Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym usczelnić kosz dachowy ?

_olo_

Recommended Posts

Jak i czym uszczelnić kosz dachowy by to było długowieczne. Można znaleźć na forum informacje jakoby piankowe kliny były nietrwałe i lepiej zastosować taśmę rozprężną - jaką konkretnie taśmę polecacie, grubość, szerokość, producent ? Czy są jeszcze jakieś inne metody skutecznego uszczelnienia koszy ?

Czy to można zaliczyć w takim razie do dobrego krycia wstępnego ?

W sensie - papa w koszu nie zgrzana (nachylenia połaci ok 35st), wzdłuż kosza dodatkowy pas papy.

kosz.jpg

Łączenie pasów papy przez zakładkę ok 0,5m przybitą kontłatą (bez zgrzania).

łączenie.jpg

Edytowane przez _olo_

Słabo to wygląda ale na tym etapie do uratowania.

Też mam mieszane odczucia, ale z drugiej strony pełen pas papy w koszu pod spodem więc po 50cm na połać przy kącie 35st to może i tego zgrzewania nie potrzeba, a dostające się przez nieuszczelnioną niczym blachę kosza woda nie poczyni szkód ?

Też mam mieszane odczucia, ale z drugiej strony pełen pas papy w koszu pod spodem więc po 50cm na połać przy kącie 35st to może i tego zgrzewania nie potrzeba, a dostające się przez nieuszczelnioną niczym blachę kosza woda nie poczyni szkód ?

Już widać miejsca gdzie będą się zbierać skropliny z papy i kontry będą mokre i z czasem zgniją.

Jakiś wątek znalazłem, ale też film instruktażowy z muratora, na którym jest łata mocowana wzdłuż kosza - co prawda na membranie i na uszczelce ale jednak podobnie, i nie w kawałkach ale cała wzdłuż kosza.

U mnie te krótkie kontry na szczęście nie są przybite do podłoża, tylko do łat by je dodatkowo podeprzeć bo rozstaw krokwi spory - 1m, więc mam nadzieje, że nie takie sito jednak.

Papa to nie folia więc dodatkowy szal w koszu zbyteczny choć może być. Natomiast łaty w koszu powinny być mocowane w ten sposób aby umożliwiały swobodny wypływ skroplin. W tym wypadku tak nie jest. Uszczelka puchnąca wytrzyma znacznie dłużej niż tandetne kliny. Oczywiście są to jedne z najsłabszych materiałów. Tak jak szanowni przedmówcy wspominali przy prawidłowo wykonanym kryciu wstępnym można kosza nie uszczelniać albo nie przejmować się tym co stanie się z uszczelką. Jak tylko pokrycie pozwala należy wykonywać kosz na nokach. Jest bardzo szczelny a nie ma uszczelek. Pozdrawiam.

Krótkie kontrłaty są przybite wyłącznie do łat - tych przybitych obustronnie powyżej i tych, które ze względu na rozstaw krokwi nie mogły być już podparte łatami nabijanymi na krokwiach na swoim końcu...a więc dziur tam już nie ma i jeżeli to nie konieczne wolałbym ich uniknąć.

A to z tego powodu, że zauważyłem po wczorajszych intensywnych mgłach i topniejącej na kryciu wstępnym szadzi sporo zawilgoceń na deskowaniu (widoczne w okolicach krokwi od strony strychu) a jak sądziłem dołożono starań aby ich nie było (kontry bite na specjalnej piance do uszczelniania kontrłat, papa sbs 4mm, nachylenie dachu >35st) - jak się okazuje czasem to nie wystarczy.

Wystarczy przy normalnie funkcjonującym dachu czyli zakrytym pokryciem docelowym. Natomiast przed wykonaniem tego pokrycia należy te "przecieki" dokładnie sprawdzić a przyczyny ich powstania usunąć. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi