Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z piecem - chyba...?

sochoW

Recommended Posts

Witam Szanownych forumowiczów!

Mam nastepujacy problem, moze ktos pomoze bo juz zalamuje rece. Mianowicie z komina razem z dymem wydostaje sie taka smola, ktora splywa po kominie a pozniej zostawia slady na dachu. Myslalem, ze jest to problem z nieocieplonym kominem na poddaszu, gorace powietrze w kominie spotyka zimny komin i skrapla sie para wodna, ta smola wychodzila takze w pokoju, gdzie jest komin.

W tym roku wymienilismy niektore cegly i otynkowalismy komin na nowo ale to nie pomoglo, czarna smierdzaca smola przenikala dalej do pokoju i na zewnatrz komina na poddaszu a takze sciekala po odnowionym kominie nad dachem. Wlozylem wklad ze stali ale teraz wszystko wydobywa sie ze zdwojona predkoscia gora i scieka na dach po kominie. Po 2 tyg od wlozenia wkladu zalepil sie strazak na kominie.

Zauwazylem tez ze w komorze pieca, do ktorej laduje drewno opalowe scieka po sciankach taka sama smola. Czy jest to jakis problem z piecem czy po prostu ja cos zle robie? Drewno mam suche, pale w piecu kuchennym tym samym drewnem i nie ma tego efektu.

Bardzo prosze o pomoc

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest to raczej kocioł dolnego spalania.Tych dziur w pierwszej przegrodzie nie powinno być. brak powietrza wtórnego. Kocioł musi mieć stały dopływ powietrza aby nie kopcił. Ta maź powstaje w skutek nieprawidłowego spalania. Poszukaj w internecie o przeróbkach kotła. Tam są ludzie którzy się na tym znają i na pewno coś ci podpowiedzą.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

To co masz to nie dopracowany kocioł dolnego spalania. Smoła w komorze spalania to normalka w takim typie kotła i nie powinieneś się tym przejmować. Kondensat i smoła w kominie to wynik tego nie dopracowania. W twoim kotle powinnien być szamotowy palnik i niezależne powietrze podane w ten palnik (powietrze wtórne). Aby dopalić gazy potrzebna jest wysoka temperatura (szamot) i tlen (powietrze wtórne, przeważnie otwory po bokach kotła). Z szamotem i PW w tego rodzaju kotłach dym praktycznie widać tylko przy rozpalaniu.

dolniak.jpg

Wyłuż kocioł szamotem tak jak na rysunku, zatkaj te dwa otwory w komorze zasypowej i doprowadź powietrze do palnika (np rurkami stalwymi przez jakąś wczystkę lub drzwiczki a dym znikie a wraz z nim a smoła i kondensat.

Edit: teraz doczytałem że ociepliłeś komin tylko tynkiem. W pierwszej kolejności ociepl ten komin poprządnie na poddaszu i nad dachem najlepiej wełną minimum 5cm.

Edytowane przez cysiokysio

szamot (cegiełki grubości 3 cm) możesz przykleić na zaprawę szamotową. Do dostania w sklepach metalowych lub w marketach budowlanych (castorama)

Jeśli ten piec wygląda tak jak na szkicu (niewielki wymiennik) to raczej zastanów sie nad jego wymianą. Bo wygląda na to że masz zgrabną niszczarkę do węgla a nie piec.

hmm, po Twojej odpowiedzi coulignon zaczynam z powrotem myslec o zmianie kotla... a bylbys w stanie cos polecic konkretnego? Dodam, ze pale w 95% drewnem. Co by bylo dobre dla goscia, jak to ktos nazwal WP2? Nie znam sie na paleniu w kotlach za to w dziecinstwie uwielbialem podpalac osiedlowe smietniki. Na pewno nie zdecyduje sie na podajnik glownie z powodu dostepnosci surowca, czy sa jakies konstrukcje dedykowane wlasnie do tego opalu? Sporadycznie nieraz weglem napale ale to przy duzych mrozach i glownie na noc.

ciężko coś doradzać. Ja sugeruje się tym rankingiem:

http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/ranking-kotlow-weglowych/

Ja będę musiał wymienić piec w drugiej chałupie i raczej się zdecydowałem na Dakona DOR (te kotły występuja pod marką Buderusa i Junkersa) Ale to są typowo węglowe. Tutaj mam też taką stronkę - wygląda rzecz ciekawie a i do drewna coś się znajdzie: http://p2ar.jimdo.com/oferta-kotłów/