bigrw 22.12.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 jesli zamierzasz sobie sprawdzić przepływ bez tych elementów które już wymienilem nie zapomnij również o rurce na powrocie...która jest chyba 1/2 calamusiałbyć powót również połączyć wieksza rurką z trójnikiem 1 " który jest zaontowany przed sprzegłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 a co tam jest zamontowane na powrocie przed samym zawore 3 dr? bo słobo widać....? czy też to jest ZZ czy też przejściówki? nupel i mufa.... bo jesli to nypel i mufa....to w tym miejscu powinien byc tylko i wyłącznie ZZ .....a woda z powrotu nie wykorzystana do mieszania powinna nie mieć oporów.... podsumowując małe średnice śa na twoim układzie wiec aby to porawić nalezałoby zwiekszyc średnice i pozbyc się waskich gardeł.....wystarczy takie jedno na układzie OP i przepływ będzie zbyt mały.... na powrocie przed samym zaworem 3d jest jakaś przejściówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 jesli zamierzasz sobie sprawdzić przepływ bez tych elementów które już wymienilem nie zapomnij również o rurce na powrocie...która jest chyba 1/2 cala musiałbyć powót również połączyć wieksza rurką z trójnikiem 1 " który jest zaontowany przed sprzegłem te rurki są 22 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 22.12.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 pytanie może zbędne ale oczywiście zarówno rotametry jak i zawory na dolnej belce maksymalnie rozkręciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 własnie a tam powinien być zawór ZZ tej samej średnicy co zawór 3dri cała ta rurka z powrotu powinna być 25mm bo najwiecej wody bedzie pobierana z powrotu...a ten zawór zwrotny z powrotu do wymontowania jak i ten z zasilania....oraz filt siatkowy przez zaworem 3dr zamieniony na wieksze fi taki jak u góry... i teraz podstawowe pytanie....czy w takim razie masz problem z osiagnieciem temperatury w pomieszczeniach ze wzgledu na grzanie OP czy tez tylko ci to nie pasuje że rotametry pokazują ci taki a nie inny przepływ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 pytanie może zbędne ale oczywiście zarówno rotametry jak i zawory na dolnej belce maksymalnie rozkręciłeś? wszystko rozkręcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 własnie a tam powinien być zawór ZZ tej samej średnicy co zawór 3dr i cała ta rurka z powrotu powinna być 25mm bo najwiecej wody bedzie pobierana z powrotu... a ten zawór zwrotny z powrotu do wymontowania jak i ten z zasilania....oraz filt siatkowy przez zaworem 3dr zamieniony na wieksze fi taki jak u góry... i teraz podstawowe pytanie.... czy w takim razie masz problem z osiagnieciem temperatury w pomieszczeniach ze wzgledu na grzanie OP czy tez tylko ci to nie pasuje że rotametry pokazują ci taki a nie inny przepływ....? mam problem z osiągnięciem temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 22.12.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 a ten zawór 3dr jaki ma max przepływ? KVS?....wg mnie jest za mały przepływ przez zastosowane przekroje...(nikt nie policzył przepływów dla całego układu CO i osobno dla całego układu OP) oraz nie potrzebnie zamontowany jeden ZZ i drugi niw w tym miejscu i zamały filtr siatkowy...to tyle......szkoda dalej czasu marnować.......pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 22.12.2013 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 a ten zawór 3dr jaki ma max przepływ? KVS? .... wg mnie jest za mały przepływ przez zastosowane przekroje...(nikt nie policzył przepływów dla całego układu CO i osobno dla całego układu OP) oraz nie potrzebnie zamontowany jeden ZZ i drugi niw w tym miejscu i zamały filtr siatkowy ... to tyle... ... szkoda dalej czasu marnować.... ... pozdrawiam... ok, dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 16.01.2014 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 a ten zawór 3dr jaki ma max przepływ? KVS? .... wg mnie jest za mały przepływ przez zastosowane przekroje...(nikt nie policzył przepływów dla całego układu CO i osobno dla całego układu OP) oraz nie potrzebnie zamontowany jeden ZZ i drugi niw w tym miejscu i zamały filtr siatkowy ... to tyle... ... szkoda dalej czasu marnować.... ... pozdrawiam... Witam Ponownie, Mam jeszcze pytanie, mam jeszcze zz na wyjściu z pieca, jest on potrzebny? Zmieniłem teraz trochę instalację, zawór zz przed zaworem 3d wyrzuciłem i filtr siatkowy wstawiłem większy i całość do zaworu 3d jest 1". Przepływy nie poprawiły się, dopiero po zmianie pompy na 2.5-60. Mam jeszcze pytanie, czy to sprzęgło hydrauliczne jest potrzebny w mojej instalacji (czy ono nie powoduje zmniejszenia przepływu i temperatury?). i jeszcze na jakim biegu powinna być pompa w piecu bo obecnie jest na 3 a mam dodatkowe pompy przecież od op i grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikez2 16.01.2014 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts