_krzychu 21.12.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam,Czy przy takim zestawie jest możliwość nie podłączania naczynia wzbiorczego do zasobnika? Pytam, bo w instrukcji nie ma nic o naczyniu. Hydraulik twierdzi, że można bez - poczekać, zobaczyć czy zawór bezp. wyrzuca wodę; instalator od I uruchomienia - że trzeba zamontować.Piec ma funkcję antylegionella, czyli raz w tyg mam gwarantowane podniesienie temperatury w zbiorniku do odpowiedniej temperatury. Niestety nie mogę znaleźć informacji do jakiej dokładnie temp., serwisant mówił że do 75st. Unico Elegance 21 turbo GCO-24-01-21 Wg instrukcji kocioł ma naczynie wzbiorcze poj. 6 dm3 do obiegu c.o.+zasobnik TERMET 140L Wg instrukcji kocioł ma naczynie wzbiorcze poj. 6 dm3 do obiegu c.o. Parametry pracy zasobnika:poj. wężownicy 7,4 dm3Parametry pracy zbiornika: pr = 6 bar tm = 80ºC (max. cisnienie i temp. robocza_)Parametry czynnika grzewczego: pr = 6 bar tm = 100ºC (max. cisnienie i temp. robocza_) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 21.12.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 witam możliwość jest ale co to za możliwość w przypadku wypływu z zaworu bezpieczeństwa można jeszcze ewentualnie skierować wypływ wody do kanalizacji:p doświadczenie mówi, że to konieczność ja zawsze naczynia przeponowe do c.w.u. montuję pozdrawiam Witam, Czy przy takim zestawie jest możliwość nie podłączania naczynia wzbiorczego do zasobnika? Pytam, bo w instrukcji nie ma nic o naczyniu. Hydraulik twierdzi, że można bez - poczekać, zobaczyć czy zawór bezp. wyrzuca wodę; instalator od I uruchomienia - że trzeba zamontować. Piec ma funkcję antylegionella, czyli raz w tyg mam gwarantowane podniesienie temperatury w zbiorniku do odpowiedniej temperatury. Niestety nie mogę znaleźć informacji do jakiej dokładnie temp., serwisant mówił że do 75st. Unico Elegance 21 turbo GCO-24-01-21 Wg instrukcji kocioł ma naczynie wzbiorcze poj. 6 dm3 do obiegu c.o. + zasobnik TERMET 140L Wg instrukcji kocioł ma naczynie wzbiorcze poj. 6 dm3 do obiegu c.o. Parametry pracy zasobnika: poj. wężownicy 7,4 dm3 Parametry pracy zbiornika: pr = 6 bar tm = 80ºC (max. cisnienie i temp. robocza_) Parametry czynnika grzewczego: pr = 6 bar tm = 100ºC (max. cisnienie i temp. robocza_) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.12.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 mam bojler 100 litrów i naczynie nie jest potrzebne, zależy jakie ciśnienie w śieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) NIEPRAWDA to powyżej. Ciśnienie w sieci niema nic do rzeczy, i być nie musi .Musi być zawór bezpieczeństwa. Serwisant nie powiedział ,że woda o temperaturze 75 C jest nie bezpieczna .Zabije co prawda legionelle ale poparzy dziecko. Dopuszczalna jest temperatura 55 C na wylewce. FIZYKAWoda jest praktycznie nieściśliwa .Podczas podgrzewania rośnie jej objętość .Zgodnie z przepisami należy zamontować zawór zwrotny na wodzie zimnej.Ma on chronić pracowników wodociągów i instalacje prze cofnięciem się gorącej wody do sieci w przypadku awarii sieci.Dla dużego zbiornika ma to sens ale dla 300 litrów można sobie darować .Ale reduktor ciśnienia i zawór przeciwskażeniowy wykluczają takie rozwiązanie.I wtedy podczas podgrzewania wody w zasobniku nadmiar wody cofnie się do sieci .Nie potrzeba wtedy naczynia .Identycznie jest jak ktoś ma własny hydrofor .Wtedy zbiornik hydroforu spełnia role naczynia.Naczynie zapobiega wypływowi wody z zaworu .Częste wypływy z zaworu bezpieczeństwa powodują jego uszkodzenie .Naczynie też często ulega uszkodzeniu. NIE MONTOWAĆ ZAWORÓW BEZPIECZEŃSTWA NA CIŚNIENIE WIĘKSZE OD 6 BAR. Nawt jak zasobnik wytrzyma to rozwali instalację ,armaturę.COŚ PUŚCI Edytowane 21 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.12.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 podgrzanie wody o ileś stopni powoduje zwrost cisnienia o jakąs wartość, jeśli do niej dołożymy cisnienie sieci to otrzymamy ciśnienie w bojlerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 21.12.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Ja nie mialem naczynia. Zbieralem wode z podlogi dosc czesto. Teraz juz nie zbieram Koszt na tyle niewielki, ze nie ma sie nad czym zastanawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 podgrzanie wody o ileś stopni powoduje zwrost cisnienia o jakąs wartość, jeśli do niej dołożymy cisnienie sieci to otrzymamy ciśnienie w bojlerze Prawda ale, Cy jesteś w stanie podać o ile wzrośnie ciśnienie w zbiorniku dla DT np 10 C zakładamy ,że woda jest nieściśliwa ,a zbiornik nie zmienia wymiaru. Moja prawda - zbiornik zmieni wymiary nieodwracalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.12.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 ciśnienie też zależy od instalacji, miałem bojler z wężownicą podłączony pod kocioł na węgiel i nigdy zawór bezpieczenstwa nie puścił a bojler wytrzymał kilkanaście lat. przy DT 80 st.C przyrost objętości jest w okolicach 3,6% a ciśnienia nie chce mi się liczyć. trwałe odkształcenia stali występują przy kilkuset MPa a nie ułamkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Może nie miałeś zaworu zwrotnego.A ciśnienie dąży do nieskończoności ,albo objętość zbiornika wzrośnie o 3,6 %czyli 100 l zbiornik nagle zrobi si eo 3 ,6 litra większy. Kiedyś widziałem zbiornik który nie mieścił się w stalowej obudowie.nie było zaworu bezpieczeństwa .Naprawdę .Serwisuję około 500 kotłowni rocznie. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.12.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jak ogrzewamy wodę, to w jej układzie/obiegu MUSI być mechanizm korekty wzrostu jej objętości.Zawór upustowy, naczynie wzbiorcze, naczynie wzbiorcze-bezpieczeństwa czy podobne.Albo...Można, choć nie zawsze, "skorzystać" z pojemności sieci zasilającej. Każdy, kto twierdzi, ze jest inaczej jest tępakiem i stanowi zagrożenie dla otoczenia! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Słusznie prawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.12.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Może nie miałeś zaworu zwrotnego. A ciśnienie dąży do nieskończoności ,albo objętość zbiornika wzrośnie o 3,6 % czyli 100 l zbiornik nagle zrobi si eo 3 ,6 litra większy. zwykly bojlerowy zawor bezpieczenstwa, chyba kazdy ma wbudowany zawor zwrotny. może plusem jest to ze rury z tworzywa i wiecej pracują ostatnio żeby zmniejszyć ciśnienie w instalacji w duzym jednorodzinnym domu z grzejnikami plytowymi i cienkimi rurami o kilka dziesiatych bara spuściłem 10 litrów wody, czyli troche tej ściśliwości ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) zwykly bojlerowy zawor bezpieczenstwa, chyba kazdy ma wbudowany zawor zwrotny. może plusem jest to ze rury z tworzywa i wiecej pracują ostatnio żeby zmniejszyć ciśnienie w instalacji w duzym jednorodzinnym domu z grzejnikami plytowymi i cienkimi rurami o kilka dziesiatych bara spuściłem 10 litrów wody, czyli troche tej ściśliwości ma Człowieku Co ma woda w kranie i zasobniku do centralnego . Tylko tyle ,ze jest mokra.W CO masz naczynie .Wypuściłeś wodę z naczynia bez pojęcia A stosowanie tych zintegrowanych zaworów bezpieczeństwa z zaworem zwrotnym to błąd. Bo ? Bo trudno je wymienić Edytowane 21 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.12.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 tylko, że zawór przeżył bojler i nadal ma się dobrze a to już parenaście lata jaki jest problem z wymianą?chyba nie możesz przeżyć, że można zrobić inaczej niż po Twojemu i też dobrze działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 tylko, że zawór przeżył bojler i nadal ma się dobrze a to już parenaście lat a jaki jest problem z wymianą? chyba nie możesz przeżyć, że można zrobić inaczej niż po Twojemu i też dobrze działa skoro przeżył to nie wymieniałeś. TY nie zrobiłeś nic inaczej tylko nie rozumiesz co zrobiłeś i tu jest problem. Montuj tak jak do tej pory ,ja będę to naprawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 22.12.2013 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, jak zazwyczaj zdania są różne Wychodzę raczej z założenia, że zaw. bezp. ma być sprawny na wszelki wypadek, a nie być w użytku regularnie. Właściwie jedynym minusem naczynia jest to, że zaburzy mi estetykę kotłowni, bo wszystko mam ładnie schowane w dziurze Z drugiej strony z uwagi na dzieci w domu, utrzymywana temp. wody w zbiorniku i tak nie będzie wysoka. Tyle, że jest anty-legionella, co mnie trochę martwi (wizja dziecka odkręcającego np bidet, o poparzenie niestety bardzo łatwo). No ale załóżmy standardowo 50st., raz mam gwarantowane w tyg zwiększenie do 75. Przyrost objętości nie będzie przecież taki jak przy dT 80. A tak jak pisałem kocioł ma w sobie 6L (chyba tylko do c.o.? nie znam się). Z serwisantem jak najbardziej o poparzeniu rozmawiałem, można tę f. wyłączyć i robić ręcznie, co rozważam. Generalnie czytałem że u innych producentów zwiększa temp. do 60-65st. Te 75 stopni to z głowy, więc pewności nie mam, a w necie informacji nie znalazłem. Przedzwonię do dz. technicznego termetu, może się dowiem ile to stopni dokładnie. I tak naczynie mogę założyć dopiero po świętach, więc może zrobię test zwiększając temp. na zasobniku i zobaczę co się dzieje. Ale generalnie nastawiam się na montaż, bo nie chcę potem się martwić, że mi coś pierdyknie. 8 L powinno chyba spokojnie wystarczyć? Edytowane 22 Grudnia 2013 przez _krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 22.12.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 witam naczynie, które masz w kotle tyczy się c.o. ty potrzebujesz naczynie do c.w.u. - 8l na pewno będzie ok (6l też będzie ok) montując naczynie dodatkowo zlikwidujesz znaczne skoki ciśnienia i "rozbryzgi" wody, po odkręceniu kranów woda zacznie wypływać pod ciśnieniem jakie się ustaliło po podgrzaniu c.w.u., by później szubko spaść do poziomu ciśnienia w wodociągu, naczynie temu przeciwdziała bezpieczeństwo, komfort i oszczędność pozdrawiam Dzięki za odpowiedzi, jak zazwyczaj zdania są różne Wychodzę raczej z założenia, że zaw. bezp. ma być sprawny na wszelki wypadek, a nie być w użytku regularnie. Właściwie jedynym minusem naczynia jest to, że zaburzy mi estetykę kotłowni, bo wszystko mam ładnie schowane w dziurze Z drugiej strony z uwagi na dzieci w domu, utrzymywana temp. wody w zbiorniku i tak nie będzie wysoka. Tyle, że jest anty-legionella, co mnie trochę martwi (wizja dziecka odkręcającego np bidet, o poparzenie niestety bardzo łatwo). No ale załóżmy standardowo 50st., raz mam gwarantowane w tyg zwiększenie do 75. Przyrost objętości nie będzie przecież taki jak przy dT 80. A tak jak pisałem kocioł ma w sobie 6L (chyba tylko do c.o.? nie znam się). Z serwisantem jak najbardziej o poparzeniu rozmawiałem, można tę f. wyłączyć i robić ręcznie, co rozważam. Generalnie czytałem że u innych producentów zwiększa temp. do 60-65st. Te 75 stopni to z głowy, więc pewności nie mam, a w necie informacji nie znalazłem. Przedzwonię do dz. technicznego termetu, może się dowiem ile to stopni dokładnie. I tak naczynie mogę założyć dopiero po świętach, więc może zrobię test zwiększając temp. na zasobniku i zobaczę co się dzieje. Ale generalnie nastawiam się na montaż, bo nie chcę potem się martwić, że mi coś pierdyknie. 8 L powinno chyba spokojnie wystarczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 22.12.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) „Czy przy takim zestawie jest możliwość nie podłączania naczynia wzbiorczego do zasobnika? Pytam, bo w instrukcji nie ma nic o naczyniu. Hydraulik twierdzi, że można bez - poczekać, zobaczyć czy zawór bezp. wyrzuca wodę; instalator od I uruchomienia - że trzeba zamontować.” Zawsze jest możliwość nie podłączenia naczynia wzbiorczego tylko dlaczego masz ryzykować uszkodzenie własnej instalacji? Działanie zaworu bezpieczeństwa należy kontrolować co pewien czas (ja to robię raz na dwa miesiące), ponieważ potrafią się „zastać” i wtedy (przy wzroście ciśnienia ponad dopuszczalne) nie otworzy się zawór i nie wyrzuci wody z instalacji. Głowę dam sobie uciąć, że kontrolę zaworu bezpieczeństwa przeprowadza może kilka osób na forum.Po tym przydługim wywodzie odpowiem tak jak Twój serwisant – tak, należy zamontować naczynie wzbiorcze. „Piec ma funkcję antylegionella, czyli raz w tyg mam gwarantowane podniesienie temperatury w zbiorniku do odpowiedniej temperatury. Niestety nie mogę znaleźć informacji do jakiej dokładnie temp., serwisant mówił że do 75st.” Spróbuj przestawić "przegrzew" wody, żeby był raz na miesiąc albo w tryb ręczny. "Przegrzew" wody powinien odbywać się wieczorem (kiedy nikt nie korzysta z instalacji). Odbywa się to w następujący sposób:- kocioł podgrzewa wodę w zasobniku do temp. ok. 70-80 (zależy jak ustawione) st.C- jak podgrzeje wodę w zasobniku, to otwierasz wszystkie punkty czerpalne (krany) z ciepłą wodą (gorąca woda przepłucze instalację i w ten sposób wybije legionellę). Piszesz, że masz małe dzieci – więc przegrzew wody zrób jak nie ma ich w domu albo pójdą spać (żeby się nie poparzyły). „Unico Elegance 21 turbo GCO-24-01-21 Wg instrukcji kocioł ma naczynie wzbiorcze poj. 6 dm3 do obiegu c.o. + zasobnik TERMET 140L. Wg instrukcji kocioł ma naczynie wzbiorcze poj. 6 dm3 do obiegu c.o.” Jak słusznie zauważyłeś, naczynie wzbiorcze, które jest zamontowane w Twoim kotle obsługuje tylko obiegi c.o. (a więc grzejniki, podłogówka i wężownica w zasobniku). Nie „obsługuje” natomiast ciepłej wody znajdującej się w zasobniku. Tu powinieneś zastosować naczynie wzbiorcze (najlepiej na rurociągu zimnej wody tuż przed zasobnikiem).Osobiście preferuję firmę Reflex (nie jestem sprzedawcą ani handlowcem, po prostu na tych naczyniach zostałem wyedukowany – możesz kupić sobie innego producenta – nie obrażę się ).Na podstawie katalogu Reflexa (http://www.reflex.pl/zalaczniki/refix_katalog_2012_v1_pdf.pdf) dobieramy naczynie Refix DD (teraz jeszcze konkretna wielkość).W instalacji może występować ciśnienie od 0,5 – 6 barów. Nie wiem jakie masz ciśnienie w sieci i czy posiadasz reduktor ciśnienia – w związku z tym dobierzemy naczynie w sposób bardziej bezpieczny dla Ciebie.W katalogu na stronie nr 10 (tabelka po prawej stronie) dobieramy konkretne naczynie – dla pojemności ok. 150 litrów (zasobnik + woda w instalacji) dobieramy naczynie Refix DD 18.Żeby była pełnia szczęścia, to trzeba dorzucić jeszcze „flowjeta”.Flowjet to takie ustrojstwo, które powoduje, że zimna woda przepływa przez naczynie wzbiorcze. Przepływa przez naczynie a nie stoi w naczyniu. Po tym całym elaboracie otrzymujesz:- naczynie wzbiorcze firmy Reflex typ Refix DD 18 + trójnik (w zestawie)- flowjet Edytowane 22 Grudnia 2013 przez dembi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.12.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 jeśli woda z cwu jest czesto/regularnie pobierana to jest sens przejmować się legionellą? to sie mnoży jak woda stoi. fachman nie martw się o moją instalację, nic poprawiać nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 01.01.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Po rozmowie z dz. techn. Termetu:- antylegionella - procesor odmierza 168 godzin od uruchomienia, podgrzewa do temp. prawdopodobnie 65 (na pewno nie 75) Raczej rezygnuję z tej f. i będę robił tak jak radzi dembi. Zwłaszc za, że szanse na rozwinięcie się bakterii są praktycznie zerowe (tak też twierdzą w Termecie). Na razie minęło ponad 7 dni, czyli temp powinna była choć raz skoczyć do 65 (utrzymuję na razie 40), a żadnego śladu kapania z zaworu nie widziałem. Ale i tak naczynie montuję, zresztą wg termetu też jest konieczne.Opieram się na logice i niskim koszcie - wolę żeby zmiany ciśnienia przyjmował balon a nie instalacja. Biorę Refix DD 12 (program z ich strony wylicza mi przy standardowych ustawieniach 8ke, ale różnica 12 l w stosunku do 8l to tylko kilka złotych)+ flowjet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts