Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament na działce - mokra sprawa

Dragos84

Recommended Posts

Witam

Mam takie nietypowe pytanie.

Chcę postawić altanę dwu pokojową, parter + piętro na wysokość do 5 m.

Materiał jaki chcę użyć raczej lekki to suporex bądź w najgorszym wypadku cegła z rozbiórki którą mogę mieć za darmo ale stawianie ściany na 24 cm czyli na 2 cegły wiąże się z kosztami zaprawy i ogólnie babraninę więc raczej suporex na parter a cegła na piętro gdzie ścianka była by na 1-ną cegłę.

Planowałem kopać fundament na głębokość 30 lub 40cm poniżej powierzchni ziemi + 10 cm nad ziemią.

Jednak ostatnio wyczytałem w internecie coś takiego jak strefa przemarzania, która akurat w Opolu wynosi 1m. Dodatkowo na głębokości ok 20 cm - 1 szpadel pojawia się woda więc kopanie na głębokość 1m odpada i nie wiem jak to będzie z tymi 30-ma lub 40-ma centymetrami.

Stąd prośba o pomoc jak to rozwiązać? O odwodnieni działki nie ma mowy bo działka jest w dole i cała woda jaka napada lub spłynie to wszystko jest u mnie. Może zamiast kopać fundamenty lepie wylać płytę? Jeśli tak to jaka grubość? Czy potrzebne są na to jakieś zezwolenia?

Z góry dziękuję za pomoc

Witam,

Po pierwsze w tego typu budowach musisz wiedzieć jakie obciążenie będzie działać na wylewkę. Wtedy można dopiero zdecydować jaką grubość ma mieć płyta. Płytę konstrukcyjną należy oddzielić od podłoża hydroizolacją przy najmniej składającą się z 2 warstw papy. Papę najlepiej zgrzać do podłoża z chudego betonu. Dodatkowo grunt można zabezpieczyć folią, która ograniczy dotarcie wody do środka budynku.

Co do kopania na głębokość 30 - 40 cm można spróbować jednak nie ma pewności, że woda nie przeniknie na powierzchnie.

[REKLAMA NA FORUM JEST PŁATNA]

Edytowane przez Elfir