Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy przy ogrzewaniu podłogowym i pompie ciepła musi być czujnik w podłodze?

JK2010

Recommended Posts

Znajomy, który ma ogrzewanie podłogowe i grzeje gazem ma problem z tym problem. W domu ma albo bardzo gorąco albo zimno. Ktoś powiedział mu, że wina leży po stronie braku czujnika temperatury w podłodze, co jest obowiązkowe w podłogówce. U mnie jest podłogówka w całym domu i pompa ciepła. Nie mam czujnika temperatury w podłodze. Jest czujnik pogodowy na zewnątrz. Nie mieszkam jeszcze. Jak jestem na budowie to temp. jest stabilna 20-21st. Ale bywam na budowie krótko. Mogę mieć problem?

Nie będziesz miał problemu. Mam nadzieję, że nie masz też mieszacza i bufora. Jeśli znajomy ma kocioł kondensacyjny, to mu powiedz, żeby obniżył maksymalną moc grzewczą kotła na np. 8-10kW, to problem też mu zniknie. Znając życie ma za duży kocioł i źle wyregulowaną instalcję.

• 2 weeks później...

Witam! Mam pytanie z innej beczki a dotyczące podłogówki.Mam 4 skrzynki rozdzielaczy podłogówki.W salonie i kuchni wyraźniej jest chłodniej ca. 1,5-2 *C.Mieszkam już od wczoraj i zaobserwowałem że belka zasilająca(ta z regulatorami VFC) jest wyraźnie chłodniejsza od belki powrotu(ta z wkładkami termostatycznymi).Przekręciłem zawory VFC na 10 i nic.Chyba mam zamienione belki?!.Nikt tego wcześniej nie zauważył!Co o tym sądzicie?Pozostałe obwody działają ok.

Pozdrawiam

Witam! Mam pytanie z innej beczki a dotyczące podłogówki.Mam 4 skrzynki rozdzielaczy podłogówki.W salonie i kuchni wyraźniej jest chłodniej ca. 1,5-2 *C.Mieszkam już od wczoraj i zaobserwowałem że belka zasilająca(ta z regulatorami VFC) jest wyraźnie chłodniejsza od belki powrotu(ta z wkładkami termostatycznymi).Przekręciłem zawory VFC na 10 i nic.Chyba mam zamienione belki?!.Nikt tego wcześniej nie zauważył!Co o tym sądzicie?Pozostałe obwody działają ok.

Pozdrawiam

Skrzynka rozdzielacza wygląda tak: IMAG0882.jpg

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Skrzynka rozdzielacza wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]233769[/ATTACH]

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

A dlaczego te strzałki narysowałeś?

Według mnie wygląda prawidłowo belka z rotametrami (ta na górze to zasilanie), a ta na dole to powrót. Chyba raczej ciężko byłoby to źle zrobić:confused::D

A dlaczego te strzałki narysowałeś?

Według mnie wygląda prawidłowo belka z rotametrami (ta na górze to zasilanie), a ta na dole to powrót. Chyba raczej ciężko byłoby to źle zrobić:confused::D

A jednak!...Już dostałem telefon ,że będzie to poprawione! Podłoga jest zimna jak "lód" a rotamery przekręcone na 10.W pozostałych pomieszczeniach jest ok.Zobaczymy...

• 2 months później...

Dzień dobry a może raczej Dobry wieczór

Mam pewne wątpliwości co do wykonania moich szafek rozdzielaczy ogrzewania podłogowego, może ktoś pomoże mi je rozwiać.

1. Czy przy tym typie ogrzewania tz. ogrzewanie podłogowe w całym domu (jedynie drabinki w łazienkach do podsuszania ręczników) zasadne jest zastosowanie w rozdzielaczach zestawu pompowo mieszającego? Zaznaczę że źródłem zasilania jest pompa ciepła.

2. Czy ogólnie ten rozdzielacz został prawidłowo zamontowany, gdyż wydaje mi się że dolna listwa jest cieplejsza.

Z góry dziękuje za pomoc.

CAM00451.jpg