Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe dom w żurawinie g

banus1

Recommended Posts

Witam wszystkich planuje na wiosnę wylać ławy fundamentowe. Mam zamiar robić to systemem gospodarczym więc potrzebuje cennych rad. Działkę pod dom mam równą , w planie domu garaż i kotłownia (prawa część domu patrząc z góry) jest obniżona o 62 cm, moje pytanie brzmi czy ławy leje się na jeden poziom(równo z gruntem) a później muruje się bloczkami fundamentowymi część gdzie jest wyżej (o te 62cm) i zasypuje, czy trzeba tak zaszalować aby otrzymać pożądany kształt(czyt. uskok na garaż).

Czy gdybym wylał ławy(szerokość 60 cm) na jeden poziom (równo z gruntem) i one by już stwardniały, mógłbym na nich postawić szalunek i wylać pożądane 62 cm, czy świeży beton wylany na twardą już ławę będzie wystarczająco związany ze sobą pozdrawiam i załączam dwa zdjęcia z projektu poglądowe

Proszę o jakieś wskazówki jak to widzicie pozdrawiam

rzut.jpg

przekroj.jpg

moje pytanie brzmi czy ławy leje się na jeden poziom(równo z gruntem) a później muruje się bloczkami fundamentowymi część gdzie jest wyżej (o te 62cm) i zasypuje, czy trzeba tak zaszalować aby otrzymać pożądany kształt(czyt. uskok na garaż).

Ławy leje się zgodnie z projektem -to podstawa. Ława musi być zagłębiona poniżej lini przemarazania gruntu. Na przekroju który wkeiłes widac ławę w jednym poziomie pod ziemią.

Czy gdybym wylał ławy(szerokość 60 cm) na jeden poziom (równo z gruntem) i one by już stwardniały, mógłbym na nich postawić szalunek i wylać pożądane 62 cm, czy świeży beton wylany na twardą już ławę będzie wystarczająco związany ze sobą

Beton wystarczająca związe z ławą.

Chyba na początek trochę teorii, skoro autor wątku nie chce przeczytać chociaż trochę co o "fundamentach" jest na forum,

proponuję jakiś wątek z moimi RYSUNKAMI:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?86802-%C5%82awy-i-fundametnty-dorad%C5%BAcie-bo-zwariuj%C4%99-)-(pilne!!)/page2

• 3 weeks później...

"Witam wszystkich planuje na wiosnę wylać ławy fundamentowe. Mam zamiar robić to systemem gospodarczym więc potrzebuje cennych rad. Działkę pod dom mam równą , w planie domu garaż i kotłownia (prawa część domu patrząc z góry) jest obniżona o 62 cm, moje pytanie brzmi czy ławy leje się na jeden poziom(równo z gruntem) a później muruje się bloczkami fundamentowymi część gdzie jest wyżej (o te 62cm) i zasypuje, czy trzeba tak zaszalować aby otrzymać pożądany kształt(czyt. uskok na garaż). ''

Tak ławy najczęściej leje się na równo jeśli nie ma części podpiwniczonej ty masz na równo . Uskok robisz obniżając poziom chudziaka w jednej części .

Czy gdybym wylał ławy(szerokość 60 cm) na jeden poziom (równo z gruntem) i one by już stwardniały, mógłbym na nich postawić szalunek i wylać pożądane 62 cm, czy świeży beton wylany na twardą już ławę będzie wystarczająco związany ze sobą pozdrawiam i załączam dwa zdjęcia z projektu poglądowe

Proszę o jakieś wskazówki jak to widzicie pozdrawiam

Z ławy będzie wychodziło zbrojenie do tej ściany którą chcesz wylać zaszalujesz to i będziesz robił to dalej . Coś jak na zdjęciu po niżej .

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/199/j7pd.jpg