Redakcja 23.12.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka serialu Muratora "Stan surowy bez błędów". Tym razem obserwujemy krycie dachu dachówką ceramiczną. Dekarz Jacek Karaś i inż. Robert Wiktor wyjaśniają, na czym polega dobrze rozmierzony dach, od której strony zaczyna się krycie dachu, kiedy wolno przeciąć dachówkę, co to jest wróblówka. Masa informacji przydatnych dla inwestora, który chce wiedzieć, czy jego ekipa dobrze kryje dach. Zobacz film: ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA CAŁEGO SERIALU "Stan surowy bez błędów"! Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ErwinBoryna 27.12.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 a co to za dachówka którą kryją? jaka marka i model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeltyn 28.12.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Dokładnie, co to za materiał? Wie ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 28.12.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Dekarz Jacek Karaś i inż. Robert Wiktor wyjaśniają, na czym polega dobrze rozmierzony dach, od której strony zaczyna się krycie dachu, kiedy wolno przeciąć dachówkę, co to jest wróblówka. Masa informacji przydatnych dla inwestora, który chce wiedzieć, czy jego ekipa dobrze kryje dach. No właśnie nie wyjaśnili na czym polega dobrze rozmierzony dach ponieważ nic nie wspomnieli o położeniu pierwszej dachówki względem rynny i ostatniej względem gąsiora( poza tym że się jej nie tnie ), nie wspomniano o rozmierzaniu dachówek wokół okien dachowych, wyłazów , kominów, lukarn itp. Dekarz opowiadając o spinkach nie wspomniał o strefach w których jest podwyższone ssanie wiatru i metodach mocowania czy spinania dachówek w tych miejscach,opisując strefy gdzie montuje dachówki na wkręty nie wspomniał o oknach wyłazach kominach itp. Nie wspomniano za wiele o łącznikach (gwożdzie, wkręty, druty , kleje i cementy do dachówek ,silikony dekarskie) oraz o materiałach do uszczelniania dachówek w koszu typu taśmy rozprężne . Kratka wentylacyjna z grzebieniem nazwana w filmie wróblówką żle zamontowana , jej bok nie przylega do dachówki szczytowej( co widać po linii cięcia łat) i w tak powstałej dziurze chętnie się zagnieżdżają ptaki .Każdą dachówkę wolno i trzeba uciąć jeśli jest to potrzebne . Rozpoczęcie krycia dachówkami dachu przed wydmuchaniem i oczyszczeniem z trocin krycia wstępnego sławy firmie dekarskiej raczej nie przyniesie bo to niestety błąd w sztuce i to pierwszy widoczny już z daleka dla laika powód by przypilnować ekipę na dachu .Kolejny raz redakcja nie odrobiła lekcji nie konsultując scenariusza i dialogów w mistrzami dekarskimi których mamy na FM. Ale widać postęp .filmy są coraz lepiej technicznie kręcone. Pozdrawiam Edytowane 28 Grudnia 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.12.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Dokładnie, co to za materiał? Dokładnie nie powiem. Na filmie widać, że to Koramic i któraś z renesansowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 29.12.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dziękujemy za wasze wypowiedzi. To są pytania na kolejny film o układaniu dachówki. Dowiemy się, jaka to dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 03.02.2014 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 a co to za dachówka którą kryją? jaka marka i model? Bogen - Tytan szlachetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 05.02.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ciekawy film! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
connecTOMEK 19.02.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 co do filmu......dziś murator to już nie to samo....większość artykułów to sponsorowane materiały......nie wnikają.......a potem wychodzą z tego "niby" opiniotwórcze historie.....oto efekt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominika31 28.04.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 A polecacie jakieś sprawdzone dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DWakula 31.05.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 A polecacie jakieś sprawdzone dachówki? Mi polecono braasa - powiem , że zainteresowałem się temat i chyba warto wejść w tego producenta. Jaki dach będziesz robić? Myślałaś nad modelem, technologią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 15.06.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Mi polecono braasa - powiem , że zainteresowałem się temat i chyba warto wejść w tego producenta. U mnie kolega ją kładł i mówił, że wygląda bardzo dobrze pod względem estetycznym, bo technicznie minęło za mało czasu żeby się wypowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.06.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Myślę, że taka pseudo reklama firmie Braas nie jest potrzebna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 16.06.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 W jakim sensie pseudo reklama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.06.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Pierwszy Twój wpis i niby o czym? Gdybyś określił dachówkę i wkleił zdjęcia byłoby OK. Drugi Twój wpis podobny. Jak inaczej to można odebrać jak nie pseudo reklamę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 18.06.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 No możesz to odbierać jak chcesz, nikt Ci nie zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk410 19.06.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 bardzo ciekawa inicjatywa, mozna sie dowiedziec kilku ciekawych rzeczy, oczywsicie fachowcy juz wytkneli drobne nieścisłosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 06.07.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Jest właściwie coś innego niż dachówka ceramiczna, co nie kosztuje dużo więcej, a jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 13.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Ja mam Braasa Cisar, siostra ma Braasa ceramikę, obie dachówki bardzo dobrze spasowane i dobrze się układa, osobiście polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henio86 20.07.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) Ja mam z Robena.__________-Tanie i atrakcyjne ubezpieczenia pracownicze Edytowane 22 Lipca 2014 przez Henio86 zły znak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts