szycha91 21.12.2013 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Szycha jak chcesz w ogóle grzać pradawne to podokladaj izolacji i zejdź z zapotrzebowaniem przynajmniej do 45 kWh/m2 kable wtedy wystarczy mieć na te 55-60 w/m i już wycena poleci o połowę w dół, i zerknij na linka który podałem porównaj cenę i moc z tym co miałeś w pierwszych wyczynach. Miloszenko , jedna z tych wycen jest od firmy into. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 21.12.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 1; pomieszczenia 1,5,6 są na jednej otwartej przestrzeni więc wystarczy jeden przewód i sterownik... 2; pomieszczenia 7 i 10 nie potrzebują ogrzewania, kibelek jet wewnątrz ogrzewanej części domu i zawsze będzie w nim taka temp. jak w pomieszczeniach obok, w pomieszczeniu gospodarczym będzie zasobnik CWU i jego straty utrzymają ciepło w pomieszczeniu... 3; w tym budynku wystarczy max 6 obwodów grzewczych ze sterownikami, moc 70w na 1m2 ogrzewanej powierzchni będzie w zupełności wystarczająca ... 4; zawsze można zainstalować wielki zapas mocy tak jak podają producenci i instalatorzy, "nadziabać" obwodów i sterowników w każdej klitce a potem biadolić ile to nie kosztuje system grzewczy ... Jaśku , w takim razie dlaczego producenci dają moc założoną 135 W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jaśku , w takim razie dlaczego producenci dają moc założoną 135 W ? bo pilnują aby ci doopa nie zmarzła jak zapomnisz zrobić izolacji w chałupie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 21.12.2013 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Panowie, decyzja chyba zapadła na wodną podłogówkę w salonie , kuchni i korytarzu, a grzejniki w sypialni . Wszystko zasilane kotłem elektrycznym Kospel. Do tego kominek . Czy z DGP , tego jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 21.12.2013 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Aaaa może by tak proszę panów zamiast robić kotłownię w salonie, to zrobić w ten sposób: wodna podłogówka zasilana kotłem elektrycznym i awaryjnie kotłem na drewno i węgiel. Koszt kominka to z 6 tysięcy , a taki piecyk mając gotową instalację to koszt z 2-2,5tysiaca. Hm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 21.12.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Aaaa może by tak proszę panów zamiast robić kotłownię w salonie, to zrobić w ten sposób: wodna podłogówka zasilana kotłem elektrycznym i awaryjnie kotłem na drewno i węgiel. Koszt kominka to z 6 tysięcy , a taki piecyk mając gotową instalację to koszt z 2-2,5tysiaca. Hm?? Najważniejsze to dobrze zaizoluj. Ja na twoim miejscu zrobiłbym 100% podłogówki ewentualnie + drabinka w łazience do tego bufor ok 500-700l z grzałką, pompką i sterownikiem pokojowym, do CWU bojler 150l. Przy takim rozwiązaniu grzejesz 100% w taniej taryfie w całkowitym komforcie. I w razie W masz otwartą drogę. Całość jak dobrze rozegrasz nie powinna przekroczyć 10tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.12.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Panowie, decyzja chyba zapadła na wodną podłogówkę w salonie , kuchni i korytarzu, a grzejniki w sypialni . Wszystko zasilane kotłem elektrycznym Kospel. Do tego kominek . Czy z DGP , tego jeszcze nie wiem jak zwykle "kombinacje alpejskie "... daj podłogowe wodne w całym domu i dodatkowo drabinkę w łazience, do takiego układu doczepisz praktycznie każde źródło ciepła ... koszt wykonania nie powinien przekroczyć 3k za materiały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.12.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 jeśli podłogówka to w całym domu. Braciak żałuje , że nie zrobił. No a teraz płytki położone i za późno. A w kuchni gdzie dał lubi na podłodze wygrzewać się kot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts