Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to zrobic?? Pomocy

skora85

Recommended Posts

Witam. Chciałbym na dach odeskowany pokryty papą położyć styropian lub styropapę (ok 5 cm)w zależności od tego co bardziej się nadaje, a następnie położyć blachodachówkę. Chcę to zrobić od zewnątrz ze względu na to żeby nie obniżać strychu który mam w planie zaadaptować. Proszę o podpowiedź czy takie wykonanie jest możliwe.

Witam. Chciałbym na dach odeskowany pokryty papą położyć styropian lub styropapę (ok 5 cm)w zależności od tego co bardziej się nadaje, a następnie położyć blachodachówkę. Chcę to zrobić od zewnątrz ze względu na to żeby nie obniżać strychu który mam w planie zaadaptować. Proszę o podpowiedź czy takie wykonanie jest możliwe.

Jeżeli to ma być dom do mieszkania dla ludzi ,więc ogrzewany zimą, to 5 cm izolacji nie wiele da a po położeniu pokrycia nie da się dołożyć izolacji bez demontażu.

...czy takie wykonanie jest możliwe.

Tylko teoretycznie. Styropian to niezbyt pewny materiał. Lepiej zastosować płyty z pianki poliuretanowej na nie warstwę krycia wstępnego, kontrłaty, łaty i blachodachówka. Pozdrawiam.

dzięki za odpowiedź. Raczej jednak zrezygnuję z tej koncepcji jednak mam jeszcze pytanie odnośnie ocieplenia od dołu wełną. Chodzi mi o to w jaki sposób należy wykonać te kanały wentylacyjne, trochę o tym poczytałem jednak nie do końca wiem jak się za to zabrać żeby było to dobrze zrobione. Dzieki za odp

Wystarczy poszukać na forum. Chodzi o to aby wełna była odsunięta od deskowania o kilka cm (3cm). Wtedy powstaje szczelina między krokwiami, watą a deskowaniem. Musi ona mieć wlot na dole (czyli kratki wentylacyjne w podbitce, dalej szczelina między ociepleniem budynku, a deskowaniem dachu) i wylot na górze, czyli szczelina w kalenicy. Z tego co wiem powinna być jeszcze folia paroprzepuszczalna nad wełną i paroizolacyjna pod wełną.

prosiłabym jeszcze o podpowiedź jak technicznie to wykonać tzn. mam powstawiać kominy na całej długości dachu czy jak??

Musi być otwarta kalenica czyli przerwa pomiędzy ostatnimi deskami po 5 cm na stronę. Twój dekarz powinien potrafić to wykonać. Pozdrawiam.