Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Zgazowujący vs Kocioł na Ekogroszek

tofel3

Recommended Posts

Cześć.

Doczytałem się że używanie tych piecy należy do najtańszych, ale używanie którego z nich wychodzi najtaniej ?

Wiem że do Kotła Zgazowującego jest bufor i można dołączyć solar ?

Proszę o opinie i ew jakie macie koszta.

I jakiej firmy zestaw byłby najlepszy ?

Edytowane przez tofel3

Piece zgazowujące trafić u ludzi jest naprawdę ciężko. Gdzieś czytałem, że zgazowujące by działały poprawnie muszą mieć bardzo dobrze przesezonowane drzewo. Byle jakim nie popalisz.

Ciężko bo to nie jest wcale tani kociołek. 1 cena zakupu ,2 do poprawnej pracy kotła musisz zamontować laddomat (ochrona temp powrotu bo tak wymaga producent ) 3 suche drzewo,4 wysoka temp pracy ( na kotle min (chyba ) 72 st) 5 wymagają dużego nakładu pracy( przy 0 st załadunek co ok 8-12h) miałem taki w rodzinie (Atmos),,, szwagier sprzedał i kupił na ekogroszek Jak ktoś ma dostęp do taniego drewna (deputat jakiś,własny las) to czemu nie...a jak drewno trzeba kupować w normalnej cenie to nie opłaca się skórka za wyprawkę..

Ja mam zwykłego Viadrusa U22 żeliwnego z 600L buforem i też zamontowałem laddomat.

Mało kto zwraca na to uwagę, ale każdy piec czy to zwykły stalowiec, żeliwniak, ekogroszek ma punkt rosy poniżej 60*C.

Potem jeden z drugim dziwi się, że dzisiejsze piece wytrzymują maks 5 lat jak na sterowniku dmuchawy sobie nastawi 50*C bo w domu ciepło...