skora85 26.12.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witam. Chciałbym na dach odeskowany pokryty papą położyć styropian lub styropapę (ok 5 cm)w zależności od tego co bardziej się nadaje, a następnie położyć blachodachówkę. Chcę to zrobić od zewnątrz ze względu na to żeby nie obniżać strychu który mam w planie zaadaptować. Proszę o podpowiedź czy takie wykonanie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.12.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Szukaj pod hasłem "izolacja nakrokwiowa dachu" na FM jest o tym niewiele ale sa takie systemy jak poszukujesz. Nie spotkalem na styropianie ale na piance poliuretanowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 27.12.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Witam. Chciałbym na dach odeskowany pokryty papą położyć styropian lub styropapę (ok 5 cm)w zależności od tego co bardziej się nadaje, a następnie położyć blachodachówkę. Chcę to zrobić od zewnątrz ze względu na to żeby nie obniżać strychu który mam w planie zaadaptować. Proszę o podpowiedź czy takie wykonanie jest możliwe. Jeżeli to ma być dom do mieszkania dla ludzi ,więc ogrzewany zimą, to 5 cm izolacji nie wiele da a po położeniu pokrycia nie da się dołożyć izolacji bez demontażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 28.12.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Pal licho to ogrzewanie zimą, najwyżej trzeba będzie ogromne kaloryfery zamontować i kocioł z parowozu. Gorzej będzie latem - 50 stopni w mieszkaniu to już się białko ścina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.12.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 ...czy takie wykonanie jest możliwe. Tylko teoretycznie. Styropian to niezbyt pewny materiał. Lepiej zastosować płyty z pianki poliuretanowej na nie warstwę krycia wstępnego, kontrłaty, łaty i blachodachówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skora85 01.01.2014 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 dzięki za odpowiedź. Raczej jednak zrezygnuję z tej koncepcji jednak mam jeszcze pytanie odnośnie ocieplenia od dołu wełną. Chodzi mi o to w jaki sposób należy wykonać te kanały wentylacyjne, trochę o tym poczytałem jednak nie do końca wiem jak się za to zabrać żeby było to dobrze zrobione. Dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Zasada jest prosta muszą być zapewnione wloty powietrza przy okapie, drożna szczelina wentylacyjna na całej długości i wyloty w kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skora85 02.01.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 prosiłabym jeszcze o podpowiedź jak technicznie to wykonać tzn. mam powstawiać kominy na całej długości dachu czy jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pgrad 03.01.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Wystarczy poszukać na forum. Chodzi o to aby wełna była odsunięta od deskowania o kilka cm (3cm). Wtedy powstaje szczelina między krokwiami, watą a deskowaniem. Musi ona mieć wlot na dole (czyli kratki wentylacyjne w podbitce, dalej szczelina między ociepleniem budynku, a deskowaniem dachu) i wylot na górze, czyli szczelina w kalenicy. Z tego co wiem powinna być jeszcze folia paroprzepuszczalna nad wełną i paroizolacyjna pod wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 prosiłabym jeszcze o podpowiedź jak technicznie to wykonać tzn. mam powstawiać kominy na całej długości dachu czy jak?? Musi być otwarta kalenica czyli przerwa pomiędzy ostatnimi deskami po 5 cm na stronę. Twój dekarz powinien potrafić to wykonać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skora85 05.01.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 dzięki za odp. A jak radzicie starą papę lepiej ściągnąć czy też blachodachówkę położyć na nią??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jak stara papa nie przecieka to może stanowić krycie wstępne. Jej stan powinien ocenić Twój dekarz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts