RadekJ 19.12.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam, Mam do przycięcia drzwi (po położeniu paneli opierają się o podłogę) - materiał to jakaś płyta laminowana. Jako główne narzędzie będzie służyć wyrzynarka Boscha. Problem polega na tym, że z doświadczenia wiem, że taka wyrzynarka lubi szarpać laminat (przetrenowane na panelach podłogowych i innych drzwiach). Czy ktoś zna sposób żeby zapewnić sobie idealnie gładką linię cięcia? Do dyspozycji mam 3 rodzaje ostrza:- wood fine - czyli dokładne ale i tak rwie laminat- wood coarse - cięcie zgrubne, nawet nie próbowałem- metal - drobna piłka, ale obstawiam że cięcie zajmie wieki Przy cięciu poprzednich drzwi (ok. 15 letnie, szkielet z drewna, wypełnienie bliżej nie zidentyfikowane) wyrzynarka trochę szarpała laminat. Nie bolało mnie to bardzo, bo to raptem drzwi do garażu - nie muszą być na tip top. Po drodze eksperymentowałem z funkcją podcinania w wyrzynarce: im większa siła podcinania, tym większe wyrwy w laminacie. Nie bardzo mam możliwość eksperymentowania na tych nowych, bo odcinać będę raptem ok. 7mm - nie mam na czym "trenować" skuteczności cięcia. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Z góry dzięki, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 19.12.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 miejsce cięcia obklej taśmą - na pewno będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 19.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 U mnie prawie nie rwało jak przesuwałem wyrzynarkę bardzo powoli. Im szybciej tym większe wyrwy. I tak jak radzi ewabuxxo podkleić taśmą np. malarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts