Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słaby przepływ w podłogówce

mikez2

Recommended Posts

a co tam jest zamontowane na powrocie przed samym zawore 3 dr?

bo słobo widać....?

czy też to jest ZZ czy też przejściówki? nupel i mufa....

bo jesli to nypel i mufa....to w tym miejscu powinien byc tylko i wyłącznie ZZ .....a woda z powrotu nie wykorzystana do mieszania powinna nie mieć oporów....

podsumowując małe średnice śa na twoim układzie wiec aby to porawić nalezałoby zwiekszyc średnice i pozbyc się waskich gardeł.....wystarczy takie jedno na układzie OP i przepływ będzie zbyt mały....

na powrocie przed samym zaworem 3d jest jakaś przejściówka

jesli zamierzasz sobie sprawdzić przepływ bez tych elementów które już wymienilem nie zapomnij również o rurce na powrocie...która jest chyba 1/2 cala

musiałbyć powót również połączyć wieksza rurką z trójnikiem 1 " który jest zaontowany przed sprzegłem

te rurki są 22 mm

własnie a tam powinien być zawór ZZ tej samej średnicy co zawór 3dr

i cała ta rurka z powrotu powinna być 25mm bo najwiecej wody bedzie pobierana z powrotu...

a ten zawór zwrotny z powrotu do wymontowania jak i ten z zasilania....oraz filt siatkowy przez zaworem 3dr zamieniony na wieksze fi taki jak u góry...

i teraz podstawowe pytanie....

czy w takim razie masz problem z osiagnieciem temperatury w pomieszczeniach ze wzgledu na grzanie OP czy tez tylko ci to nie pasuje że rotametry pokazują ci taki a nie inny przepływ....?

własnie a tam powinien być zawór ZZ tej samej średnicy co zawór 3dr

i cała ta rurka z powrotu powinna być 25mm bo najwiecej wody bedzie pobierana z powrotu...

a ten zawór zwrotny z powrotu do wymontowania jak i ten z zasilania....oraz filt siatkowy przez zaworem 3dr zamieniony na wieksze fi taki jak u góry...

i teraz podstawowe pytanie....

czy w takim razie masz problem z osiagnieciem temperatury w pomieszczeniach ze wzgledu na grzanie OP czy tez tylko ci to nie pasuje że rotametry pokazują ci taki a nie inny przepływ....?

mam problem z osiągnięciem temperatury

a ten zawór 3dr jaki ma max przepływ? KVS?

....

wg mnie jest za mały przepływ przez zastosowane przekroje...(nikt nie policzył przepływów dla całego układu CO i osobno dla całego układu OP) oraz nie potrzebnie zamontowany jeden ZZ i drugi niw w tym miejscu i zamały filtr siatkowy

...

to tyle...

...

szkoda dalej czasu marnować....

...

pozdrawiam...

....

wg mnie jest za mały przepływ przez zastosowane przekroje...(nikt nie policzył przepływów dla całego układu CO i osobno dla całego układu OP) oraz nie potrzebnie zamontowany jeden ZZ i drugi niw w tym miejscu i zamały filtr siatkowy

...

to tyle...

...

...

pozdrawiam...

ok, dzięki za pomoc

• 4 weeks później...

....

...

to tyle...

...

...

pozdrawiam...

Witam Ponownie,

Mam jeszcze pytanie, mam jeszcze zz na wyjściu z pieca, jest on potrzebny? Zmieniłem teraz trochę instalację, zawór zz przed zaworem 3d wyrzuciłem i filtr siatkowy wstawiłem większy i całość do zaworu 3d jest 1". Przepływy nie poprawiły się, dopiero po zmianie pompy na 2.5-60. Mam jeszcze pytanie, czy to sprzęgło hydrauliczne jest potrzebny w mojej instalacji (czy ono nie powoduje zmniejszenia przepływu i temperatury?). i jeszcze na jakim biegu powinna być pompa w piecu bo obecnie jest na 3 a mam dodatkowe pompy przecież od op i grzejników.