kasiabuilder 19.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów! Zastanawiamy się z mężem nad zakupem działki. Znaleźliśmy niedrogą działkę, o dobrym położeniu, jednakże jest ona w kształcie trójkąta prostokątnego - w wymiarach: 35m x 85 x 90; powierzchnia 1400m kw, odcinek przy drodze (od wjazdu) jest tym najdłuższym - 90 mkw. Jest jeden dość ostry kąt. Zastanawiam się czy budowa domu (myślimy o parterowym) ma sens na takiej działce. Co uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 19.12.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 ta dzialka wydaje sie na tyle duza ze domek powinien sie jakos wpasowac bez problemukonieczny wg mnie bedzie projekt indywidualny aby dobrze wykorzystac powierzchnie i mniej korzystny uklad, porozmawiaj z architektem jak to widzi ale pewnie wszystko zalezy od cenyalbo drozsza idealna w kwadracie/prostokaciealbo tansza troche bardziej wymagajaca twoj wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Jeśli w wymiarach się nie pomyliłaś i dobrze opisałaś sytuację to "nic" tam nie zbudujesz... Bo wychodzi, że działka jest płytka na ok. 12 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.12.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Jeśli w wymiarach się nie pomyliłaś i dobrze opisałaś sytuację to "nic" tam nie zbudujesz... Bo wychodzi, że działka jest płytka na ok. 12 metrów. a kto powiedział, że dom koniecznie musi być na planie prostokąta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 19.12.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Jeśli w wymiarach się nie pomyliłaś i dobrze opisałaś sytuację to "nic" tam nie zbudujesz... Bo wychodzi, że działka jest płytka na ok. 12 metrów. to jest trojkat wiec glebokosc ma rozną pewnie od ok 30 do 0 dzialke powinien zobaczyc architekt i albo bedzie mial wizje albo nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Podałam największą wartość (głębokość).... Wiadomo, że mówimy o trójkącie i odległości są różne ale jeśli największa ma 12 metrów to kiepsko... Do tego nie potrzeba architekta... Tu jest czysta matematyka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 19.12.2013 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Nic nie pomyliłam w wymiarach. Co to znaczy "płytka" mam zdjęcie, i powiem szczerze że z planu wyglada jak odwórcona ekierka prostokątna (jestem humanistką, wybaczcie) - lewy bok - 35m, góra (prosto)- 85m, i przekątna - 90m. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez kasiabuilder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Jak chcesz możesz napisać mi nr działki i miejscowość to sprawdzę Tobie dokładnie - możesz wysłać na pocztę jak się nie wstydzisz powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.12.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Podałam największą wartość (głębokość).... Wiadomo, że mówimy o trójkącie i odległości są różne ale jeśli największa ma 12 metrów to kiepsko... Do tego nie potrzeba architekta... Tu jest czysta matematyka.... biorąc linie zabudowy jako 4m od granic i 6m od ogrodzenia przy drodze, pozostaje powierzchnia do zabudowy 500-550m2.Nie chce mi się liczyć, ale to trójkąt o wymiarach gdzieś 22x52x60m, gdzie u ciebie ta największa szerokość 12m??? przy szerokości domu 12m to mozna postawić długi na ponad 20m - to już lekka przesada podejrzewać kogoś kto szuka taniej działki o chęć budowania domu 300-400m2 pow zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Trójkąt jest o wymiarach tych co podała kasiabuilder a nie wziętych "z kapelusza" Tu "nie ma czego liczyć", chwila, moment i dla kogoś po Polibudzie widać od razu jaka jest głębokość działki w najkorzystniejszym miejscu. 12 metrów to długość surowa. Od tego odejmij 2 razy po 4 metry i nic Tobie prawie nie zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.12.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Trójkąt jest o wymiarach tych co podała kasiabuilder a nie wziętych "z kapelusza" Tu "nie ma czego liczyć", chwila, moment i dla kogoś po Polibudzie widać od razu jaka jest głębokość działki w najkorzystniejszym miejscu. 12 metrów to długość surowa. Od tego odejmij 2 razy po 4 metry i nic Tobie prawie nie zostanie... ...w kształcie trójkąta prostokątnego - w wymiarach: 35m x 85 x 90; powierzchnia 1400m kw,... wyłóż małorolnemu, proszę, te 12m w najszerszym miejscu bo no kurde nie łapie, a szczerze bym chciał załapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 19.12.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 A czy ta działka jest az tak tania w porównaniu do innych w tej okolicy ? Jak sprawa z mediami ? Sama rozważałam zakup działki w kształcie trójkąta ale była dużo mniejsza i ciężko byłoby tam wybudowac parterowy dom więc zrezygnowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Yaa - przyznaję Tobie rację. Sprawdziłam swoje obliczenia - i głębokość ma ok 32 metrów. Teraz jest kryzys i można mieć na prawdę tanią działkę w fajnie położonej miejscowości. Za działkę płaci się od m2 więc te 1400 m2 (trochę ponad 1400 m2 powinna mieć) może się wydawać tanie jak na ten metraż. Ale część z tej ziemi jest mało atrakcyjna. Ta działka musiałaby być za połowę ceny w dobrej lokalizacji żebym ja się nią zainteresowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 19.12.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 jak sie dobrze pomysli to mozna i ciekawy domek wpasowac a w ostrym rogu np jakis smietnik + wiata jest troche mozliwosci ja bym zaczela od rozmowy z architektem zeby zobaczyc co ciekawego zaproponuje w kwestii samego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ja bym zaczęła od ceny jeśli trochę niższa od pozostałych to wolę działkę w kształcie prostokąta - nawet mniejszą. Tam wejdzie spokojnie domek. Ale ogród wygląda... dziwacznie - można oczywiście wizualnie "zmylić" obraz trójkąta. Wszystko zależy jaką wagę przywiązuje się do ogrodu a jaką do domu. Ja bym nie chciała mieć ogrodu w kształcie trójkąta. Ale ja siedzę w ogrodzie bardzo dużo. Jak ktoś pije tylko kawę na terasie to spokojnie taka działka spełnia jego potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 19.12.2013 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Dzialka kosztuje 40 tys. Mysle ze mozna by jeszcze utargowac kilka tysiecy. Nie jest uzbrojona, ale bardzo blisko (kilkanascie metrow) jest mozliwosc przyłącza. W okolicy dzialki kosztuja okolo 10-20 tysiecy drozej. Staram sie sama pomyslec, wizualizowac jakby ogrod i dom wygladaly na tej dzialce ale chyba slabo mi idzie. Projektant to chyba za wczesne stadium, liczy sie z kosztami, a te chcialabym ponosic jak juz sie zdecyduje. Chyba rzeczywiście wiecej jest minusow niz plusow takiej dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 19.12.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) e tam ogrod wcale nie musi byc w ksztalcie trojkata na takiej dzialce moze powstac fajny nietuzinkowy dom taki na szybko w excelu schematyczny plan: wg mnie najkorzystniej gdyby dom podzielil ta dzialke na czesc "gospodarcza" i "rekreacyjna" Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 19.12.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Przyłącza są drogie. Szczególnie jak robisz je w swoim zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 19.12.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Jeśli za 10-20 tys masz działkę w " normalnym " kształcie to odpuść sobie trójkątną, opłacałoby się gdyby różnica była przynajmniej 30-40 tys ( u mnie tak mniej więcej było ). Nie ma sensu aż tak oszczedzać na działce, bo potem zaczną się kombinacje z projektem, nie wiadomo czy uda wam się wybudować taki dom o jakim marzyliście. Czy w ogóle w tej okolicy jest MPZP ? Trzeba dokładnie sprawdzić co można wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 19.12.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ja posiadam działkę w kształcie trapezu i budujemy akurat na niej dom wiec jak się chce to można. Przy takich działkach to bardzo ważne by najpierw wystąpić o warunki zabudowy bo mogą być bardzo różne jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, u mnie linia zabudowy jest 10m więc przy mojej niewielkiej działce 741m to musieliśmy trochę pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts