sochoW 19.12.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam Szanownych forumowiczów! Mam nastepujacy problem, moze ktos pomoze bo juz zalamuje rece. Mianowicie z komina razem z dymem wydostaje sie taka smola, ktora splywa po kominie a pozniej zostawia slady na dachu. Myslalem, ze jest to problem z nieocieplonym kominem na poddaszu, gorace powietrze w kominie spotyka zimny komin i skrapla sie para wodna, ta smola wychodzila takze w pokoju, gdzie jest komin. W tym roku wymienilismy niektore cegly i otynkowalismy komin na nowo ale to nie pomoglo, czarna smierdzaca smola przenikala dalej do pokoju i na zewnatrz komina na poddaszu a takze sciekala po odnowionym kominie nad dachem. Wlozylem wklad ze stali ale teraz wszystko wydobywa sie ze zdwojona predkoscia gora i scieka na dach po kominie. Po 2 tyg od wlozenia wkladu zalepil sie strazak na kominie. Zauwazylem tez ze w komorze pieca, do ktorej laduje drewno opalowe scieka po sciankach taka sama smola. Czy jest to jakis problem z piecem czy po prostu ja cos zle robie? Drewno mam suche, pale w piecu kuchennym tym samym drewnem i nie ma tego efektu. Bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.12.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 jaka temp na piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.12.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 W Twoim piecu raczej nie następuje proces spalania, lecz pirolizy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 19.12.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 65-70 wlacza sie pompa, podwyzszalem do ok. 80 i nic to nie dalo, dalej wytraca sie smola na sciankach pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.12.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Podaj jaki masz kocioł. Prawdopodobnie jest za duży i źle w nim palisz. Ile metrów do ogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 19.12.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Kociol to miejscowa produkcja jakiegos spawacza, podobno produkuje od lat i sie zna(?), do ogrzania jakies 120 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 19.12.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Jak możesz to zrób jego fotki w środku tj. palenisko i wymiennik. Chodzi o to aby stwierdzić czy jest to kocioł górnego czy dolnego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 20.12.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Jak możesz to zrób jego fotki w środku tj. palenisko i wymiennik. Chodzi o to aby stwierdzić czy jest to kocioł górnego czy dolnego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 20.12.2013 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 mam nadzieje, ze fotki czytelne, w razie czego cos jeszcze zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.12.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Jest to raczej kocioł dolnego spalania.Tych dziur w pierwszej przegrodzie nie powinno być. brak powietrza wtórnego. Kocioł musi mieć stały dopływ powietrza aby nie kopcił. Ta maź powstaje w skutek nieprawidłowego spalania. Poszukaj w internecie o przeróbkach kotła. Tam są ludzie którzy się na tym znają i na pewno coś ci podpowiedzą. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ychhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 20.12.2013 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Temat bardzo rozlegly ale nie poddaje sie, dziekuje za wskazowki, mam nadzieje, ze uda mi sie ukrocic ten proceder spokojnych i wesolych swiat zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.12.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Proszę bardzo i na wzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.12.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 i przede wszystkim na początek rozpal w nim prawidłowo. Bo zakładam się że nie palisz tak jak na obrazku. Zatkaj tez te dwa otwory na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 22.12.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Wlasnie u mnie jest zupelnie inny uklad w kotle, zaraz bede kombinowal jak tu wrzucic szkic, podejrzewam, ze nie potrafie w nim palic...acha, i ja pale drewnem, suchym Edytowane 22 Grudnia 2013 przez sochoW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 23.12.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) To co masz to nie dopracowany kocioł dolnego spalania. Smoła w komorze spalania to normalka w takim typie kotła i nie powinieneś się tym przejmować. Kondensat i smoła w kominie to wynik tego nie dopracowania. W twoim kotle powinnien być szamotowy palnik i niezależne powietrze podane w ten palnik (powietrze wtórne). Aby dopalić gazy potrzebna jest wysoka temperatura (szamot) i tlen (powietrze wtórne, przeważnie otwory po bokach kotła). Z szamotem i PW w tego rodzaju kotłach dym praktycznie widać tylko przy rozpalaniu. Wyłuż kocioł szamotem tak jak na rysunku, zatkaj te dwa otwory w komorze zasypowej i doprowadź powietrze do palnika (np rurkami stalwymi przez jakąś wczystkę lub drzwiczki a dym znikie a wraz z nim a smoła i kondensat. Edit: teraz doczytałem że ociepliłeś komin tylko tynkiem. W pierwszej kolejności ociepl ten komin poprządnie na poddaszu i nad dachem najlepiej wełną minimum 5cm. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez cysiokysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 23.12.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Zobilem szkic: moze teraz bedzie troche latwiej. Cysiokysio, a jak ten szamot przymocowac do plaskiej powierzchni? W kominie mam stalowy wklad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.12.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 szamot (cegiełki grubości 3 cm) możesz przykleić na zaprawę szamotową. Do dostania w sklepach metalowych lub w marketach budowlanych (castorama)Jeśli ten piec wygląda tak jak na szkicu (niewielki wymiennik) to raczej zastanów sie nad jego wymianą. Bo wygląda na to że masz zgrabną niszczarkę do węgla a nie piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 23.12.2013 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 hmm, po Twojej odpowiedzi coulignon zaczynam z powrotem myslec o zmianie kotla... a bylbys w stanie cos polecic konkretnego? Dodam, ze pale w 95% drewnem. Co by bylo dobre dla goscia, jak to ktos nazwal WP2? Nie znam sie na paleniu w kotlach za to w dziecinstwie uwielbialem podpalac osiedlowe smietniki. Na pewno nie zdecyduje sie na podajnik glownie z powodu dostepnosci surowca, czy sa jakies konstrukcje dedykowane wlasnie do tego opalu? Sporadycznie nieraz weglem napale ale to przy duzych mrozach i glownie na noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.12.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 ciężko coś doradzać. Ja sugeruje się tym rankingiem:http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/ Ja będę musiał wymienić piec w drugiej chałupie i raczej się zdecydowałem na Dakona DOR (te kotły występuja pod marką Buderusa i Junkersa) Ale to są typowo węglowe. Tutaj mam też taką stronkę - wygląda rzecz ciekawie a i do drewna coś się znajdzie: http://p2ar.jimdo.com/oferta-kotłów/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 23.12.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Zobilem szkic Patrząc na szkic i na zdjęcia nie chce mi się wierzyć że nie ma tam jeszcze jednego nawrotu spalin. Jak patrzysz przez te dwie dziurki to widzisz wylot do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts