Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weryfikacja podłogówki

macjar

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie, czy połączenie podłogówki do rozdzielacza bez rotametrów, będzie poprawnie działać ?

Moi "monterzy" zamontowali do podłogówki zwykłe rozdzielacze od C.O.

Mam około 50 m2 podłogówki z czego najmniejsze pomieszczenie ma około 5m2, a największe ponad 35m2.

Oprócz podłogówki są jeszcze grzejniki.

kotłownia Vaillant kociołek kondensat 1 funkcyjny + zbiornik

Do ogrzewania będą 2 zespoły pomp 1- dla grzejników, 2- dla podłogówki.

W załączeniu zdjęcia rozdzielacza podłogówki

http://img824.imageshack.us/img824/6914/siu2.jpg

a czy da sie wykorzystac/przerobic ten rozdzielacz ktory jest?

pewnie że tak :lol:

jak widziałeś kiedy taką belkę z przepływkami (obejrzyj sobie w innych wątkach foty forumowiczów jak nie widziałeś), to sobie już sam zgadniesz jakie narzędzia potrzebujesz żeby sobie belkę mosiężną osiowo poprzewiercać, nagwintować i tak dalej. Jak nabierzesz wprawy to małą manufakturkę będziesz mógł otworzyć.

Albo można kupić rotametry liniowe takie jak w grupach solarnych - pewnie ze 300zł/sztuka (Taco)nie wiem - dawno nie kupowalem

... poprzykręcać zawory kulowe od tego obwodu w tym pokoju

...

kiedy wreszcie dotrze, że zawory kulowe nie służą do regulacji przepływu? :bash: nie wpływa to ani dobrze na odczucia słuchowe z instalacji, ani na sam zawór.

Lepiej wymienić te zawory pod belką na powrotne grzejnikowe i wtedy sobie regulować.