robert

Parametry masz określone w projekcie instalacji.

Jeżeli projektant policzył straty i dobrał grzejniki (podłogowe ) na jakieś parametry ,to takie wstaw.

Skoro kumulacja jest na dobrym poziomie to ustaw "k'' również na dobrym poziomie.Jeżeli chcesz wartości liczbowe to też podaj dane liczbowe.

Moc kotła wynika z obliczeń OZC.Ale nie musi być dokładnie ustawiona .Bo zależy od pogody , a chyba nie będziesz kontrolował jej ustawicznie.

Jak chcesz mieć małe zużycie gazu to ustaw jak najniższą temperaturę w domu ( to dom zużywa gaz )

Jeżeli chodzi o kocioł to sprawdź jaką ma sprawność (analizator spalin - serwis da Ci wydruk ) .Od tego zależy ile energii z gazu odbierze kocioł a ile ucieknie w komin.

To tylko fizyka

A co do temperatury 29 C dla paneli .

Są takie termostaty które kontrolują temperaturę powierzchni podłogi (np Danffos )

Edytowane przez fachman19

Parametry masz określone w projekcie instalacji.

Jeżeli projektant policzył straty i dobrał grzejniki (podłogowe ) na jakieś parametry ,to takie wstaw.

Skoro kumulacja jest na dobrym poziomie to ustaw "k'' również na dobrym poziomie.Jeżeli chcesz wartości liczbowe to też podaj dane liczbowe.

Moc kotła wynika z obliczeń OZC.Ale nie musi być dokładnie ustawiona .Bo zależy od pogody , a chyba nie będziesz kontrolował jej ustawicznie.

Jak chcesz mieć małe zużycie gazu to ustaw jak najniższą temperaturę w domu ( to dom zużywa gaz )

Jeżeli chodzi o kocioł to sprawdź jaką ma sprawność (analizator spalin - serwis da Ci wydruk ) .Od tego zależy ile energii z gazu odbierze kocioł a ile ucieknie w komin.

To tylko fizyka

A co do temperatury 29 C dla paneli .

Są takie termostaty które kontrolują temperaturę powierzchni podłogi (np Danffos )

Dzięki,

co znaczy K na dobrym poziomie? czy miałeś na myśli to, że im większa kumulacja ciepła, tym ustawić K na wyższym poziomie?

Co do czujników temperatury podłogi to w termostatach elektronicznych które mam były w zestawie, ale żeby je zamontować musiałbym kuć bruzdy w ścianach żeby umieścić tam czujnik. Generalnie musiałbym to przewidzieć na etapie przed malowaniem i wylewką, a tak się nie stało.

Znasz jakiś darmowy program żeby to OZC obliczyć?

Pozdrawiam

Robert

na przewymiarowanym kotle w okresach przejściowych daleko nie zajedziesz, chyba że 6,6kW to w twoim domu w sam raz, ale wątpię

Tak jak teraz to krzywa jak najniższa, tyle że moc kotła za wysoka i z modulacji nici, będzie taktował - chyba że to pierwszy sezon to trzeba trochę więcej mocy aby budynek wysuszyć.

maks temp. zasilania OP wynika z obliczeń - nie wiem jaki masz rozstaw, wylewka z czego, ile styro na gruncie.

OZC teraz to herbata po kisielu - po co się stresować.

Edytowane przez gentoonx

Mam też Buderusa ale GB 162 15 KW, sterownik RC 35, uczę się pomału ustawień. Grzeję pogodowo, dom 160 m użytkowej, podłogówka i kaloryfery, na sterowniku mam ustawiona maks temp zasilania 55 st,, temp. doboru -10 to 50 st, wpływ pomieszczenia z tym kombinuję trochę. Kiedy miałam 0K to mi przegrzewał , teraz mam ustawione 5K, też przegrzewa ale mniej i w domu około 21,5 st ( zadana 20 st ). teraz gdy temp ok 4 stopnie to temperatura zasilania ok 33-35 st, grzejniki lekko ciepłe. Piec chodzi na mocy minimalnej tj 3KW. Tylko podczas rozruchu, kociołek startuje z większą mocą a potem moduluje do najniższej. Gazu spala mi teraz ok 5-6m.