tofel3 25.12.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) Cześć.Doczytałem się że używanie tych piecy należy do najtańszych, ale używanie którego z nich wychodzi najtaniej ?Wiem że do Kotła Zgazowującego jest bufor i można dołączyć solar ?Proszę o opinie i ew jakie macie koszta. I jakiej firmy zestaw byłby najlepszy ? Edytowane 25 Grudnia 2013 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 26.12.2013 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Czyżby te piece były aż tak mało popularne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.12.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Piece zgazowujące trafić u ludzi jest naprawdę ciężko. Gdzieś czytałem, że zgazowujące by działały poprawnie muszą mieć bardzo dobrze przesezonowane drzewo. Byle jakim nie popalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 26.12.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Piece zgazowujące trafić u ludzi jest naprawdę ciężko. Gdzieś czytałem, że zgazowujące by działały poprawnie muszą mieć bardzo dobrze przesezonowane drzewo. Byle jakim nie popalisz. Ciężko bo to nie jest wcale tani kociołek. 1 cena zakupu ,2 do poprawnej pracy kotła musisz zamontować laddomat (ochrona temp powrotu bo tak wymaga producent ) 3 suche drzewo,4 wysoka temp pracy ( na kotle min (chyba ) 72 st) 5 wymagają dużego nakładu pracy( przy 0 st załadunek co ok 8-12h) miałem taki w rodzinie (Atmos),,, szwagier sprzedał i kupił na ekogroszek Jak ktoś ma dostęp do taniego drewna (deputat jakiś,własny las) to czemu nie...a jak drewno trzeba kupować w normalnej cenie to nie opłaca się skórka za wyprawkę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.12.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ja mam zwykłego Viadrusa U22 żeliwnego z 600L buforem i też zamontowałem laddomat.Mało kto zwraca na to uwagę, ale każdy piec czy to zwykły stalowiec, żeliwniak, ekogroszek ma punkt rosy poniżej 60*C.Potem jeden z drugim dziwi się, że dzisiejsze piece wytrzymują maks 5 lat jak na sterowniku dmuchawy sobie nastawi 50*C bo w domu ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 28.12.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Znalazłem taki fajny piec.Obrotowa retoraSona lambda regulujaca dopływ powietrza. http://www.kostrzewa.com.pl/#1000057 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts