BoyLer 21.12.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam. Zakupiłem szafki kuchenne w Ikei w tym szafki wiszące wysokie na 92cm (ciężar niektórych około 40kg - tak wynika z ciężaru paczek). Jednak teraz zacząłem się zastanawiać, czy nie będzie problemu z montażem, ponieważ ściana na której będą wisieć szafki jest wykonana z płyt gipsowo-kartonowych (podwójne płytowanie, wiec może tragedii nie będzie). Myślałem, że szafki będą montowane na specjalne listwy, jednak okazało się, że Ikea stosuje stary system i nie wiem czy ściana to wytrzyma. Ma ktoś jakieś doświadczenia z mocowaniem takich szafek do karton-gipsu? Lub jakieś wskazówki jak to zrobić, by nie było problemów? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 01.01.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Podwójne płytowanie z tego co czytałem znacznie zwiększa nośność ściany z gk.Widziałem bodajże na stronie knaufa sposoby obliczania nośności ściany z gk. Chyba oblicza się obciążenie na mb ściany i montuje specjalnymi kołkami i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.01.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Są dostępne (od lat) specjalne kołki rozprężne (a w zasadzie ściskane) do zamocowań w płytach G-K .Kołek wygląda prawie jak klasyczny ale po wciśnięciu do otw. w G-K z tyłu powstaje "rozgwiazda" dociskająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 19.01.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Ja bym powiesił szafki raczej na listwie do montażu szafek Z zastosowaniem uchytów jak na zdjęciu. Spokojnie możesz to zamontować w szafkach z ikei, tylko trzeba będzie wyciąć mały kwadracik w plecach szafki- zapewne w pilśni a to nie problem. Ja wybrałem właśnie taki sposób mocowania szafek z ikea. a co do kartongipsu, to faktycznie podwójne płytowanie sporo wzmacnija, listwe przykrecisz tyloma kołkami do pustych przestrzeni ile ma otworów listwa i bedzie dobrze. może taki będzie nawet lepszy , ja takie stosowałem jak mocowałem uchwyt tv do płyty kg a tu mój montaż w tym przypadku za duży kawałek wyciąłem w pilśni i delikatnie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kichy 11.08.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2019 Witam odświeże trochę muszę zrobić przed ściankę w wc i mam pytanie czy jak ja zrobię z profilaktyka ud30 i ud60 czy taka ścianka wytrzyma jak ma niej powieszenia szafkę łazienkowa? Płyta pojedyncza. Czy mam to jakoś wzmocnił w miejscu ewentualnego montażu szafki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts