Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka słabo grzeje

lukasz462366

Recommended Posts

Odnośnie schematu to ten ZZ jest w złym miejscu. Też tak kiedyś miałem na schemacie i przeniosłem go na powrót do pieca (po prawej stronie w miejscu ZR). Przy zbyt gorącej wodzie na zasilaniu 3D się przymknie i nie zawsze pompa ma siłę podnieść grzybek ZZ na tyle ile potrzebuje i nie podmiesza wodę prawidłową i tylko ograniczy przepływ.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam, również proszę o pomoc w sprawie podłogówki. mam 8 pętli po około max 70 mb, przepływ na rotametrach pokazuje max 1l/min, pompa 25-4.0. nawet jak zakręcę 7 sekcji (zostanie tylko jedna) to przepływ wzrasta maksymalnie do 3l/min. Mam zawór mieszający 3 drożny rury miedziane 22mm , proszę o pomoc

kotłownia.jpg

Jeśli pompa nie ma siły przepchnąć wody przez ZZ to znaczy, że jest za słaba do obiegu OP.

Pozdrawiam

GREGOR

Ale po co ma chodzić na wyższych biegach jak wystarczy założyć ZZ w dobrym miejscu i nie myśleć czy jest za słaba. U mnie na 600m(7 pętli) 25-40 chodzi na 2 biegu przy przepływach powyżej 1l/min, 1 bieg już nie wyrabia bo nie założyłem odpowietrznika w odpowiednim miejscu i mimo pracy na 3 biegu przez kilka tygodni się instalacja nie odpowietrzyła sama.

Ale po co ma chodzić na wyższych biegach jak wystarczy założyć ZZ w dobrym miejscu i nie myśleć czy jest za słaba. U mnie na 600m(7 pętli) 25-40 chodzi na 2 biegu przy przepływach powyżej 1l/min, 1 bieg już nie wyrabia bo nie założyłem odpowietrznika w odpowiednim miejscu i mimo pracy na 3 biegu przez kilka tygodni się instalacja nie odpowietrzyła sama.

Zerknij sobie do schematów zamieszczonych na stronach ESBE, ZZ jest w dobrym miejscu.

Przy podłogówce instaluje się separatory gazu, które automatycznie załatwiają temat automatycznego odpowietrzania instalacji.

G

witam, również proszę o pomoc w sprawie podłogówki. mam 8 pętli po około max 70 mb, przepływ na rotametrach pokazuje max 1l/min, pompa 25-4.0. nawet jak zakręcę 7 sekcji (zostanie tylko jedna) to przepływ wzrasta maksymalnie do 3l/min. Mam zawór mieszający 3 drożny rury miedziane 22mm , proszę o pomoc

Tutaj akurat ZZ jest w dobrym miejscu, tylko filtr powiniem być przed pompą (bo z powrotu pompa może dostawać zanieczyszczenia).

Wyłącz pompę od kaloryferów i zobacz czy przepływ się poprawi, jak tak to musisz ją ustawić na niższym biegu.

Jak nie to może okazać się że 3D ma za mały przepływ (napisz co to za 3D). Po drugie po co ci większy przepływ, chyba że tylko po to aby móc pompę przerzucić na niższy bieg i na prądzie przyoszczędzić.

zawór afristo, ale było już sprawdzane nawet bez niego i przepływ się nie poprawił (maksymalnie 1l/min), podłogówka chodziła jak jeszcze grzejniki nie były uruchomione i nic lepiej nie było. chcę żeby to działało jak należy, żeby zwiększyć przepływ jak będzie potrzebna gdzieś wyższa temperatura itd

zawór afristo, ale było już sprawdzane nawet bez niego i przepływ się nie poprawił (maksymalnie 1l/min), podłogówka chodziła jak jeszcze grzejniki nie były uruchomione i nic lepiej nie było. chcę żeby to działało jak należy, żeby zwiększyć przepływ jak będzie potrzebna gdzieś wyższa temperatura itd

Jaka pompa, jaki zawór 3D?

G

coś rok 2013 słaby był - jakaś plaga podłogówek ;)

do założyciela wątku:

przeniesienie termostatu pomieszczeń na parter do OP jest dobrym pomysłem - w końcu w pomieszczeniach z grzejnikami masz głowice termostatyczne, tam sterowanie temperaturą jest osiagalne

Edytowane przez gentoonx

HALM HUPA 25-4.0 U180 , zawór Termostatyczny zawór mieszający ATM 331 DN20, ¾" GW, zakres temperatury 20÷43°C, Kvs 1,6

Jak dla mnie, za mały KVS.

Powinien być w granicach 3.

KVS jest podawany dla całkowitego otwarcia zaworu.

Przy mieszaniu mamy połowę.

Więc dla 7 pętli może być za mało.

jak to było testowane bez 3D?

G

Edytowane przez xmsg

Zerknij sobie do schematów zamieszczonych na stronach ESBE, ZZ jest w dobrym miejscu.

Przy podłogówce instaluje się separatory gazu, które automatycznie załatwiają temat automatycznego odpowietrzania instalacji.

G

Patrzyłem i ESBE nie ma dokładnych schematów z ZZ, ale za to afriso pokazuje kompletne i ZZ jest na powrocie, a przez 3D jest swobodny przepływ z każdej strony. Pewnie to są minimalne różnicę, ale podejrzewam że jak dołożę odpowietrznik automatyczny w dobrym miejscu i miałbym ZZ na podmieszaniu to mogłaby pompa nie podnieś grzybka.

Patrzyłem i ESBE nie ma dokładnych schematów z ZZ, ale za to afriso pokazuje kompletne i ZZ jest na powrocie, a przez 3D jest swobodny przepływ z każdej strony. Pewnie to są minimalne różnicę, ale podejrzewam że jak dołożę odpowietrznik automatyczny w dobrym miejscu i miałbym ZZ na podmieszaniu to mogłaby pompa nie podnieś grzybka.

Jak masz problem z odpowietrzeniem OP to nie mieszaj ZZ z odpowietrznikami - paranoja jakaś !

G

powiem szcze że nie rozumiem tego postu.....?

bo w czym tkwi problem w przepływie.....czyli nie osiaga zamierzonych temperatur w pomieszczeniu....? tego nie napisał.....

ale jeśli ma ciepło tak jak chce mieć to dlaczego ma problem z przepływem....? po co mu wiekszy,....?

ja mam 6 lini podłogówki.....ten sam zawór termostatyczny i jakoś nie mogę powiedziec że sa przepływy za małe....skoro u mnie wszystko jest ok....grzeje

w dodatku sam zawór termoststyczny jest otwarty może na jakieś 20% ze swojego zakresu....(20-43stC)

zawór zwrotny warto rozłozyc....i wyjąć z niego spręzynke.....nie będzie oporów dla pompy która ciągnie wodę z powrotu....

wtedy tylko i wyłącznie będzie decydować kierunek przepływu....

mikez2

z tego co widze to masz zawór ZZ na zzasilaniu do 3dr i na powrocie 2 szt jak widze....bo jeden jest dla wody z powrotu OP powracającej do obiegu pieca....a drugi tuż przed zaworem 3 dr....

ja osobiście pozbył sie tego z zasilania zaworu 3dr i tego z powrotu który (jakie ma zadanie) jest dla wody powracającej do obiegu pieca

a w tym który zostaje wymontowałbym sprężynkę....

i tyle...

bo tyle zaworów ZZ to dość spory opór

Ta sobie podczytuje i sie ciesze ze u mnie sama podłogówka będzie. Kurcze ile to się problemów robi :(

wg mnie nie ma żadnych....

ja mam wszedzie grzejniki.....

ale częścią z nich nie grzeję....w 75 % mam ogrzewanie podłogowe....

ale nie chciałbym być w skórze kogoś kto ma tylko OP....

mój kolega tak ma i co....po 7 latach jedna petla poszła i to bardzo istotna....zrobił sie przecież wszędzie płytki...

i szukaj tu wiatru w polu...

po wielokrotnych próbach zlokalizowano dokładnie pomieszczenie w którym poszła....zakrecił i co zimno....na wiosnę generany remont....skuwanie płytek....posadzki.....a i tak ma obecnie dwa łączenia OPw posadzce....bo inaczej musiałby rozkuć wszystko tam gdzie ma dana linia OP idzie do rozdzielacza....

dlatego ja mam grzejniki....

koszt nie wiele więcej wyszedł...

ale za to jesli jakaś linia OP się rozszczelni....to zakręcę....i puszczę grzejnik....