Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z piecem - chyba...?

sochoW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

otwory zaślepić. Rozpalasz na dole kotła niewielką ilość węgla:

I etap.jpg

Jak się rozpali i zrobi się żar to przesuwasz go na koniec rusztu

II etap.jpg

I teraz zasypujesz piec do końca węglem.

Na tym etapie zalecam żarliwą modlitwę o dobry ogień. Do pełni szczęścia brakuje wyłożenia szamotem części palnikowej pieca (tej z tyłu rusztu) oraz doprowadzenia tam powietrza do dopalania gazów.

ułożenie drewna ma drugorzędne znaczenie, puki nie doprowadzisz PW do palnika pal tak abyś nie odcinał powietrza z popielnika.

popatrz sobie jak wyglądają dopracowane kotły dolnego spalania

http://p2ar.jimdo.com/oferta-kot%C5%82%C3%B3w

Bez PW i szamotu jak byś nie palił problem smoły nie zniknie.

PW możesz zrobić tak:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=6270602&viewfull=1#post6270602

lub tak:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=6246865&viewfull=1#post6246865

Nie oto mi chodziło. Chciałem ci pokazać jak niewiele brakuje twojemu twojemu kociołkowi. Wystarczy pogłówkować i zainwestować max 100 zł aby cieszyć się czysto pracującym kotłem.

Drugi krok to ocieplenie komina bez tego nawet jak kupisz nowy kocioł będziesz miał problem z kondensatem.

Zastanawiam sie jak(ktoredy) doprowadzic to powietrze wtorne i ile go powinno byc...czyli jaka dmuchawe zamontowac. Dolacze zdjecia, moze ktos pomoze mi w rozwiazaniu konstrukcyjnym.1 (1).jpg1 (2).jpg1 (3).jpg1 (4).jpg

Bo gdy patrze na te zdjecia uzytkownikow, ktorzy sami doprowadzili rurka powietrze wtorne to im zazdroszcze, ja nie widze takiego miejsca, ktoredy moglbym dostac sie do komory spalania. Poza tym budzi moj niepokoj sposob wylozenia paleniska szamotem, czy to sie przyklei do scianek za pomoca glinki szmotowej? I musialbym miec przeguby w rekach aby wszedzie to poprzyklejac...

rzeczywiście z PW nie będzie lekko.

Pierwsze co zrób to zamień drzwiczki popielnika z tymi środkowymi, po rozpaleniu powietrze powinno być dostarczane tylko pod ruszt. Wtedy można zrobić palnik z podawaniem PW z popielnika. Nie jest to idealne rozwiązanie bo wtedy PW jest ściśle powiązane z powietrzem głównym (PG) a powinno być tak że jak się zamknie PG żeby kocioł dalej już się nie rozpędał PW powinno być otwarte, niestety tu tak nie będzie i przy całkowitym zamknięciu PG będzie pewnie dalej kopcić.

nie wiem jak szeroki masz kocioł ale jeśli ok 23 cm to wystarczyły by ci dwie cegły tak wycięte:

cegły.jpg

jak masz szerzej to ja dałbym jeszcze cegły po bokach i na nich postawił cienką cegłę od tyłu "wiszącego wymienika" i ewentualnie jeszcze jedną cienką na tylnej ściance:

cegły2.jpg

Zaprawa szamotowa ma za główne zadanie nie mocować a uszczelnić więc możesz też w miarę lużno ułożyć cegły a później w szczeliny powciskać sznurek szklany od kominków i też powinno być ok

Nie musisz montować żadnej dmuchawy, wszystko bedzie działać na naturalnym ciągu.

Na razie wystarczy że zrobisz to co napisałem czyli zamienisz drzwiczki (dolne ze środkowymi) i wykonasz palnik taki jaki napisałem wcześniej.

Jak zrobisz próbę palenia zobaczymy jak masz dobraną moc kotła do domu tzn czy da się palić ze stałym podawaniem powietrza (odpowiednio dobranym przez to kółko w drzwiczkach) nie przekraczając bezpiecznej temperatury na kotle. Jeżeli bedzie trzeba całkowicie zamykać to kółko bo się kociołek bedzie za bardzo rozpędzał to wtedy będziemy dalej modzić.

• 2 weeks później...
rzeczywiście z PW nie będzie lekko.

Pierwsze co zrób to zamień drzwiczki popielnika z tymi środkowymi, po rozpaleniu powietrze powinno być dostarczane tylko pod ruszt. Wtedy można zrobić palnik z podawaniem PW z popielnika. Nie jest to idealne rozwiązanie bo wtedy PW jest ściśle powiązane z powietrzem głównym (PG) a powinno być tak że jak się zamknie PG żeby kocioł dalej już się nie rozpędał PW powinno być otwarte, niestety tu tak nie będzie i przy całkowitym zamknięciu PG będzie pewnie dalej kopcić.

nie wiem jak szeroki masz kocioł ale jeśli ok 23 cm to wystarczyły by ci dwie cegły tak wycięte:

[ATTACH=CONFIG]232790[/ATTACH]

jak masz szerzej to ja dałbym jeszcze cegły po bokach i na nich postawił cienką cegłę od tyłu "wiszącego wymienika" i ewentualnie jeszcze jedną cienką na tylnej ściance:

[ATTACH=CONFIG]232791[/ATTACH]

Zaprawa szamotowa ma za główne zadanie nie mocować a uszczelnić więc możesz też w miarę lużno ułożyć cegły a później w szczeliny powciskać sznurek szklany od kominków i też powinno być ok

a jaki bedzie wymiar w pionie wyciecia tej pierwszej cegielki? i szerokosc wyciecia drugiej? Czy wycinac to w ceglach o grubosci 6,5 czy 3 cm?