kolektor1 01.01.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Co do AQUA-STEP to czy bierzesz gwarancje kolektorów na siebie i czy kolektory będą działać z nie gorszą sprawnością za 10 lat (stagnacja w stanie suchym)? Skoro ten system przećwiczyli już amerykanie, mający trochę więcej doświadczenia niż my to czego ja się mogę obawiać? Tak biorę. A czy stagnacja w stanie suchym to stan na porządku dziennym, czy raczej stan przypadkowy? Bo jak to stan na porządku dziennym to po co montować kolektory? A jak to stan przypadkowy to czemuś służy!!! Jak już jesteśmy off-topic to ja mam kolejne pytanie odnośnie systemu Aqua-step. Idea na pierwszy rzut oka wydaje mi się fajna, tylko moją wątpliwość budzi powietrze w instalacji. Jak grawitacyjnie woda zostanie spuszczona to powietrze nie będzie w połączeniu z resztkami wody korodować instalacji? To trzeba sobie najpierw postawić pytanie z czego wykonana jest instalacja powyżej pompy i naczynia drenażowego. Jeżeli jest to z miedzi to bardzo szybko na wszelakich rurkach pojawi się cieniutka warstwa tlenku miedzi zabezpieczająca przed dalszą korozją. Jeżeli z nierdzewki karbowanej, to nie dojdzie do żadnej korozji. Ta idea jest fajna nie tylko na pierwszy rzut oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 02.01.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ok. Ale pytanie było jaki płyn solarny - nie czy lać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.01.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ok. Ale pytanie było jaki płyn solarny - nie czy lać wodę. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ok. Ale pytanie było jaki płyn solarny - nie czy lać wodę. Nie!!! Tematem jest "płyn solarny" A w szczególnym przypadku woda jest płynem solarnym. Chcącym wykluczyć wodę jako płyn solarny, czyli nośnik ciepła w instalacji solarnej radzę "skaleczyć" wodę 5ml glikolu. i zastanawiać się czy ta mieszanina będzie płynem solarnym. Ale czy to zastanawianie ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 03.01.2014 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dziękuję Panu. Przyjąłem do wiadomości Pana punkt widzenia. Lecz z przykrością stwierdzam, że mi nie odpowiada. Szukam "tradycyjnego" płynu opartego na glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.01.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Tyfocor LS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Dziękuję Panu. Przyjąłem do wiadomości Pana punkt widzenia. Lecz z przykrością stwierdzam, że mi nie odpowiada. Szukam "tradycyjnego" płynu opartego na glikolu. Masz opcję ignoruj...............wykorzystaj ją. ......Tematem jest "płyn solarny" A w szczególnym przypadku woda jest płynem solarnym............ Czasami jak to to czytam to nie wierzę..,że mogło to wyjść z ust" wahowca".:DPytasz o płyn Rapczynek Ci go podszepł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 03.01.2014 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A coś tańszego? Który płyn ma najlepszy stosunek jakości do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.01.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A czy jak się doczekam odpowiedzi w czym tyfocor ls jest lepszy od ergolidu eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.01.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A czy jak się doczekam odpowiedzi w czym tyfocor ls jest lepszy od ergolidu eko? Nie doczekasz bo jest lepszy..............tego nie zrozumiesz bo nie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.01.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Ludzie to dziwne stworzenia. Pokazał Kolektor 1 system aqua - step,który w swojej prostocie jest niby dzida bojowa.O zaletach nie będę pisał bo już napisane. 1m3 płynu dla tego systemu to 8PLN. No ale po co ma być prosto i tanio skoro można to skomplikować do granic absurdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.01.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Ludzie to dziwne stworzenia. Pokazał Kolektor 1 system aqua - step,który w swojej prostocie jest niby dzida bojowa.O zaletach nie będę pisał bo już napisane. 1m3 płynu dla tego systemu to 8PLN. No ale po co ma być prosto i tanio skoro można to skomplikować do granic absurdu. Masz darmowe amen........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.01.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 A ja w dalszym ciągu czekam na argumenty potwierdzające słuszność tyfocora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.01.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 ma mniej znaków w nazwie - to i lepszy musi być wszystko co zminiaturyzowane zawsze lepsiejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.01.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Szukam "tradycyjnego" płynu opartego na glikolu. No dobra, to określ parametry "tradycyjnego" płynu opartego na glikolu" to będzie w końcu wiadomo o co pytasz. Bo faktycznie w instalacji masz drogi bo sprowadzany z Niemiec o owiele gorszych parametrach od" naszego" trzykrotnie tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.01.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 A ja w dalszym ciągu czekam na argumenty potwierdzające słuszność tyfocora. Yaba, wiesz przecież, że takich argumentów nie ma!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 dodam przewrotnie że jeśli chodzi o glikol propylenowy (jako surowiec do produkcji) to 90% pochodzi z Niemiec z firmy Ineos. Tak więc w niemieckim płynie jak i tym z Boryszywa glikol moze być ten sam. Tutaj macie jeszcze jednego producenta którego znam. Dość dobrze przyłożyli się do jakości produkcji: http://www.warmtrager.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 12.03.2014 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 dziękuję coulignonKupiłem warmtrager.Można u nich kupić koncentrat wychodzi dużo taniej a rozcieńczenie wodą demineralizowaną nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts