autorus 21.12.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 też mam grzejniki obecnie i chciałbym z tym skończyć. A przeciek może się zdarzyć i w jednym i w drugim wypadku, reguły nie ma. Pilnowanie wykonawców bardzo wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.12.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Tak z sama z siebie jedna pętla poszła ?Czy może wpuścil nieuwagę wodę pod zbyt dużym ciśnieniem / temperaturą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 21.12.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 poprostu sama z siebie....poprostu albo była źle wygieta...albo poprostu sie przetarła...na mogło mieć wiele czynników....również poprostu montaż....jak rowniez same prace przy wykonywaniu posadzkigdyż w wodzie grzewczej jest kamien a sama rurka OP przecież rozszerza się i kurczy w podłodze....więc ociera się o posadzke od zewnątrz...natomiast rurki od grzeników...są często montowane w peszlach...ja mam w styropianie ukryte także kwestia ocierania zewnetrznego nie wchodzi w grę więc mysle że okres uzytkowania połączeń do grzejników jest o wiele dłuzszy.... ja wolałem spac spokojniej....za kwotę ok. 3000 zł wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Przyznam sie, ze nie słyszałem o tym aby komus padła petla, no może raz. A wiem doskonale, że jeśli sie coś takiego stanie to człowiek nagłasnia problem bo po prostu chce znaleść wyjście z sytuacji. Więc wątpie aby to było częste. Trzeba tez pamiętac, ze w podłogówce temperatura jest sporo niższa niż w grzejnikach i tam te rury tak nie pracują Ale faktycznie, jeśli zaistnieje problem to potem naprawa jest problematyczna i wiąże sie z niemałą demolka niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.12.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 ... a sama rurka OP przecież rozszerza się i kurczy w podłodze....więc ociera się o posadzke od zewnątrz... ... Jeśli tak jest jak mówisz - to źle było wykonane OP, źle przygotowane do wylewania, źle wylane, źle sezonowana wylewka i źle wygrzane OP - czyli wszystko źle poza położeniem styropianu pod OP może wtakim przypadku faktycznie lepiej grzejniki powinien sobie twoj koleżka zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.12.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 ... Ale faktycznie, jeśli zaistnieje problem to potem naprawa jest problematyczna i wiąże sie z niemałą demolka niestety. nie wygląda to tak tragicznie, że trzeba skuwać wszystkie podłogi i od nowa - można mniejszym zakresem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 A czy jest jakiś sposób oprócz organoleptycznego aby znaleźć taki przeciek i kuć tylko w tamtym miejscu? Tak się robi z kablami grzejnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 21.12.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) je nie słyszałem o innym sposobie....u kolegi bylo tak że zaczeliśmy kuć tam gdzie fugi od płytek były mokre....a w rzeczywistosci okazało sie że było o 2 m dalej....na wygieciu..ale zanim zlokalizowaliśmy okazało sie że prawie pół podłogi skuliśmy....więc rozkuliśmy wszystko....i na wejściu do pomieszczenie zrobilismy półączenia nowych rurek ze starymi....ale zrobiliśmy przestzreń wokół połaczenia tak jakby taką prostokątną skrzynkę w posadzce którą położylismy na rurki...aby w razie czego móc skontrolować łączenie czy nie przecieka w przyszłości....i zakryliśmy ją specjalnie zrobionym bardzo szerokim progiem drewnianym....akurat u niego pasuje....do wykończenia....ale roboty było co nie miara....na samą myśl mnie ....:)trzepie... Edytowane 21 Grudnia 2013 przez bigrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.12.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 no wyobrażam sobie, ze fajnie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 21.12.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 bigrwA Ty jakie masz przepływy? Ja maksymalnie mogę zrobić na 1l.min, ogólnie słabo grzeje ta podłogówka. Jakbym miał większy przepływ to właśnie mógłbym sobie przykręcić zawór 3d na 20%. A właśnie jak przykręcę na maksa zawór 3d to przepływ troszkę się zwiększa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Skoro przepływy zależą od ustawienia zaworu 3 d to masz źle wyregulowany(zamontowany )zawór 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 21.12.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 zamontowany jest dobrze, od dołu powrót z prawej strony zasilanie, tak jak na schemacie na zaworze 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 21.12.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jak to mozliwe, ze mam przeplywy poskrecane nawet ponizej 0.5 l/min. i mam cieplo? Zasilanie 30 stopni przy zero na zewnatrz. Petle po 60-70m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 21.12.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 a wiesz jaką temperaturę masz na powrocie przy takiej temp na zasilaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 zamontowany jest dobrze, od dołu powrót z prawej strony zasilanie, tak jak na schemacie na zaworze 3d w niektórych zaworach zawieradło może zamykać wypływ . Dobrze zamontowany zawór nie wpływa na przepływ w podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 21.12.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 a wiesz jaką temperaturę masz na powrocie przy takiej temp na zasilaniu? Jutro sprawdze. Teraz grzeje w 2 cyklach po 6 godzin na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 21.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 w niektórych zaworach zawieradło może zamykać wypływ . Dobrze zamontowany zawór nie wpływa na przepływ w podłogówce to znaczy że mam zły zawór? muszę go wymienić czy jakoś poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 to znaczy że mam zły zawór? muszę go wymienić czy jakoś poprawić? Zły? trudno tak powiedzieć .Tego typu zawory wymyślono w innym celu . Do takich zastosowań jak podłogówka stosuje się http://centrumgrzewcze24.pl/produkt/hel-wita-zawor-mieszajacy-minimix-3-drogowy-gwintowany-mosiezny-gw-1-gz-1-1-2?utm_source=ceneo&utm_medium=CPC&utm_campaign=201312 Dla ciebie 1'' Zobacz wsp kvs (współczynnik przepływu dla dp 10 m H2O Pompa wytwarza dp na poziomie 2-3 mH2O Dla zaworu które ja stosuję kvs wynosi 10 a u Ciebie 1,6 (o ile nie nawpadało do niego syfu) To może być główna przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Zły? trudno tak powiedzieć .Tego typu zawory wymyślono w innym celu . Do takich zastosowań jak podłogówka stosuje się http://centrumgrzewcze24.pl/produkt/hel-wita-zawor-mieszajacy-minimix-3-drogowy-gwintowany-mosiezny-gw-1-gz-1-1-2?utm_source=ceneo&utm_medium=CPC&utm_campaign=201312 Dla ciebie 1'' Zobacz wsp kvs (współczynnik przepływu dla dp 10 m H2O Pompa wytwarza dp na poziomie 2-3 mH2O Dla zaworu które ja stosuję kvs wynosi 10 a u Ciebie 1,6 (o ile nie nawpadało do niego syfu) To może być główna przyczyna Ale jak robiłem próbę bez zaworu 3d to przepływ też nie był większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 22.12.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Zły? trudno tak powiedzieć .Tego typu zawory wymyślono w innym celu . Do takich zastosowań jak podłogówka stosuje się http://centrumgrzewcze24.pl/produkt/hel-wita-zawor-mieszajacy-minimix-3-drogowy-gwintowany-mosiezny-gw-1-gz-1-1-2?utm_source=ceneo&utm_medium=CPC&utm_campaign=201312 Dla ciebie 1'' Zobacz wsp kvs (współczynnik przepływu dla dp 10 m H2O Pompa wytwarza dp na poziomie 2-3 mH2O Dla zaworu które ja stosuję kvs wynosi 10 a u Ciebie 1,6 (o ile nie nawpadało do niego syfu) To może być główna przyczyna Tylko jak na takim zaworze ustawić stałą temperaturę na wyjściu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts