lamcpp 20.12.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Szeregówka, 80 m2 ogrzewana gazem płynnym (propan) z butli umieszczonej w ziemi. Niestety niekorzystna umowa z Amerigas, płacę 2,44 /litr.Piec: Viessman Vitopend 100, bez sterownika zadnego, ceny ogrzewania: około 800 zł/miesiąc przy najniższej możliwej temperaturze ustawionej na piecu (na jedynce "1")Szukamy sposobu na tańsze ogrzewanie tej zimy, co polecacie?Czy np. grzejniki akumulacyjne wyszły by taniej? Coś za niedużą kwotę ale żeby płacić mniejI co polecacie w dłuższej perspektywie, tak by rachunki wynosiły max 400 zł/mies w sezonie zimowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.12.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 I co polecacie w dłuższej perspektywie, tak by rachunki wynosiły max 400 zł/mies w sezonie zimowym? 2,44 zł/litr netto czy brutto. Wymienić zbiornik na własny, wówczas latem będziesz płacił ok. 1,70 zł/litr brutto, czyli porównywalnie z gazem ziemnym. Jeśli taką decyzję podejmiesz, to już teraz możesz zerwać plomby i zatankować się na wolnym rynku. Zbiornik, po wypowiedzeniu umowy, wymienisz na wiosnę. Niestety, obecna cena propanu jest niewiele /0,3 - 0,35 zł/litr/ niższa od tej w Amerigas, wiec zyskasz niewiele /jeśli podałeś cenę brutto/. Przy grzaniu piecem akumulacyjnym w taryfie G11 wyjdzie drożej niż masz obecnie + inwestycja w piece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.12.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 I co polecacie w dłuższej perspektywie, tak by rachunki wynosiły max 400 zł/mies w sezonie zimowym? Policzmy, 800zł/2,44zł/l=327,87l, tyle oleju to 2150,82kWh, zatem płacisz po 0,372zł/kWh. Chciałbyś płacić połowę tj 0,186zł/kWh - tylko tanie drewno i kominek może zmieścić się w tej cenie przy tym zapotrzebowaniu - raczej pomyśl o zmniejszeniu zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.12.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Szeregówka, 80 m2 ogrzewana gazem płynnym (propan) niej I co polecacie w dłuższej perspektywie, tak by rachunki wynosiły max 400 zł/mies w sezonie zimowym?[/quote Za 80 m2 400 zł na miesiąc!!!!!!!! Z tym propanem to jakieś nieporozumienie.Albo masz otwarte okno. Grzeję pompą ciepła wychodzi 20 kWh prądu na dobę to jest około 12 zł Ale ja grzeję 200 m2 Co prawda teraz jest ciepło . Gaz ziemny kosztowałby 16 zł na dobę ,ale 200 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.12.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 fachman19 Grzeję pompą ciepła wychodzi 20 kWh prądu na dobę lamccp ma dom jaki ma i nie postawi nowego. Poszukuje rozwiązania co by mniej płacić za ogrzewanie, a nie porównań z innymi. Chyba, że chcesz zaproponować - przeprowadź termomodernizację za ok. ....... zł - zainwestuj w gruntową /odwierty/ PC za ok. ......... zł wówczas będziesz płacił miesięcznie ............ zł, a inwestycja zwróci się po ..... latach. Oczywiście jeśli sąsiedzi wyrażą zgodę na zmianę elewacji. Policz wszystko i przekonaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.12.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Policz wszystko i przekonaj. Cóż możesz policzyć innego oprócz tego co wyżej policzyłem??? Przecież oprócz 800zł/mies i 2,44zł/l nic nie podał. Kto ma się domyślić jakie zapotrzebowanie ma jego dom, skoro nawet nie podał aktualnego zużycia oleju? Widać, że najważniejsze dla niego jest zmniejszenie wydatków o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.12.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 kbab to co napisałem nie dot. Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Ja nie mam nic do Propanu .Ale czemu wychodzi 800 zł / miesiąc dla 80 m2 . To jakieś chore .Mam klientów którym serwisuje kotły i najwięcej płacą ci z PB. Czytam tu ,że jest tanio , a rzeczywistość jest jaka jest.Jak to jest ,że gaz tani a ogrzewanie drogie Złóż taki temat.Zadowoleni z LPG Edytowane 21 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 fachman19 lamccp ma dom jaki ma i nie postawi nowego. Poszukuje rozwiązania co by mniej płacić za ogrzewanie, a nie porównań z innymi. Chyba, że chcesz zaproponować - przeprowadź termomodernizację za ok. ....... zł - zainwestuj w gruntową /odwierty/ PC za ok. ......... zł wówczas będziesz płacił miesięcznie ............ zł, a inwestycja zwróci się po ..... latach. Oczywiście jeśli sąsiedzi wyrażą zgodę na zmianę elewacji. Policz wszystko i przekonaj. OK sorry ,że napisałem o PC.Ale nie w celu proponowania odwiertów dla mieszkania.Tyle płacę .I te koszty jak zwykle mnie zszokowały. Może lepszy kociołek .Kiedyś byłem u gościa który miał kociołek o którym nie mówimy i był zadowolony(ale już o tym pisałem). Ale tam zaprowadził mnie dystrybutor tych kociołków. W przypadku kolegi trzeba policzyć straty .Nawet w przybliżeniu i zamontować np. piece elektryczne akumulacyjne. Może jest jakiś mostek cieplny. Tali mostek może spowodować zwiększenie dwukrotne kosztów ogrzewania. Znam taki przypadek i też dotyczył LPG . Oczywiście nie jest wina cen LPG. Taki zbieg okoliczności. Ale 800 zł /miesiąc dla 80 m2 SZOK Może sąsiad podkrada albo jakaś nieszczelność w intalacji LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.12.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Problem lamccp leży głównie w tym, że dom ma jak durszlak, a następnie w wyborze ogrzewania propanem ze zbiornika w dzierżawie, co dodatkowo powoduje wzrost kosztów.Gdyby zdecydował się na własny zbiornik, koszty CO i CWU miałby porównywalne z gazem ziemnym, czyli ok. 50 % niższe. Narzekają na koszty ogrzewania propanem /kto zresztą nie narzeka/, korzystający ze zbiorników w dzierżawie.Mój komentarz do Twojego wpisu, dot. braku próby odpowiedzi na pytanie /problem/ lamccp, ale tylko porównanie z własnym rozwiązaniem, co nic nie wnosi do tematu. To tak jakbym napisał: - mam dom 300 m2, panele fotogalwaniczne, solary, 2 wiatraki, gruntową PC, taryfa G12 i płacę 4 zł dziennie. Co z tego wynika dla lamccp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.12.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Podsumowując . lamccp. Na jedną zimę trudno znaleźć rozwiązanie aby było istotnie tanio inwestycyjnie i w ogrzewaniu. Aby pomóc w dłuższej perspektywie napisz coś więcej o sobie, np. - kaloryfery, podłogówka, okna, ile osób, - z czego dom, jakie ocieplenie, - szeregówka - jesteś w środku, czy na końcu szeregu, - jak wielka jest determinacja, czyli ile kasy możesz przeznaczyć teraz, przy stopie zwrotu np. 10 lat, - jaka kotłownia, - ile pięter, - czy sąsiedzi myślą podobnie do Ciebie, - itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamcpp 02.01.2014 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Przeczytałem Wasze posty, dopisze co jeszcze mogę na temat mieszkania:- tak jak wspominałem ogrzewanie gazowe, firma Amerig...**, zbiornik niestety w dzierżawie -> tak deweloper podpisywał umowy, my z racji braku innych alternatyw podpisywaliśmy tylko cesje- za dzierżawe zbiornika 1 zł rocznie, ale... cena gazu obecnie wynosi: 3,1 PLN brutto/litr (i rośnie stale, jako że jest zima)- zestawiając to z Waszymi obliczeniami, dla kwoty 800 zł/mies zużyliśmy 258 litrów gazu, co wynosi 0,47/kWh- szukamy innego sposobu (możemy zainwestować do 7000 PLN żeby było taniej) ogrzewania, wypowiedzieć umowy za bardzo się nie da bo to duże koszta, ale nie ma żadnych minimalnych ilości gazu jaką mamy zużyć na rok, także ten zbiornik w ziemi propoanu mógłby sobie stać - tylko kwestia jakie alternatywy? czy drugi zbiornik od innego dostawcy można by postawić w bliskiej odległości (2 metry) od tego pierwszego?- ogrzewanie grzejnikami (7 sztuk po jednym w każdym pomieszczeniu), nie mamy podłogówki- okna szczelne, nawet nawietrzaki pozaklejane- szeregówka wykonana z bloczków silikatowych- kotłowni nie ma- jest około 40 metrów przestrzeni przed domem z tyłu i z 20 z przodu, którą mogę jakoś rozdysponować- piec Viessman Vitopend 100, przykręcony na minimalny zakres (1), temperatura na piecu: 32 do 34 stopni- temperatura w domu od około 20 - 22 stopni- szereg środkowy, sąsiad z mojej lewej strony jeszcze nie miesza, więc i nie dogrzewa-ocieplenie styropianem 10 cm Edytowane 2 Stycznia 2014 przez lamcpp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.01.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Na oko zużywasz przynajmniej 2 razy więcej paliwa niż wskazuje na to powierzchnia. Kilka pomysłów na zmniejszenie zużycia paliwa: - audyt termowizyjny + test szczelności obudowy budynki(tu wyjdzie czy powodem przepałów jest izolacja/mostki/przewiewy) - kupić dedykowany sterownik do kotła, bo bez dobrego sterowania nie ma oszczędzania,(jeśli masz 2 kondygnacje, warto podzielić ogrzewanie na 2 strefy) - zakupić głowice termostatyczne na grzejniki - twój kocioł jest atmosferyczny, więc maksymalne sprawności osiąga dla dla wyższych mocy i tak powinien pracować(ciekawy jestem skąd pobiera ten kocioł powietrze do spalania, jak nie ma kotłowni i nawietrzaki są pozaklejane, może to jest ta wersja atmosferyka z zamkniętą komora spalania - daj info) Jak masz trochę gotówki, polecam zakup klimy (split lub multi split) z opcją grzania.Zmieniając taryfę na strefową można w okresach do -5C na zew. dogrzewać się taniej niż propanem. Nie wiem czy masz cyrkulację CWU, może jest włączona cały czas? PozdrawiamGREGOR Edytowane 2 Stycznia 2014 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) - zestawiając to z Waszymi obliczeniami, dla kwoty 800 zł/mies zużyliśmy 258 litrów gazu, co wynosi 0,47/kWh - szukamy innego sposobu (możemy zainwestować do 7000 PLN żeby było taniej) ogrzewania Tak na szybko to tar G12 i piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem, może tania pc pw z "Jula", lub klima. Poszukaj sposobu doładowania gazu od tańszego dostawcy. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.01.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Koledzy powyżej już się wypisali, nie ma co się powtarzać, ale ....- sąsiad nie mieszka, wiec nie grzeje, to Ty grzejesz jego przez pewnie 15 cm silikatu; wiele się nie pomylę - 1/3 powierzchni ścian?,- pogadaj z sąsiadami już mieszkającymi - jakie oni mają koszty; jeśli podobne zastanówcie się jakie kroki podjąć w stosunku do dewelopera /umowa i do prawnika - może coś wymyśli/,- pomysł z drugim zbiornikiem nie jest dobrym pomysłem - lepiej /taniej?/ wypowiedzieć umowę, zapłacić karę i wymienić zbiornik na własny,- zajrzyj w studzienkę, do dokumentacji UDT oraz umowy i podaj... , chociaż nie - skontaktuj się na priv,- determinacja Twoja i ewentualnie sąsiadów gwałtownie wzrośnie przy -20 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamcpp 03.01.2014 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 - twój kocioł jest atmosferyczny, więc maksymalne sprawności osiąga dla dla wyższych mocy i tak powinien pracować (ciekawy jestem skąd pobiera ten kocioł powietrze do spalania, jak nie ma kotłowni i nawietrzaki są pozaklejane, może to jest ta wersja atmosferyka z zamkniętą komora spalania - daj info) Kocioł ma zamkniętą komore spalania, kocioł ma specjalny otwor wentylacyjny połączony rurą z piecem, którym dostaje się powietrze Tak na szybko to tar G12 i piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem, może tania pc pw z "Jula", lub klima. Poszukaj sposobu doładowania gazu od tańszego dostawcy. a czy ta tania pc pw z Jula da radę ogrzać taką powierzchnię? Jakie są koszta (patrząc na koszta gazu?) Nad piecem akumulacyjnym myslelismy i taryfą G12 ale czy tu róznica w cenie będzie zauważalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.01.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 a czy ta tania pc pw z Jula da radę ogrzać taką powierzchnię? Jakie są koszta (patrząc na koszta gazu?) Nad piecem akumulacyjnym myslelismy i taryfą G12 ale czy tu róznica w cenie będzie zauważalna? Da radę, przecież ogrzewasz tylko 80m2, przy Twoich kosztach będzie taniej. Różnicę sam policz z dostępnych taryf i porównaj z aktualnym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
propan 16.01.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Najłatwiej i najtaniej będzie zmienić zbiornik na własny-nie zmieniasz pieca i instalacji, a tankujesz gaz na wolnym rynku po dobrej, letniej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts