JK2010 20.12.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Znajomy, który ma ogrzewanie podłogowe i grzeje gazem ma problem z tym problem. W domu ma albo bardzo gorąco albo zimno. Ktoś powiedział mu, że wina leży po stronie braku czujnika temperatury w podłodze, co jest obowiązkowe w podłogówce. U mnie jest podłogówka w całym domu i pompa ciepła. Nie mam czujnika temperatury w podłodze. Jest czujnik pogodowy na zewnątrz. Nie mieszkam jeszcze. Jak jestem na budowie to temp. jest stabilna 20-21st. Ale bywam na budowie krótko. Mogę mieć problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.12.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Nie potrzeba czujnika w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.12.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Nie będziesz miał problemu. Mam nadzieję, że nie masz też mieszacza i bufora. Jeśli znajomy ma kocioł kondensacyjny, to mu powiedz, żeby obniżył maksymalną moc grzewczą kotła na np. 8-10kW, to problem też mu zniknie. Znając życie ma za duży kocioł i źle wyregulowaną instalcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 20.12.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 witam potwierdzam - nie trzeba pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 20.12.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 witam potwierdzam - nie trzeba pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 03.01.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam! Mam pytanie z innej beczki a dotyczące podłogówki.Mam 4 skrzynki rozdzielaczy podłogówki.W salonie i kuchni wyraźniej jest chłodniej ca. 1,5-2 *C.Mieszkam już od wczoraj i zaobserwowałem że belka zasilająca(ta z regulatorami VFC) jest wyraźnie chłodniejsza od belki powrotu(ta z wkładkami termostatycznymi).Przekręciłem zawory VFC na 10 i nic.Chyba mam zamienione belki?!.Nikt tego wcześniej nie zauważył!Co o tym sądzicie?Pozostałe obwody działają ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 07.01.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam! Mam pytanie z innej beczki a dotyczące podłogówki.Mam 4 skrzynki rozdzielaczy podłogówki.W salonie i kuchni wyraźniej jest chłodniej ca. 1,5-2 *C.Mieszkam już od wczoraj i zaobserwowałem że belka zasilająca(ta z regulatorami VFC) jest wyraźnie chłodniejsza od belki powrotu(ta z wkładkami termostatycznymi).Przekręciłem zawory VFC na 10 i nic.Chyba mam zamienione belki?!.Nikt tego wcześniej nie zauważył!Co o tym sądzicie?Pozostałe obwody działają ok. Pozdrawiam Skrzynka rozdzielacza wygląda tak: Czy ktoś ma jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.01.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Skrzynka rozdzielacza wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]233769[/ATTACH] Czy ktoś ma jakieś sugestie? A dlaczego te strzałki narysowałeś? Według mnie wygląda prawidłowo belka z rotametrami (ta na górze to zasilanie), a ta na dole to powrót. Chyba raczej ciężko byłoby to źle zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.01.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 No właśnie zrobili odwrotnie Prawdopodobnie rotametry nie będą pracowały poprawnie .. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.01.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) . Mogę mieć problem? Musisz miec ?- nie musisz, ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze takie sterowanie w polaczeniu z pogodowka jest bardzon wygodne. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 No właśnie zrobili odwrotnie Prawdopodobnie rotametry nie będą pracowały poprawnie .. ? Ucza sie chlopaki, ucza. Na pewno nie beda pracowaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 07.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 A dlaczego te strzałki narysowałeś? Według mnie wygląda prawidłowo belka z rotametrami (ta na górze to zasilanie), a ta na dole to powrót. Chyba raczej ciężko byłoby to źle zrobić A jednak!...Już dostałem telefon ,że będzie to poprawione! Podłoga jest zimna jak "lód" a rotamery przekręcone na 10.W pozostałych pomieszczeniach jest ok.Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 07.01.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 A jednak!...Już dostałem telefon ,że będzie to poprawione! Podłoga jest zimna jak "lód" a rotamery przekręcone na 10.W pozostałych pomieszczeniach jest ok.Zobaczymy... plawgo, a ten map to nie jest czasami taki wielki i gruby misiak?;} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeli 14.03.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dzień dobry a może raczej Dobry wieczór Mam pewne wątpliwości co do wykonania moich szafek rozdzielaczy ogrzewania podłogowego, może ktoś pomoże mi je rozwiać. 1. Czy przy tym typie ogrzewania tz. ogrzewanie podłogowe w całym domu (jedynie drabinki w łazienkach do podsuszania ręczników) zasadne jest zastosowanie w rozdzielaczach zestawu pompowo mieszającego? Zaznaczę że źródłem zasilania jest pompa ciepła. 2. Czy ogólnie ten rozdzielacz został prawidłowo zamontowany, gdyż wydaje mi się że dolna listwa jest cieplejsza. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.03.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 1) Mieszacz i bypas wrecz szkodliwe przy instalacji z PCi 2) Na moje oko ktos tu zdrowo "namieszal" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts