Prototype 25.12.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Witam Forumowiczów. Posiadam piec na pellet bez DGP i C.O. , czyli taki podstawowy. Wg. opisu producenta jest to piec do ogrzewania jednego pomieszczenia jednakże ja chciałbym ogrzewać nim całe mieszkanie, więc wpadłem na pewien pomysł, a mianowicie: planuje tak jak na rysunku podłączyć kanał wentylacyjny 150X50 mm pod sufitem, łączący pokój w którym jest piec z najdalszym pomieszczeniem od pieca czyli drugim pokojem, który bedzie przechodził przez kuchnię, na początku tego kanału chcę zamontować na przejściówce wentylator łazienkowy cichy aby wymusić obieg powietrza i tu pojawia się pytanie czy jest to dobry pomysł i uda się ogrzać najbardziej niedogrzane pomieszczenie czyli ten drugi pokój ? Kolejnym pomysłem jest oprócz kanału powietrznego doprowadzającego powietrze do najdalszego pomieszczenia ,koncepcja zrobienia kanału doprowadzającego powietrze do mieszkania z zewnątrz które to następnie wiadomo jest odprowadzane przez wentylację grawitacyjną na zewnątrz. I tu pojawił się pomysł zrobienia coś w stylu rekuperatora (rysunek) który by wstępnie ogrzewał powietrze do mieszkania.Powietrze pobierane z zewnątrz przykładowo kanałem 150x50 trafiałoby następnie do tego rekuperatora po czym napływało do mieszkania. Co do tego pomysłu mam również kilka pytań a mianowicie, o ile stopni mogłaby sie podnieść temperatura powietrza wlatującego do mieszkania przez ten rekuperator w porównaniu z temperaturą powietrza na zewnątrz ? Czy należałoby również zamontować wentylator do tego typu kanału , czy wystarczy różnica temperatury i ciśnień miedzy powietrzem na zewnątrz a powietrzem w mieszkaniu aby powietrze swobodnie napływało do mieszkania ? Temperatura spalin w tego typu piecach tj ok 170C w zalezności od ustawionej mocy, czy ten rekuperator nie odbierałby ciepła na tyle oby zakłocić ciąg i produkty spalania pomimo że jest wentylator do wydmuchu spalin w piecu ? Czy wogóle opłacalne by było tego typu przedsięwzięcie aby zmniejszyc koszt ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts