Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deskowanie dachu, lukarna - przerwanie ocieplenia

lazy_moose

Recommended Posts

Witam

Sytuacja jak na zdjęciu. (Łaty bite tylko do poruszania się po połaci narazie)

Od przodu lukarny tam gdzie jest biały styro pionowo - za nim jest słup więźby. Po słupem idzie jedna z czterech głównych krokwi - 20x14.

Ona jest zgodnie z projektem przycięta tuż za murłatą. I teraz w projekcie obok tej dużej krokwi dobita jest krokiew 20x8. Bok lukarny wykonany z płyty OSB zlicowny z krawędzią tego białego styro. Zanim dach był deskowany - ekipa zrobiła mi docieplenie boków lukarny - styro szary 20cm (taki będzie na całym domu).

Tyle, że jak przyszedł majster od dachu - musiał przykręcić tę brakująca skrajną krokiew - stąd usunał szary styro, zamocował krokiew.

Efekt taki, że mam przerwane ocieplenie. Deskowanie z papą dochodzi do OSB lukarny (od środką będzie wełna).

Majster od dachu chciał teraz dokleić szary styro - ale tak, że zostawia nabitą kontrłatę i potem doclowe łaty i niejako dostawia ten szary styro.

Efekt taki ,że deskowani z papą podcina mi te 20cm szarego styro.

Kierownik stwierdził, że to jest do przerobienia. Kazał wyciąć te deskowanie przy krokwi i dać ciągłość ocieplenia.

Z kolei majster od dachu - mówi, że jak nie będzie miał oparacia łat na tej krokwi przy lukarnie - on tego nie widzi.

W mojej ocenie, chyba można było odsunąć tę krokiew od lukarny z 10cm i ocieplić to w ciągłości :(

Jakie teraz najlepsze rozwiązanie ?

DSC_0064.jpg

W trakcie wykonywania krycia docelowego kontrłatę należy usunąć łaty skrócić. Gdyby się uginały można je podeprzeć kontrłatą bo mamy pełne deskowanie. Z ocieplenie należy dojechać do papy. Pozostanie tylko nie welki mostek na deskach. Oczywiście krokiew można było odsunąć od ściany. Pozostaje jeszcze kwestia tej pionowo zamontowanej podbitki, która tam w takiej formie nie powinna się znaleźć. Jest to dość trudne przejście być może dekarz robiąc tak miał jakąś swoją koncepcję. Pozdrawiam.