Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na gładkie cięcie płyty laminowanej za pomocą wyrzynarki

RadekJ

Recommended Posts

Witam,

Mam do przycięcia drzwi (po położeniu paneli opierają się o podłogę) - materiał to jakaś płyta laminowana. Jako główne narzędzie będzie służyć wyrzynarka Boscha.

Problem polega na tym, że z doświadczenia wiem, że taka wyrzynarka lubi szarpać laminat (przetrenowane na panelach podłogowych i innych drzwiach).

Czy ktoś zna sposób żeby zapewnić sobie idealnie gładką linię cięcia? Do dyspozycji mam 3 rodzaje ostrza:

- wood fine - czyli dokładne ale i tak rwie laminat

- wood coarse - cięcie zgrubne, nawet nie próbowałem

- metal - drobna piłka, ale obstawiam że cięcie zajmie wieki

Przy cięciu poprzednich drzwi (ok. 15 letnie, szkielet z drewna, wypełnienie bliżej nie zidentyfikowane) wyrzynarka trochę szarpała laminat. Nie bolało mnie to bardzo, bo to raptem drzwi do garażu - nie muszą być na tip top. Po drodze eksperymentowałem z funkcją podcinania w wyrzynarce: im większa siła podcinania, tym większe wyrwy w laminacie.

Nie bardzo mam możliwość eksperymentowania na tych nowych, bo odcinać będę raptem ok. 7mm - nie mam na czym "trenować" skuteczności cięcia.

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Z góry dzięki,

Radek