Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym pokryć płytę OSB?

sanszajn

Recommended Posts

Postanowiłam napisać tutaj, ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na pytanie.

Otrzymałam amatorsko zrobione 'coś' od znajomych, wykonane z płyty OSB. Pomalowali to zwykłą farbą, żeby nie było surowe :) Problem polega na tym, że powierzchnia nie została wyrównana. Nie będę w stanie tego wygipsować ani nic w tym stylu. Zastanawiam się, czy jest jakiś lakier, który choć trochę wyrównałby powierzchnię. Myślałam nad lakierem poliuretanowym, ale nie do końca jestem przekonana, że jest to lakier, który powinnam wykorzystać w tym celu do tego rodzaju płyty. Może macie jakieś inne pomysły?

moi znajomi prawdopodobnie szlifowali płytę papierem ściernym jakimś drobnoziarnistym. Chodzi o to, że jest to rzecz którą często przemieszczam, w związku z czym można sobie poharatać skórę rąk. Chciałabym pokryć to czymś, żeby właśnie o ręce zadbać. Szpachlowanie i szlifowanie nie wchodzi w grę ponieważ są na tej płycie zamontowane oprawki do żarówek oraz kable łączące wszystkie oprawki więc raczej nie będę w stanie wszystkiego rozłożyć na części pierwsze. Z tego właśnie względu pomyślałam o jakimś lakierze

Bez demontażu ciężko będzie cokolwiek sensownego zrobić. Można by to wyrównać poprzez wylanie jakiejś żywicy (w sumie lakiery to też mieszaniny różnych żywic), tylko obawiam się że nie będzie dobrego kontaktu z pomalowaną płytą OSB. Trzeba by to wcześniej zeszlifować aby uzyskać solidny efekt. Moim zdaniem demontażu nie unikniesz.

• 2 weeks później...