Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór stropu

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z wyborem odpowiedniego stropu do domku parterowego, którego właściciel chce rozbudować o poddasze. Stare budownictwo, grube mury, parterowiec, powała nad mieszkaniem. Teraz tak, po zburzeniu wszystkiego do poziomu powały trzeba wykonać nowy strop, ale! W mieszkaniu poniżej dalej mieszkają ludzie, powała zostaje, wymiary wewnątrz między ścianami nośnymi 8x9,5m i brak ściany w środku.

Teraz tak. Wszelkiego rodzaju lane, gęstożebrowe odpadają.

Zastanawiam się nad płytami stropowymi kanałowymi albo filigranem. Z tym drugim nie miałem nigdy do czynienia i nie wiem jak wygląda pod względem szalunków - chodzi mi o stemplowanie, ponieważ nie mam za bardzo jak tam zaprzeć stempli, ponieważ kilkanaście centymetrów pod nowym stropem nadal będzie powała.

Spotkał się ktoś może z rozwiązaniem idealnym do takich potrzeb?

Edytowane przez ForestSB
--

Witam,

Mam problem z wyborem odpowiedniego stropu do domku parterowego, którego właściciel chce rozbudować o poddasze. Stare budownictwo, grube mury, parterowiec, powała nad mieszkaniem. Teraz tak, po zburzeniu wszystkiego do poziomu powały trzeba wykonać nowy strop, ale! W mieszkaniu poniżej dalej mieszkają ludzie, powała zostaje, wymiary wewnątrz między ścianami nośnymi 8x9,5m i brak ściany w środku.

Teraz tak. Wszelkiego rodzaju lane, gęstożebrowe odpadają.

Zastanawiam się nad płytami stropowymi kanałowymi albo filigranem. Z tym drugim nie miałem nigdy do czynienia i nie wiem jak wygląda pod względem szalunków - chodzi mi o stemplowanie, ponieważ nie mam za bardzo jak tam zaprzeć stempli, ponieważ kilkanaście centymetrów pod nowym stropem nadal będzie powała.

Spotkał się ktoś może z rozwiązaniem idealnym do takich potrzeb?

Z twojej wypowiedzi wynika że jesteś projektantem tej przebudowy, czyli osobą z uprawnieniami budowlanym projektowymi

lub może nawet projektowymi i wykonawczymi.

I teraz będzie szorstkim budowlanym językiem: I takie pytania zadajesz k.u.r.w.a na forum ? :mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Edytowane przez beton44

panowie, ale co ma za znaczenie kim ja jestem.. wykonawcą i pytam o strop do którego nie trzeba stemplowania na tak długiej rozpiętości? i jaka firma produkuje taki, a nie pytam się jak zaprojektować czy jak jest w projekcie, którego nie ma i nie będzie.

Temat do zamknięcia, dziękuję za nieuzyskanie pomocy.

panowie, ale co ma za znaczenie kim ja jestem.. wykonawcą i pytam o strop do którego nie trzeba stemplowania na tak długiej rozpiętości? i jaka firma produkuje taki, a nie pytam się jak zaprojektować czy jak jest w projekcie, którego nie ma i nie będzie.

Temat do zamknięcia, dziękuję za nieuzyskanie pomocy.

Czyli co szukasz porady jak wykonać samowole budowlaną ? Jak komuś powiesic nad głową 9 metrowy strop i zwiać ?

Jakby to była Twoja inwestycja szukałbyś rozwiązania nie tylko na forum ale również u projektantów a Ty wolisz się obrazić. Twój wybór.

Napisze tylko tyle że sa takie stropy ale w żaden nie trafiłeś w swoim pierwszym poście ( który skasowałaś).

Napisze tylko tyle że sa takie stropy ale w żaden nie trafiłeś w swoim pierwszym poście ( który skasowałaś).

Lubie konkrety, a nie gdybanie... Widzisz kolego wiesz, znasz technologie, ale musisz poświęcić temu kilka postów zamiast napisać nazwę technologii i przeczytać niżej "dziękuje".

A to że samowola budowlana mnie nie interesuje. Tak chce inwestor i tyle, on płaci ja nic nie mówię. Poprosił o propozycje technologii, więc muszę mu coś przedstawić.

A jeśli chodzi o projektantów to większość albo nie wiedziała, albo mówiła filigran albo kanałówki..

Edytowane przez ForestSB

Lubie konkrety, a nie gdybanie... Widzisz kolego wiesz, znasz technologie, ale musisz poświęcić temu kilka postów zamiast napisać nazwę technologii i przeczytać niżej "dziękuje".

A to że samowola budowlana mnie nie interesuje. Tak chce inwestor i tyle, on płaci ja nic nie mówię. Poprosił o propozycje technologii, więc muszę mu coś przedstawić.

Doradzając w takich przypadkach warto jednak wiedziec "co w trawie piszczy" żeby nie mieć kogoś na sumieniu.

Filigran wymaga podparcia (zależy od projektu) co ~1,3-1,6 m. Szukaj strunobetonów jak dawna kanałowa ale większe rozpietości. Pamiętaj że to wymaga projektu i zmieniasz obciązenia na ścianę i ławę. Na Fm popularny jest strop smart.

Wiem o co chodzi i nie jestem firmą składającą się z kilku meneli spod sklepu.. Jestem zwolennikiem płyt monolitycznych, ale tutaj nie mam takiej możliwości, więc szukam czegoś prefabrykowanego.

Strop smart miałem na myśli pod słowami "płyty kanałowe", bo tylko one mogą być na taką rozpiętość i raczej na nich się skończy.

Jeśli nie ma innej, lepszej technologii to dzięki za podpowiedzi.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA!!