Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie balkonu

em-be

Recommended Posts

Dzień dobry

Potrzebuje pomocy w zabezpieczeniu balkonu, dokładnie szczeliny pomiędzy balkonem a barierka.

Szczelina pomiędzy balkonem a barierką wynosi około 15 cm. Chcę zabezpieczyć tą przestrzeń żeby małe dziecko nie wsadziło tam nogi.

Pomyślałem żeby na płytki położyć sztuczną trawę, wyciąć dłuższy kawałek i zawinąć krawędź na barierkę, zamocować opaskami zaciskowymi.

Ma ktoś z Was inny pomysł lub widział podobne rozwiązania na balkonach ?

http://images63.fotosik.pl/494/a3fedc8fe9b0c7c0m.jpg

http://images62.fotosik.pl/496/0b3abd99fcf00071m.jpg

Edytowane przez em-be

• 1 month później...

sztuczna trawa to miękkie tworzywo, dziecko nadepnie i ściągnie Ci tą trawę.

Ja najpierw zabezpieczyłabym ten otwór czymś twardym - np szeroką listwą/deską, twardą, drobną siatką itp.

dopiero potem położyć trawę na całości.

Mam trawę na balkonie. super sprawa - nie trzeba podlewać, kosić. I co najważniejsze nie trzeba myć podłogi.

gdy miałam płytki, co tydzień szorowałam mopem po balkonie, teraz trawa 'rośnie' raz na dwa trzy miesiące wpadam na balkon z odkurzaczem.

Możesz zrobić z blachy perforowanej, czyli z takiego samego materiału z jakiego masz wypełnienie barierek.

Tylko z uwagi na dziecko jedną stronę (tę od płytek), musiałbyś zagiąć u blacharza na giętarce, żeby nie miała ostrej krawędzi.

Drugą stronę możesz przymocować do słupków balustrady pośrednio nawet za pomocą profili do g-k.

Propozycja z deską nie jest najlepsza bo będzie gniła od wody opadowej a woda musi jakoś spływać.

Zabezpieczenie dla bezpieczeństwa Twojego dziecka w 100% dobre myślenie, tylko nie zapomnij o małej szczelinie, przez którą będzie mogła odpływać deszczówka. Ze śniegiem poradzisz sobie wywalając go co jakiś czas, bo i tak sam nie zleci (zbyt mały spadek).

Mówię o czym takim, abyś nie rozbił sobie basenu z balkonu lub czegoś w tym stylu ;).