Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafki kuchenne na ścianie z karton-gipsu

BoyLer

Recommended Posts

Witam. Zakupiłem szafki kuchenne w Ikei w tym szafki wiszące wysokie na 92cm (ciężar niektórych około 40kg - tak wynika z ciężaru paczek). Jednak teraz zacząłem się zastanawiać, czy nie będzie problemu z montażem, ponieważ ściana na której będą wisieć szafki jest wykonana z płyt gipsowo-kartonowych (podwójne płytowanie, wiec może tragedii nie będzie). Myślałem, że szafki będą montowane na specjalne listwy, jednak okazało się, że Ikea stosuje stary system i nie wiem czy ściana to wytrzyma. Ma ktoś jakieś doświadczenia z mocowaniem takich szafek do karton-gipsu? Lub jakieś wskazówki jak to zrobić, by nie było problemów? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja bym powiesił szafki raczej na listwie do montażu szafek

zdj_system_wieszania_szafek.jpg

Z zastosowaniem uchytów jak na zdjęciu.

Spokojnie możesz to zamontować w szafkach z ikei, tylko trzeba będzie wyciąć mały kwadracik w plecach szafki- zapewne w pilśni a to nie problem.

Ja wybrałem właśnie taki sposób mocowania szafek z ikea.

a co do kartongipsu, to faktycznie podwójne płytowanie sporo wzmacnija, listwe przykrecisz tyloma kołkami do pustych przestrzeni ile ma otworów listwa i bedzie dobrze.

może taki będzie nawet lepszy , ja takie stosowałem jak mocowałem uchwyt tv do płyty kg

par1278487127.png

a tu mój montaż :-) w tym przypadku za duży kawałek wyciąłem w pilśni i delikatnie widać

dsc08158.jpg

• 5 years później...