Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka sprzęgło hydrauliczne

riat

Recommended Posts

Witam!

Mam 3 rozdzielacze, każdy obsługuje po 9 pętli. Chcę zamontować przy każdym z rozdzielaczy zawór trójdrogowy mieszający z siłownikiem i pompą. Ale mam wątpliwość czy nie lepiej zrobić sprzęgło hydrauliczne z jedną większą pompą zamiast tych 3 zaworów ESBE i 3 pomp. Tym bardziej, że zamierzam podłączyć do systemu też spore kolektory próżniowe do cwu i wspomagania co. A to kolejna pompa. W kupie mam sporo tych rur. Będzie około 1800 -2000 m. Kocioł DeDietrich 24 kW jednofunkcyjny + zbiornik do cwu 300l.

Ponieważ nie mam kompletnie doświadczenia ze sprzęgłami b. proszę o Waszą opinie czy to dobry czy kiepski pomysł? Jak na razie mam włączone tylko 1/3 instalacji bo nie wszystko jest ogrzewane. Ale niebawem się to zmieni i boję się, że na powrocie do kotła będzie wracać zbyt zimna woda. A skutki tego wiadomo.\To tyle, pozdrówka i czekam na jakieś uwagi

r

Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Podchodzenie do tematu po kawałeczku i nie branie pod uwagę całości kwestii budowy, działania i sterowania instalacją, może tylko natworzyć problemów i sprawić, że nie będziesz z niej zadowolony.

Pytania:

1. co to znaczy "spore kolektory słoneczne" - bo przy zasobniku CWU 300ltr 30 rur to świat i ludzie, no chyba że masz basen do ogrzania

2. jeden zawór 3D i jedna pompa to rozwiązanie proste, bo mniej rzeczy do awarii niż przy 3 takich kompletach, ale nie podałeś jak masz zamiar/czy w ogóle sterować temp. pomieszczeń3. 3 zestawy mieszająco-pompowe to łatwiejsze sterowanie - w domyśle: jeśli rozdzielacze dobrze dzielą i ogarniają strefy OP można sterowac ON/OFF jednym termostatem pomieszczeń na każdy rozdzielacz

3. sprzęgło to obowiązek w takim układzie chyba że pompa w kotle ci pociągnie tę podłogówkę to niekoniecznie

nie masz doświadczenia co do sprzegieł to czytaj - http://www.lechar.com.pl/uploads/doc/61760_pl.pdf

poza tym wujek google wszystko ci znajdzie

Witam!

Mam 3 rozdzielacze, każdy obsługuje po 9 pętli. Chcę zamontować przy każdym z rozdzielaczy zawór trójdrogowy mieszający z siłownikiem i pompą. Ale mam wątpliwość czy nie lepiej zrobić sprzęgło hydrauliczne z jedną większą pompą zamiast tych 3 zaworów ESBE i 3 pomp. Tym bardziej, że zamierzam podłączyć do systemu też spore kolektory próżniowe do cwu i wspomagania co. A to kolejna pompa. W kupie mam sporo tych rur. Będzie około 1800 -2000 m. Kocioł DeDietrich 24 kW jednofunkcyjny + zbiornik do cwu 300l.

Ponieważ nie mam kompletnie doświadczenia ze sprzęgłami b. proszę o Waszą opinie czy to dobry czy kiepski pomysł? Jak na razie mam włączone tylko 1/3 instalacji bo nie wszystko jest ogrzewane. Ale niebawem się to zmieni i boję się, że na powrocie do kotła będzie wracać zbyt zimna woda. A skutki tego wiadomo.\To tyle, pozdrówka i czekam na jakieś uwagi

r

Chcesz grzać czy pobić jakiś rekord cenowy .

Co przeszkadza ci niska temperatura .Chyba ,że jakiś dziadowski kociołek (atmosferyk) .

Kolektory i tak nie zadziałają .Znajdź tu kogoś u kogo działają w zimie.

Mam i wiem

może działają - tylko nie widzisz :)

nie chce sie spierać, bo to inna sprawa i różne poglądy na to co nazywamy "działaniem instalacji solarnej" ;)

witam

gra nie warta świeczki - skórka nie warta wyprawki:)

lepiej zainwestować kasę w coś innego

raz tylko klient prawie mnie przekonał choć nie do końca - grzeje wodę latem w basenie, a potem dodatkowo "wspomaga" grzanie c.o.

pozdrawiam

jesli cała instalacja zostanie dobrze wykonana czyli z przeliczeniem przepływów max na danych odcinkach instalacji.....i dostosowaniem odpowiednich przekrojów rur przy piecu a potem kolejnych.....to sprzegło nie bedzie konieczne....bo po co...

natomiast sam bym wykonał to na osobnych rozdzilaczach z 3 zaworami 3dr i 3 szt pomp....25-40 wystarczyło by w zupełności...

ale jeśli źle zostaną dobrane średnice rur poczatkowych to okarze sie że przepływy będa za małe na poszczególnych liniach i nie ktore obwody nie bedą grzać

i znowu bedziesz pisał nowe zapytanie : co zrobic aby zwiekszyc przepływ....bo ci nie grzeje...?

pozdrawiam....

Edytowane przez bigrw

Kocioł DeDietrich 24 kW jednofunkcyjny

Ten kocioł to kondensat czy atmosferyk?

Podaj model.

Jak kondensat, to mieszacze z 3D są zbędne.

Wszystkie rozdzielacze można zasilać z kotła.

Prościej się nie da.

Jest szansa, że pompa z kotła pociągnie wszystkie pętle.

Pozdrawiam

GREGOR

rzeczywiście jakoś domnie to nie dotarło że ta instalacja już istnieje :)

ale rzeczywiście skoro piec kondensacyjny bedzie to tak naprawdę nie potrzebne bedą wogole zawory 3dr....ale wtedy nie będzie można zróznicować temperatury...na belkach rozdzielacza...jednak jedna pompa na wszystkie obiegi 27 szt....oj tutaj nie byłbym takim optymistą....ponieważ pompy tez mają swoją wydajność a na tylu obiegach to może być mało aby był wystarczajcy przepływ do osiągniecia takich warunków temperaturowych jakby sie chciało

Nie chcę być niegrzeczny, ale napiszę tak:

NO BEZ JAJ :LO2:

kolega widzę coś jarane było :) - niezłe zioło

Masz jakiś konkret, czy tylko negujesz, bo nie mieści Ci się tak proste rozwiązanie w głowie?

Przypuszczam, że instalacja "riat"-a nie była projektowana jakoś specjalnie,

ale warto podstawić kilka liczb (których my nie znamy) i policzyć.

Jak wyjdzie, że pompa w kotle nie wydoła, da sprzęgło i większą pompę.

Masz jakiś konkret, czy tylko negujesz, bo nie mieści Ci się tak proste rozwiązanie w głowie?...

mam - właśnie uruchomiłem taką instalację miesiąc temu - źródło to Vitodens 200-W 19kW, pompa w piecu na 100%, 3 rozdzielacze - 9, 7 i 11 - max przepływy na rotametrach to 0,75ltr/min, a sa i pętle 0,5ltr/min - obliczeniowy przepływ od 2,3 do 2,8 ltr/min.

To tylko tak na chwile żeby inwestorowi-koledze udowodnić, że bzdury wygaduje mając wyższe wykształcenie techniczne, bo docelowo i tak sprzęgło i pompa mocniejsza mają być.

...Przypuszczam, że instalacja "riat"-a nie była projektowana jakoś specjalnie,

.

jak nie ma pod źródło wyprowadzone DN50 (może DN 40 by wystarczyło) i rozdzielacze zasilone DN32 to spadki na instalacji sięgną okolicy 50kPa, a wtedy

...da sprzęgło i większą pompę.

Ja mam gówniane przepływy, parter skręcony, że ledwo rotametry opadają. 26 obwodów, weszło ok 1800 metrów rurki. Rozstaw co 10 cm (nie wnikajmy dlaczego tak), pętle ok 60-70 metrów.

W domu ciepło. Dla zera na zewnątrz zasilanie 30 stopni.

Bałem się, że będzie kicha.

Czy większe przepływy coś by mi dały? Bo wydaje mi się, że łatwiej by było chyba wszystko wyregulować. Czy jest niebezpieczeństwo, że przy -20 będzie problem?