Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie dwóch systemów grzewczych : elektryczna podłogówka vs pellet

szycha91

Recommended Posts

Szycha jak chcesz w ogóle grzać pradawne to podokladaj izolacji i zejdź z zapotrzebowaniem przynajmniej do 45 kWh/m2 kable wtedy wystarczy mieć na te 55-60 w/m i już wycena poleci o połowę w dół, i zerknij na linka który podałem porównaj cenę i moc z tym co miałeś w pierwszych wyczynach.

Miloszenko , jedna z tych wycen jest od firmy into. :p

1; pomieszczenia 1,5,6 są na jednej otwartej przestrzeni więc wystarczy jeden przewód i sterownik...

2; pomieszczenia 7 i 10 nie potrzebują ogrzewania, kibelek jet wewnątrz ogrzewanej części domu i zawsze będzie w nim taka temp. jak w pomieszczeniach obok, w pomieszczeniu gospodarczym będzie zasobnik CWU i jego straty utrzymają ciepło w pomieszczeniu...

3; w tym budynku wystarczy max 6 obwodów grzewczych ze sterownikami, moc 70w na 1m2 ogrzewanej powierzchni będzie w zupełności wystarczająca ...

4; zawsze można zainstalować wielki zapas mocy tak jak podają producenci i instalatorzy, "nadziabać" obwodów i sterowników w każdej klitce a potem biadolić ile to nie kosztuje system grzewczy ...:D

Jaśku , w takim razie dlaczego producenci dają moc założoną 135 W ?

Aaaa może by tak proszę panów zamiast robić kotłownię w salonie, to zrobić w ten sposób: wodna podłogówka zasilana kotłem elektrycznym i awaryjnie kotłem na drewno i węgiel. Koszt kominka to z 6 tysięcy , a taki piecyk mając gotową instalację to koszt z 2-2,5tysiaca.

Hm??

Najważniejsze to dobrze zaizoluj.

Ja na twoim miejscu zrobiłbym 100% podłogówki ewentualnie + drabinka w łazience do tego bufor ok 500-700l z grzałką, pompką i sterownikiem pokojowym, do CWU bojler 150l. Przy takim rozwiązaniu grzejesz 100% w taniej taryfie w całkowitym komforcie. I w razie W masz otwartą drogę. Całość jak dobrze rozegrasz nie powinna przekroczyć 10tys zł.

Panowie, decyzja chyba zapadła na wodną podłogówkę w salonie , kuchni i korytarzu, a grzejniki w sypialni . Wszystko zasilane kotłem elektrycznym Kospel. Do tego kominek . Czy z DGP , tego jeszcze nie wiem

jak zwykle "kombinacje alpejskie "...

daj podłogowe wodne w całym domu i dodatkowo drabinkę w łazience, do takiego układu doczepisz praktycznie każde źródło ciepła ...

koszt wykonania nie powinien przekroczyć 3k za materiały ...:yes: