Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o pomoc w zasugerowaniu doboru najrozsądniejszej instalacji do domu w "polskim" standardzie NF15. Projekt w toku, zatem jeszcze wiele można zrobić. Wg koncepcji miałaby to być prosta bryła, niemal kostka z płaskim dachem, z przytulonym zdylatowanym garażem. Parter + piętro na płycie fundamentowej. powierzchnia domu bez garażu ok. 180-190m2. Technologia jeszcze ostatecznie nie ustalona: silka 24cm + wełna 32cm lub raczej dom szkieletowy, być może ciężki prefabrykat drewniany. Dość wysokie wody gruntowe: na 1,4m, a nad nimi sporo gliny (pod 0,5cm warstwą humusu 1 do 2m). Gazu brak. Nie mamy czasu na pozwolenia związane z pionową sondą pompy ciepła, a na dodatek jej cena jest odstraszająca. Myślimy o ogrzewaniu podłogowym, ale raczej wodnym- maty grzewcze elektryczne w całym domu do mnie nie przemawiają z kilku względów. Dodatkowo nasze zużycie cwu będzie spore, bo rodzina 2+ 2, z czego 2 to maluchy nie rozumiejące jeszcze co to jest oszczędność wody. I jak czytam tu na forum o praniu raz w tygodniu, to zupełnie nie wiem, jak wy to robicie, bo u nas raz w tygodniu to jest pralka pełna ręczników, nie wspominając o bieżących potrzebach. ze zmywarką podobnie, dużo gotowania. Myslę wciąż o pompie ciepła powietrze-woda, która tą wodę użytkową w łatwy sposób podgrzeje przez większość roku. czy to zły tok myślenia? wertując rynek, znalazłam takie urządzenia, które mają COP na przyzwoitym poziomie (wg EN 14511-2 i EN14511 A7/W35 wartości powyżej 4,5, jeden z modeli 4,74) i pracują bez załączania grzałki do -15stopni. czy to naprawdę tak działa?

wiem, że te pompy tez kosztują, ale przecież jakoś trzeba ogrzewać nawet taki budynek, i cwu nie stworzę z niczego; wydaje mi się to sensowniejsze niż solary + prąd. Chyba, że uważacie, że solary mają sens ze względu na dofinansowanie, i wtedy duży zasobnik- bufor, ale może się okazać, że ten bufor będzie musiał wystarczyć np. na 28 dni zimą, bo słoneczny dzień szybko nie nadejdzie... .

Reasumując, co sądzicie przy domu pasywnym o pompie ciepła powietrze-woda o wysokim COP z zasobnikiem cwu (300l?) Ogrzewanie tylko podłogowe, ew. w pokojach na piętrze wychodzące lekko na ściany przy oknach.

Rekuperacja- to wiadomo, ale jak rozumiem, gwc musi być żwirowy przy tych wodach gruntowych? czy gwc wychodzi kosztowo lepiej niż klimatyzacja?

Rachunki za ogrzewanie to iloczyn zapotrzebowania i ceny kwh ciepła. Pierwsze można obniżyć ociepleniem i inną pasywnością, drugie pompą ciepła. Jedno i drugie kosztuje. Większość umiejących liczyć dochodzi do wniosku, że sens ma jedno ALBO drugie. Poeksperymentuj z różnymi wartościami, zobacz ile musisz wydać up-front dla jednej i drugiej opcji, zobacz co jest za znakiem równości, i dopiero podyskutujemy.

Ja mam zamiar budować dom szkieletowy, 30 cm w ścianie, może 35 :), zobaczę jak będzie z kasą, powierzchnia około 160 m2. Do szkieletu lepsze jest ogrzewanie niecentralne, a podłogówka to dobre ogrzewanie do domu z silikatów.

Będę robić zwykłe konwektory elektryczne plus rekuperację i GWC.

Z wodą też mam zagwozdkę. Te pompy ciepła mają wysokie współczynniki gdy jest wysoka temperatura. Osobiście chyba jednak wezmę zwykły bojler. Dzieci już przyuczam :)

do bojlera proponuje podłączyć taką pompkę: PCWU3,8 http://www.hewalex.pl/porady-i-wiedza/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla.html

Taniocha a jak dobrze to rozplanujesz to będzie darmowa klimatyzacja / osuszanie powietrza w lecie.

Jeżeli faktycznie ma to być dom pasywny to powietrzna PC pędzona zużytym powietrzem i powietrzem z GWC. Temperatura powietrza zawsze sporo na plusie, więc i PC z tych tańszych ,za kilka kPLN dla CO i CWU. Tak bym wybrał dzisiaj.

Nydar, tak właśnie to widziałam, planując wcześniej dom bliżej NF40. Ale czy nie jest tak, że jeśli sprawność rekuperatora jest wysoka, to mało co da się z tego odzyskać, i tak naprawdę podpięcie wylotu powietrza z rekuperatora z jednostką zewn. pompy niewiele da?

A ogrzewanie niecentralne do szkieletowej konstrukcji, to rozumiem, że ze względu na piętro na stropie drewnianym? bo jeśli na parterze płyta żelbetowa, to chyba podłogówka i tu się sprawdzi?

A dlaczego sądzisz,że dom pasywny musi mieć rekuperator? W twoim przypadku dom będzie generował blisko 30kWh energii cieplnej w ciągu doby .Mówię o energii zawartej tylko w zużytym powietrzu.Do tego energia z powietrza dostarczanego z GWC.

Wody gruntowe masz na 1,4m. Co stoi na przeszkodzie aby GWC rurowe umieścić na 100cm i aby było szczelne.Może być z byle czego .Przecież to jest powietrze do PC.

a moim zdanie w domu pasywnym najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie elektryczne niecentralne (najtańsze inwestycyjnie i najbardziej komfortowe) Generuje i tak niewielkie koszty więc nie ma sensu myśleć o innym źródle.

Natomiast można pomyśleć o obniżeniu rachunku za CWU bo mozna zrobić to niewielkim kosztem.

GWC - nie za bardzo widzę sens. Ma on uzasadnienie tylko wtedy gdy masz kiepski rekuperator który zamarza w zimie. Chłodzenie za pomocą GWC jest nieco dyskusyjne, Dogrzewania powietrza przed wpadnięciem do dobrej centrali wentylacyjnej nie ma sensu.

Czyli albo dobra izolacja budynku, albo tanie źródło energii? to ironia losu delikatnie rzecz ujmując, że decydując się na dobrze ocieplony dom, powinniśmy wybrać energię elektryczną do jego ogrzania. a co, jeśli za chwilę prąd podrożeje 40%? czuję, że farby fotowoltaiczne mają przyszłość....