Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany z betonu

Recommended Posts

Witam,przymierzam się do budowy domu. W związku z tym mam do Was pewne pytanie. Co sądzicie o technologii odlania ścian budynku w szalnukach - sytemowych lub wykonywanych własnoręcznie. Czy jest ktoś na forum,kto mieszka w takim budynku ?

Wyjdzie bardzo solidny budynek, trochę bunkier. Cieżko wykuć cos pod instalację, warto dobrze policzyć U ścian i budynku beton to zimny materiał.

Problem to szalunki nie wszędzie je łatwo wynająć , z desek nie dasz rady spory koszt, chyba że po 30-50cm do góry tyle ze wtedy beton razej z betoniary nie z wytwórni.

Policzyłem dla takiej konfiguracji - 15cm żelbetu-15cm XPS -10cm żelbetu wychodzi 0,199. A co do mocowania styro,myslałem o zrobieniu jednej ściany,na to styro i dopiero drugi szalunek.

Wcześniej podałes 5cm XPS, 15 to co innego.

Podwojne szalunki wyjdą strasznie drogo, poza tym po co "aż" 10 cm na osłonę ?

Ciekaw jestem kosztów i wsp przenikania ciepła. 15cm styro to już gruba warstwa docieplenia i okna będą troche schowane co zmniejszy dopływ światła. Nie jestem przekonany do tego U=0,199, a sam wynik także nie jest rewelacyjny. Wymurowana ściana 1-warstwowa z bloczków betonu komórkowego będzie miała lepszy wsp. np XXX [usunięto reklamę] dużo szybciej i tansza robocizna. Dużym problemem będzie późniejsza obróbka ścian z betonu, np polozenie instalacji itp. w betonie komórkowym jest to najsprawniejsze. Edytowane przez Elfir

Nie jestem przekonany do tego U=0,199, a sam wynik także nie jest rewelacyjny. Wymurowana ściana 1-warstwowa z bloczków betonu komórkowego będzie miała lepszy wsp. np bloczki Termalica podają 0,173 W/m2K, dużo szybciej i tansza robocizna.

Porównujesz U dla ściany a zastanów sie jak bedzie wygladało U woklu okien w obu przypadkach, w jednowarswowej ścianie to zdecydowanie slabiej wypadnie.

Co do instalacji to faktycznie trudniej kuć, ale mozna to też (przynajmniej częsciowo) rozwiązać podczas zalewania.

Porównujesz U dla ściany a zastanów sie jak bedzie wygladało U woklu okien w obu przypadkach, w jednowarswowej ścianie to zdecydowanie slabiej wypadnie.

Nie ma takiego cuda jak U wokół okna.

Wokół okna w ścianie jednowarstwowej powstaje mostek liniowy o psi=0.10 W/m*K, w trójwarstwowej nie powstaje wcale, jesli okno po chrześcijańsku zamontujesz w warstwie ocieplenia (źródło: PN EN ISO 14683:2008 ). Najprościej byłoby zobaczyć, czy to w bilansie cokolwiek będzie znaczyło - pomęcz swojego projektanta, chociaż bezpłatnie tego nie policzy. O ile będzie mu się chciało przypomnieć jak to się robi.

Edytowane przez jezozgierz

Nie ma takiego cuda jak U wokół okna.

Wokół okna w ścianie jednowarstwowej powstaje mostek liniowy o psi=0.10 W/m*K, w trójwarstwowej nie powstaje wcale, jesli okno po chrześcijańsku zamontujesz w warstwie ocieplenia (źródło: PN EN ISO 14683:2008 ). Najprościej byłoby zobaczyć, czy to w bilansie cokolwiek będzie znaczyło - pomęcz swojego projektanta, chociaż bezpłatnie tego nie policzy. O ile będzie mu się chciało przypomnieć jak to się robi.

Czepiasz sie słówek to o U.

Reszte napisałem prawie to samo. Zecydowanie mniejsze straty ciepała bedą w ścianie 2W niż 1W.

koszt ściany wyższy,ale z drugiej strony tańsze wykończenie ściany od wewnątrz - bo zależy mi właśnie na betonie :)

W jednym miejscu taniej, w innym drożej.

Wylewanie takiego betonu w byle czym to pomysł głupi. Dlatego, że jeśli to, co wylejesz, ma być jednocześnie tym, co pozostanie na wierzchu - musi to jakoś wyglądać. A zrobienie przyzwoicie wyglądającego betonu licowego nie jest czymś banalnie prostym.

O czym myślisz, gdy mówisz o ścianie z betonu? Pewnie o jednolitej, w miarę gładkiej powierzchni. A bierz pod uwagę to, że beton dopasuje się do szalunków. Użyjesz płyty OSB - odciśnie się ona na ścianie, będzie też widać łączenia między płytami. Czyli po pierwsze ma znaczenie, jakiego materiału użyjesz na szalunki; po drugie - jak rozłożysz płyty. A to i tak bardzo, bardzo niewielki wycinek zagadnień, z jakimi przyjdzie Ci się zmierzyć: poza składem, konsystencją, usuwaniem/ukrywaniem ewentualnych usterek, itd. W języku polskim jedyna większa publikacja poświęcona tylko i wyłącznie temu zagadnieniu to "Beton architektoniczny - wytyczne techniczne" Kuniczuka - polecam się zapoznać. Rozjaśni Ci to z pewnością wiele spraw wiążących się z taką realizacją; choć to wciąż może być mało - nie pamiętam, na ile w tej książce jest np. poruszone zagadnienie przeprowadzania wszelakich instalacji.

I polecam przemyśleć substytuty takiego rozwiązania - np. zastosowanie prefabrykowanych elementów ściennych w wybranych pomieszczeniach, albo płytek z betonu ze zbrojeniem rozproszonym.

Nie polecam za to np. tynków imitujących beton, zazwyczaj wyglądają mało wiarygodnie.