Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka słabo grzeje

lukasz462366

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poprostu sama z siebie....

poprostu albo była źle wygieta...albo poprostu sie przetarła...na mogło mieć wiele czynników....również poprostu montaż....jak rowniez same prace przy wykonywaniu posadzki

gdyż w wodzie grzewczej jest kamien a sama rurka OP przecież rozszerza się i kurczy w podłodze....więc ociera się o posadzke od zewnątrz...

natomiast rurki od grzeników...są często montowane w peszlach...ja mam w styropianie ukryte także kwestia ocierania zewnetrznego nie wchodzi w grę więc mysle że okres uzytkowania połączeń do grzejników jest o wiele dłuzszy....

ja wolałem spac spokojniej....za kwotę ok. 3000 zł wiecej

Przyznam sie, ze nie słyszałem o tym aby komus padła petla, no może raz. A wiem doskonale, że jeśli sie coś takiego stanie to człowiek nagłasnia problem bo po prostu chce znaleść wyjście z sytuacji. Więc wątpie aby to było częste.

Trzeba tez pamiętac, ze w podłogówce temperatura jest sporo niższa niż w grzejnikach i tam te rury tak nie pracują :)

Ale faktycznie, jeśli zaistnieje problem to potem naprawa jest problematyczna i wiąże sie z niemałą demolka niestety.

... a sama rurka OP przecież rozszerza się i kurczy w podłodze....więc ociera się o posadzke od zewnątrz...

...

Jeśli tak jest jak mówisz - to źle było wykonane OP, źle przygotowane do wylewania, źle wylane, źle sezonowana wylewka i źle wygrzane OP - czyli wszystko źle poza położeniem styropianu pod OP :bash:

może wtakim przypadku faktycznie lepiej grzejniki powinien sobie twoj koleżka zrobić.

je nie słyszałem o innym sposobie....

u kolegi bylo tak że zaczeliśmy kuć tam gdzie fugi od płytek były mokre....

a w rzeczywistosci okazało sie że było o 2 m dalej....na wygieciu..

ale zanim zlokalizowaliśmy okazało sie że prawie pół podłogi skuliśmy....więc rozkuliśmy wszystko....i na wejściu do pomieszczenie zrobilismy półączenia nowych rurek ze starymi....ale zrobiliśmy przestzreń wokół połaczenia tak jakby taką prostokątną skrzynkę w posadzce którą położylismy na rurki...aby w razie czego móc skontrolować łączenie czy nie przecieka w przyszłości....i zakryliśmy ją specjalnie zrobionym bardzo szerokim progiem drewnianym....akurat u niego pasuje....do wykończenia....

ale roboty było co nie miara....na samą myśl mnie ....:)trzepie...

Edytowane przez bigrw

to znaczy że mam zły zawór? muszę go wymienić czy jakoś poprawić?

Zły? trudno tak powiedzieć .Tego typu zawory wymyślono w innym celu .

Do takich zastosowań jak podłogówka stosuje się

http://centrumgrzewcze24.pl/produkt/hel-wita-zawor-mieszajacy-minimix-3-drogowy-gwintowany-mosiezny-gw-1-gz-1-1-2?utm_source=ceneo&utm_medium=CPC&utm_campaign=201312

Dla ciebie 1''

Zobacz wsp kvs (współczynnik przepływu dla dp 10 m H2O

Pompa wytwarza dp na poziomie 2-3 mH2O

Dla zaworu które ja stosuję kvs wynosi 10 a u Ciebie 1,6 (o ile nie nawpadało do niego syfu)

To może być główna przyczyna

http://centrumgrzewcze24.pl/produkt/hel-wita-zawor-mieszajacy-minimix-3-drogowy-gwintowany-mosiezny-gw-1-gz-1-1-2?utm_source=ceneo&utm_medium=CPC&utm_campaign=201312

Dla ciebie 1''

Dla zaworu które ja stosuję kvs wynosi 10 a u Ciebie 1,6 (o ile nie nawpadało do niego syfu)

Ale jak robiłem próbę bez zaworu 3d to przepływ też nie był większy

Dla ciebie 1''

Tylko jak na takim zaworze ustawić stałą temperaturę na wyjściu ?