lazy_moose 23.12.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Witam Sytuacja jak na zdjęciu. (Łaty bite tylko do poruszania się po połaci narazie) Od przodu lukarny tam gdzie jest biały styro pionowo - za nim jest słup więźby. Po słupem idzie jedna z czterech głównych krokwi - 20x14. Ona jest zgodnie z projektem przycięta tuż za murłatą. I teraz w projekcie obok tej dużej krokwi dobita jest krokiew 20x8. Bok lukarny wykonany z płyty OSB zlicowny z krawędzią tego białego styro. Zanim dach był deskowany - ekipa zrobiła mi docieplenie boków lukarny - styro szary 20cm (taki będzie na całym domu). Tyle, że jak przyszedł majster od dachu - musiał przykręcić tę brakująca skrajną krokiew - stąd usunał szary styro, zamocował krokiew. Efekt taki, że mam przerwane ocieplenie. Deskowanie z papą dochodzi do OSB lukarny (od środką będzie wełna). Majster od dachu chciał teraz dokleić szary styro - ale tak, że zostawia nabitą kontrłatę i potem doclowe łaty i niejako dostawia ten szary styro. Efekt taki ,że deskowani z papą podcina mi te 20cm szarego styro. Kierownik stwierdził, że to jest do przerobienia. Kazał wyciąć te deskowanie przy krokwi i dać ciągłość ocieplenia. Z kolei majster od dachu - mówi, że jak nie będzie miał oparacia łat na tej krokwi przy lukarnie - on tego nie widzi. W mojej ocenie, chyba można było odsunąć tę krokiew od lukarny z 10cm i ocieplić to w ciągłości Jakie teraz najlepsze rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/185871-deskowanie-dachu-lukarna-przerwanie-ocieplenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 W trakcie wykonywania krycia docelowego kontrłatę należy usunąć łaty skrócić. Gdyby się uginały można je podeprzeć kontrłatą bo mamy pełne deskowanie. Z ocieplenie należy dojechać do papy. Pozostanie tylko nie welki mostek na deskach. Oczywiście krokiew można było odsunąć od ściany. Pozostaje jeszcze kwestia tej pionowo zamontowanej podbitki, która tam w takiej formie nie powinna się znaleźć. Jest to dość trudne przejście być może dekarz robiąc tak miał jakąś swoją koncepcję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/185871-deskowanie-dachu-lukarna-przerwanie-ocieplenia/#findComment-6247466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts