mikez2 20.12.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 witam, proszę o pomoc w sprawie podłogówki. mam 8 pętli po około max 70 mb, przepływ na rotametrach pokazuje maksymalnie 1l/min, pompa 25-4.0. nawet jak zakręcę 7 sekcji (zostanie tylko jedna) to przepływ wzrasta maksymalnie do 3l/min. Zdjęcie instalacji w załączniku. Proszę opomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 21.12.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) mikez2 witaj....juz napisałeś o tym w innym poruszanym temaciepytanie podstawowe....?czy masz kłopot z osiagnieciem temperatury....? jeśli nie to czemu się przejmujesz przepływem...?jeśli natomiast tak....to zlikwiduj 2 szt ZZ jeden z zasilania przed zaworem 3 dr a drugi na powrocie OP do obiegu COw trzecim jeśli dobrze widzę zamontowanym na powrocie tuz przed samym zaworem 3dr wymontuj sprężynkę....przepływ wzrosnie jeśli nie jest juz w max zakresie przepływu samego zaworu 3dr Edytowane 21 Grudnia 2013 przez bigrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.12.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Nie wiem czy dobrze widzę ale dlaczego zawory są pozamykane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 21.12.2013 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 to zdjęcie było robione przed uruchomieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 21.12.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 bigrwA Ty jakie masz przepływy? Ja maksymalnie mogę zrobić na 1l.min, ogólnie słabo grzeje ta podłogówka. Jakbym miał większy przepływ to właśnie mógłbym sobie przykręcić zawór 3d na 20%. A właśnie jak przykręcę na maksa zawór 3d to przepływ troszkę się zwiększa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.12.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że zawór 3D nie powinien wpływać na przepływ wody, tylko na jej temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 21.12.2013 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że zawór 3D nie powinien wpływać na przepływ wody, tylko na jej temperaturę. też tak mi się wydaje, chyba że to przez zawór zwrotny który jest przed zaworem 3d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Zrozum...że zawór 3dr ma jakis określony przepływ....MAXYMALNY.....więc wiekszy przez ten zawór nie bedzie.....co do samych rotametrów....są to niezbyt udane formy mierzenia przepływu....i nie zawsze pokazują tak jak jest na prawdę bardziej skupił bym się czy osiągasz temperaturę w pomieszczeniu gdzie jest OP taką jaką chcesz mieć....to najwazniejsze...tak jak pisałem....również wcześniej.... zawory zwrotne powodują spore opory....dlatego zlikwidowałbym te które wg mnie nie są potrzebne wogóle....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Zrozum...że zawór 3dr ma jakis określony przepływ....MAXYMALNY.....więc wiekszy przez ten zawór nie bedzie..... co do samych rotametrów....są to niezbyt udane formy mierzenia przepływu....i nie zawsze pokazują tak jak jest na prawdę bardziej skupił bym się czy osiągasz temperaturę w pomieszczeniu gdzie jest OP taką jaką chcesz mieć....to najwazniejsze... tak jak pisałem....również wcześniej.... zawory zwrotne powodują spore opory....dlatego zlikwidowałbym te które wg mnie nie są potrzebne wogóle.... pozdrawiam ok, dzięki. tylko ja też próbowałem bez zaworu 3d(ominięty był wężem 1/2 " ) i przepływy nie były większe, to może rzeczywiście te zz powodują mniejszy przepływ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 wszystkie elementy ....rurki zawory i itp elementy składowe CO maja jakiś max przepływ......kwestia jest jedna gdzie jest wąskie gardło.....które nie pozwala na osiagniecie zakładanej temperatury....wydaje mi się że na to ma również wpływ (oprócz ZZ nie potrzebnie zamontowanych prócz jednego przed samym zaworem zwrotnym na powrocie....) filtr siatkowy....chyba 1/2 cala (drugi wyżej chyba jest 3/4 cala) zamontowany tuż przed pompą do OP....wg mnie za mały....zawór 3 dr też nie za duzy...pytanie jaki ma przepływ KVS ten przed ogrzewaniem podłogowym....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 wiesz rurka 1/2 cala .........widzisz ja mam przy samy piecu 2 " potem rozprowadzenie 1" a potem na poddasze 3/4" a ty dosyc że masz wiecej obiegów to chcesz je wypełniac wodą przepływajacą przez rurkę 1/2 cala.....podziel powierzchnię rurki 1/2 cala przez swoją ilość obiegów.....i sam zobaczysz przez jaką dziurkę jest zasilany jeden z twoich obiegów....aż się zdziwisz jakie to maleństwo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 wszystkie elementy ....rurki zawory i itp elementy składowe CO maja jakiś max przepływ......kwestia jest jedna gdzie jest wąskie gardło.....które nie pozwala na osiagniecie zakładanej temperatury....wydaje mi się że na to ma również wpływ (oprócz ZZ nie potrzebnie zamontowanych prócz jednego przed samym zaworem zwrotnym na powrocie....) filtr siatkowy....chyba 1/2 cala (drugi wyżej chyba jest 3/4 cala) zamontowany tuż przed pompą do OP....wg mnie za mały....zawór 3 dr też nie za duzy...pytanie jaki ma przepływ KVS ten przed ogrzewaniem podłogowym....? najlepiej żeby to sprawdzić to chyba ominąć zz, filtr siatkowy i zawór 3d i podłączyć bezpośrednio do pompy op ? wtedy będzie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 22.12.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 najlepiej żeby to sprawdzić to chyba ominąć zz, filtr siatkowy i zawór 3d i podłączyć bezpośrednio do pompy op ? wtedy będzie wiadomo A sprawdzałeś te filtry, może zabrudzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 aby zacząć wogóle pracę nad centralnym nalezy oblićzyc potrzebne przepływy zapewniające dobre funkcjonowanie OP i jednoczesnie grzejników....i to jest najwiekszy problem wszystkich wykonujących centralne ogrzewania....niikt nie przelicza przepływów i ilości wody w układach jakie musza w nich przepływać....montują małe średnice a potem klops....przepływ zamały aby dogrzać pomieszczenie OP policz ile wody masz w samym OP aż się zdwisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 A sprawdzałeś te filtry, może zabrudzone ? sprawdzałem, czyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 połącz rurką 1" lub 3/4" od trójnika a do samej pompy pomijając przy tym ZZ , filtr siatkowy zawór3 dr.....i sam zobaczyszpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 tylko ten ZZ na powrocie wymontuj.....który jest zamontowany na powrocie do sprzegła......bo on robi spory opór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 tylko ten ZZ na powrocie wymontuj.....który jest zamontowany na powrocie do sprzegła......bo on robi spory opór.... ok, dzięki, czyli zz tam sa nie potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 podaj wielkość poszczególnych elementów jakie masz zamontowane na petli dla OP w calach....pokolei...łącznie z mufami i nyplami itp.a sam zobaczysz że masz waskie gardło które dodatkowo jest dławione przez ZZ zamontowane na układzie...ja mam tylko jeden tuz przed zaworem 3 dr....na powrcie ityle 1", zawór 3 dr też 1" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 a co tam jest zamontowane na powrocie przed samym zawore 3 dr?bo słobo widać....?czy też to jest ZZ czy też przejściówki? nupel i mufa....bo jesli to nypel i mufa....to w tym miejscu powinien byc tylko i wyłącznie ZZ .....a woda z powrotu nie wykorzystana do mieszania powinna nie mieć oporów....podsumowując małe średnice śa na twoim układzie wiec aby to porawić nalezałoby zwiekszyc średnice i pozbyc się waskich gardeł.....wystarczy takie jedno na układzie OP i przepływ będzie zbyt mały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts