LukaszKRK 27.01.2014 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Zima w końcu zmroziła nam gruncik więc można zaczynać kopać, niestety jeszcze nie fundamenty. Na razie muszę przygotować dobry wjazd na działkę pod samą budowę. Więc jutro kopara i koparujemy jak to mówi moja córcia. Mam nadzieje, że nie za bardzo teraz zmroziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.01.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Łukasz, mamy dość dużą szafę, zdjęcia są w moim dzienniku. Pod szafą sa dwie półki bez drzwi i tam odkładamy buty bo gdyby stały na podłodze to już zupełnie nie dałoby się w nim ruszyć. Jest jeszcze wieszaczek na kurtki dla gości. W przedsionku dwie osoby się mieszczą ale jak idzie jeszcze pies to już ktoś musi poczekać na swoją kolej (zwykle ja ) Uciążliwe jest to tylko zimą, latem jest ok więc da się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 30.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 A tak w ogóle to w domku super da się żyć ostatnio skończyliśmy najmniejszy pokój na poddaszu i tu miłe zaskoczenie. Wcale nie jest taki malutki. Zmieściło się w nim dużo rzeczy i jeszcze sporo miejsca zostało. Idealny pokoik dla dziecka/nastolatka/gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 06.02.2014 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 No i to się liczy najbardziej, że jest ok. Co do szafy w przedpokoju to chyba u nas będzie kolo schodów a w przedsionku tylko wieszaki i szafka na buty. Zobaczymy na razie myślami jestem gdzie indziej Ale pisz pisz Kwitko dużo a szczególnie o tym co byś zmieniła patrząc z perspektywy czasu. Co co moich myśli to są skierowane ku pracą fundamentowym. W sobotę jestem umówiony z P. koparkowym na oglądanie terenu czy już można wjechać i kopać Jeżeli tak to najpierw kopiemy kawałek drogi dojazdowej i podjazdu pod samą budowę. Potem ściągamy humusik i patrzymy w prognozy. Jak pogoda za 2 -3 tygodnie będzie łaskawa to jedziemy z koksem. Co do technologii to trochę się zmieniło ale chyba na lepsze. Kopiemy łyżką 60"tką do ław dołem poprawimy łopatami na równo i zalewamy zbrojenie betonem z betoniarni 60x40-50 cm izolacja pozioma papa w rolce i na to pustaki zalewowe lub szalunki i betonik z betoniarni. Muszę to jeszcze policzyć jak będzie szybciej lepiej i cenowo trzymać się kosztorysu. Potem malujemy ściany ocieplamy i kubełkujemy. Co do drenażu to jeszcze jestem w trakcie myślenia o nim ale chyba nie zaszkodzi jak będzie rozkopane położyć kilka rur perforowanych i obsypać żwirkiem. Pamiętać się staram o przepustach by założyć rurę kanalizacyjną i wodną ale czy będę pamiętał to zobaczymy Jak bym miał jeszcze o czymś pamiętać to piszcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 06.02.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Przy ławach pamiętaj o uziomie otokowym bo mało kto go robi. Jeśli chodzi o przepusty to ja pod ławami robiłem- kanalizacja (tu sprawdź żeby potem nie było że za nisko żeś wyszedł)- woda do wodociągu- woda ze studni- wyjścia do ewentualnej pompy ciepła (nigdy nic nie wiadomo)- plus dwa przejścia rurą PE 25 mm - do zewnętrznych zaworów czerpalnych których nie chce mieć na elewacji W ścianach fundamentowych zostały zrobione przepusty do:- zasilanie elektrycznego od strony skrzynki + w tym samym miejscu zasilanie bramy zewnętrznej wjazdowej do przyszłej rozdzielni- wyjście na domofon/dzwonek do furtki od rozdzielni- wejście na kabel telefoniczny lub jakiś inny światłowód też do rozdzielni- wyjście arotem do pompy od studni do rozdzielni- plus arot od ewentualnej pętli pompy ciepła do rozdzielni wychodzący do rozdzielni- wyjście do czerpni terenowej WM do żwirowego GWC Gdybym robił teraz to dorzucił by jeszcze jeden arot od rozdzielni na ogród. Posłużył by do skrócenie kabli od czujek na ogrodzie i do oświetlenia ogrodu czy zasilania w jakiejś altanie czy wiacie którą może będę chciał mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 10.02.2014 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam Hej T0MII Muszę poczytać o tym otokowym czy to łączy się ze zbrojeniem fund. czy nie i jak co z tym robić. Co do arot to planuje kilka dać i wypełnić na razie pianką. Koparkowy był na działce i w tym tygodniu zrobią dojazd bliżej budowy a jak pogoda pozwoli to za 2 -3 tygodnie kopanie fundamentów. Tablica już kupiona w Castoramie, duża tańsza od małej ale minimalizacja kosztuje. Jeszcze tylko muszę faktur załatwić a kilkanaście tysięcy bo zanim bank nam da kilkaset chce byśmy wydali kilkadziesiąt swoich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.02.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 A tak w ogóle to w domku super da się żyć ostatnio skończyliśmy najmniejszy pokój na poddaszu (...) Idealny pokoik dla dziecka (...). Chcesz nam cos powiedziec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 11.02.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ja??? Nieeee Ale myślę że Wy macie coś do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 My ? A co ? ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.02.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Antkowiak Ty nam tu nie ściemniaj.Gadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 11.02.2014 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Kwitko w ciąży czy Antek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.02.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Zdecydowanie Kwitko, sama sie przyznala ze skonczyli pokoj dla dziecka (Patrz: cytat w poscie #27) EDIT: no mnie sie moze odrobine po Swietach brzuszek zaokraglil, ale to odrobine a nie zeby odrazu w ciazy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 12.02.2014 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Trzeba szykować wyprawkę zgadamy się i jedziemy na parapetówko-pępkówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 24.02.2014 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Ciepło ciepło coraz cieplej , chociaż dziś rano lekki mrozik ale to dobrze bo koparce lepiej się kopie. Czekaliśmy na umówionego Pana koparkowego ok 2 -3 tygodnie i ciągle było a może jutro a może pojutrze a chyba jeszcze za mokro. No to dostał buta i znalazł się chętny do pracy i poniżej efekty jego zapału do pracy. Robimy podjazd pod budowę żeby HDS'em można było wsio wrzucać jak najbliżej i żeby ktoś mógł zawrócić a nie jak do tej pory na wstecznym z 200m. Do końca tygodnia powinno się udać wykorytować, wrzucić gruz i rozciągnąć go, plan jest zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 07.03.2014 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 No i zbliżamy się do pierwszego wbicia łopaty Kopara na ściąganie humusu zamówiona na poniedziałek. Potem wchodzą geodeci a my walczymy ze zbrojeniem. Do końca tygodnia powinny być zalane stopy. Potem chwilkę poczekamy i murujemy bloczki zalewowe. Jakoś powinno się rozpędzić Niedługo pojawią się zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 10.03.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Pierwsze zakupy poczynione trochę stali dokładnie to 1.3tony, rury drenarskie, kanalizacyjne, wodne i 1kubik desek. Na razie zachowawczo bo skład blisko transport gratis a miejsca na działce coraz mniej We wtorek rano koparka, geodeta, no i ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 10.03.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 13.03.2014 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 No i w końcu maszyna ruszyła. Koniec końców budowniczowych się namnożyło, ja, teść i wujek czasem jeszcze pomogą znajomi i żonka z córką. We wtorek ściągnęliśmy humusik koparka 3h i gotowe. Rano też przyjechała stal, kubik desek i rury niestety byłem sam więc jeszcze kawy nie wypiłem a już poranna zaprawa. Potem przyjechał wujek i teść i kręciliśmy zbrojenie. Zaraz potem pojawił się geodeta. Do wieczora było gotowe, rano jeszcze dogięliśmy łączenia fi 12 - 1m 58szt. ledwo stół wytrzymał Od rana we środę kopara wykopała 60cm x 50-55cm ławy w które do 15 powkładaliśmy stal i powiązaliśmy wszystko razem. Przepust na wodę zrobiony, bednarka do uziomu zrobiona druty do ścian fundamentowych zrobione. Czekamy 1.5 tygodnia i planowo 17 marca jedziemy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 13.03.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 a ta wanna na trzecim zdjęciu od dołu, to wykopana z tej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszKRK 14.03.2014 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Heh no no wanna swoje lata świetności już miała teraz pomaga na działce, ale w końcu ją chyba wywiozę na złom bo ze 12 pustaków za to dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts