sochoW 24.12.2013 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 rzeczwiscie, teraz odkrecilem klapke rewizyjna z gory i oczom mym ukazal sie kolejny wymiennik. zaslepilem dzis te otwory i.... mialem duze problemy z osiagnieciem temp 40 st, bardzo dlugo to trwalo. Chyba wypada juz zyczyc Wam Waszystkim duzo zdrowia i szczescia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 ok ale jak go rozpaliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 24.12.2013 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 (edytowane) od gory, zawsze palilem od dolu Edytowane 24 Grudnia 2013 przez sochoW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 24.12.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 od gory, zawsze palilem od dolu w twoim kotle powinno się palić tylko od dołu. Od góry to w górniakach a ty nie masz górniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 24.12.2013 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 (edytowane) wtedy wlasnie wydziela sie ta smola w wiekszych ilosciach niz przy paleniu z gory... do tego stopnia, ze w stanie mocno rozcienczonym splywa sobie po sciankach. Czyli co, palic od dolu? I zaslepic te otwory czy udroznic? Edytowane 24 Grudnia 2013 przez sochoW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 otwory zaślepić. Rozpalasz na dole kotła niewielką ilość węgla: Jak się rozpali i zrobi się żar to przesuwasz go na koniec rusztu I teraz zasypujesz piec do końca węglem. Na tym etapie zalecam żarliwą modlitwę o dobry ogień. Do pełni szczęścia brakuje wyłożenia szamotem części palnikowej pieca (tej z tyłu rusztu) oraz doprowadzenia tam powietrza do dopalania gazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 25.12.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 To, co proponujesz coulignon jest chyba dobrym rozwiazaniem z tym, ze ja pale glownie drewnem w klockach. Da sie to jakos dobrze rozpalic klockami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.12.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 zasada dla drewna jest dokładnie tak samo. Tylko klocki nie mogą być jakieś ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 26.12.2013 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A jak je ukladac, pionowo czy poziomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 27.12.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 ułożenie drewna ma drugorzędne znaczenie, puki nie doprowadzisz PW do palnika pal tak abyś nie odcinał powietrza z popielnika.popatrz sobie jak wyglądają dopracowane kotły dolnego spalaniahttp://p2ar.jimdo.com/oferta-kot%C5%82%C3%B3wBez PW i szamotu jak byś nie palił problem smoły nie zniknie. PW możesz zrobić tak: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=6270602&viewfull=1#post6270602lub tak:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=6246865&viewfull=1#post6246865 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 27.12.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 hmm, zastanawiam sie nad kupnem i ktoras juz osoba poleca te firme. A jak dobrac do swojego domu kociol z tej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 29.12.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Nie oto mi chodziło. Chciałem ci pokazać jak niewiele brakuje twojemu twojemu kociołkowi. Wystarczy pogłówkować i zainwestować max 100 zł aby cieszyć się czysto pracującym kotłem. Drugi krok to ocieplenie komina bez tego nawet jak kupisz nowy kocioł będziesz miał problem z kondensatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 31.12.2013 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Zastanawiam sie jak(ktoredy) doprowadzic to powietrze wtorne i ile go powinno byc...czyli jaka dmuchawe zamontowac. Dolacze zdjecia, moze ktos pomoze mi w rozwiazaniu konstrukcyjnym. Bo gdy patrze na te zdjecia uzytkownikow, ktorzy sami doprowadzili rurka powietrze wtorne to im zazdroszcze, ja nie widze takiego miejsca, ktoredy moglbym dostac sie do komory spalania. Poza tym budzi moj niepokoj sposob wylozenia paleniska szamotem, czy to sie przyklei do scianek za pomoca glinki szmotowej? I musialbym miec przeguby w rekach aby wszedzie to poprzyklejac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 02.01.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 rzeczywiście z PW nie będzie lekko. Pierwsze co zrób to zamień drzwiczki popielnika z tymi środkowymi, po rozpaleniu powietrze powinno być dostarczane tylko pod ruszt. Wtedy można zrobić palnik z podawaniem PW z popielnika. Nie jest to idealne rozwiązanie bo wtedy PW jest ściśle powiązane z powietrzem głównym (PG) a powinno być tak że jak się zamknie PG żeby kocioł dalej już się nie rozpędał PW powinno być otwarte, niestety tu tak nie będzie i przy całkowitym zamknięciu PG będzie pewnie dalej kopcić. nie wiem jak szeroki masz kocioł ale jeśli ok 23 cm to wystarczyły by ci dwie cegły tak wycięte: jak masz szerzej to ja dałbym jeszcze cegły po bokach i na nich postawił cienką cegłę od tyłu "wiszącego wymienika" i ewentualnie jeszcze jedną cienką na tylnej ściance: Zaprawa szamotowa ma za główne zadanie nie mocować a uszczelnić więc możesz też w miarę lużno ułożyć cegły a później w szczeliny powciskać sznurek szklany od kominków i też powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 02.01.2014 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Rozumiem, ze te otwory z pierwszego rysunku to dostarczaja PW? No to teraz bede musial wykombinowac jak doprowadzic tam PW. A jaka dmuchawe zastosowac? Ile tego powietrza tam dostarczac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 03.01.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Nie musisz montować żadnej dmuchawy, wszystko bedzie działać na naturalnym ciągu. Na razie wystarczy że zrobisz to co napisałem czyli zamienisz drzwiczki (dolne ze środkowymi) i wykonasz palnik taki jaki napisałem wcześniej.Jak zrobisz próbę palenia zobaczymy jak masz dobraną moc kotła do domu tzn czy da się palić ze stałym podawaniem powietrza (odpowiednio dobranym przez to kółko w drzwiczkach) nie przekraczając bezpiecznej temperatury na kotle. Jeżeli bedzie trzeba całkowicie zamykać to kółko bo się kociołek bedzie za bardzo rozpędzał to wtedy będziemy dalej modzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 13.01.2014 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 rzeczywiście z PW nie będzie lekko. Pierwsze co zrób to zamień drzwiczki popielnika z tymi środkowymi, po rozpaleniu powietrze powinno być dostarczane tylko pod ruszt. Wtedy można zrobić palnik z podawaniem PW z popielnika. Nie jest to idealne rozwiązanie bo wtedy PW jest ściśle powiązane z powietrzem głównym (PG) a powinno być tak że jak się zamknie PG żeby kocioł dalej już się nie rozpędał PW powinno być otwarte, niestety tu tak nie będzie i przy całkowitym zamknięciu PG będzie pewnie dalej kopcić. nie wiem jak szeroki masz kocioł ale jeśli ok 23 cm to wystarczyły by ci dwie cegły tak wycięte: [ATTACH=CONFIG]232790[/ATTACH] jak masz szerzej to ja dałbym jeszcze cegły po bokach i na nich postawił cienką cegłę od tyłu "wiszącego wymienika" i ewentualnie jeszcze jedną cienką na tylnej ściance: [ATTACH=CONFIG]232791[/ATTACH] Zaprawa szamotowa ma za główne zadanie nie mocować a uszczelnić więc możesz też w miarę lużno ułożyć cegły a później w szczeliny powciskać sznurek szklany od kominków i też powinno być ok a jaki bedzie wymiar w pionie wyciecia tej pierwszej cegielki? i szerokosc wyciecia drugiej? Czy wycinac to w ceglach o grubosci 6,5 czy 3 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 14.01.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 te dwa otwory wytnij z wymiarem 3cm na 3 cm. Cegły 6.5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochoW 15.01.2014 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 a moze byc tak powycinane: ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 15.01.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts