Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Kasprzykówka czyli Z162...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam beatagl mam nadzieje, że jeszcze ciekawiej się skończy ;)

Hej lucas34 właśnie jeszcze nie ale chyba zostanę po środku, bo tak najtaniej wychodzi zwykły pustak "U" 25cm tzw. MAX no ale więcej spoin czyli więcej mostków... roboty...itd. Jak robić BK to już na cienką zaprawę klejową a boje się trochę dokładności albo raczej jej braku. Cenowo przystępnie i w porozumieniu z rodziną chyba wybierzemy porotherm wienerbergera P+W. Kiedyś miałem przyjemność oglądać na żywca jak u sąsiada murowały chłopaki na prawdę szybko i sprawnie im to szło. Jeszcze kusi Castorama TERMOton P+W 25 cm z Owczar. A ty coś polecasz? Coś odradzasz?

Z BK na klej dokładności się nie bój. Nic strasznego skoro Ja i Brat sobie poradziliśmy.

Ja właściwie murowałem za sznurkiem. Największa dokładność potrzebna przy pierwszej warstwie

potem właściwie przykładasz poziomice i stwierdzasz że jest dobrze.

A jesli weźmiesz dobre bloczki (solbet ytong) to wogóle nie będziesz miał kłopotu.

Prefabet osława dokładność mniejsza ale jak spojrzysz na moje wypociny to widać, że idzie.

A i wymieszać sobie wiaderko kleju a betoniarkę zaprawy i wtargać jedno albo drugie na rusztowanie to nie ma porównania.

Witam beatagl mam nadzieje, że jeszcze ciekawiej się skończy ;)

Hej lucas34 właśnie jeszcze nie ale chyba zostanę po środku, bo tak najtaniej wychodzi zwykły pustak "U" 25cm tzw. MAX no ale więcej spoin czyli więcej mostków... roboty...itd. Jak robić BK to już na cienką zaprawę klejową a boje się trochę dokładności albo raczej jej braku. Cenowo przystępnie i w porozumieniu z rodziną chyba wybierzemy porotherm wienerbergera P+W. Kiedyś miałem przyjemność oglądać na żywca jak u sąsiada murowały chłopaki na prawdę szybko i sprawnie im to szło. Jeszcze kusi Castorama TERMOton P+W 25 cm z Owczar. A ty coś polecasz? Coś odradzasz?

Rozsądny wybór, z Porothermem, ale zastanów się czy na pewno chcesz robić to na zwykłą zaprawę :) Murowanie np. w systemie Profi nie różni się jakoś dramatycznie, a zużywasz o 90% mniej zaprawy, masz dużo lżejszą robotę i generalnie moim zdaniem jest to spore ułatwienie. Cała trudność to równo położona pierwsza warstwa, ale od tego są narzędzia (można je sobie wypożyczyć na czas układania pierwszej warstwy). Potem muruje się jak z LEGO :) Pustaki są wyszlifowane i zwymiarowane baardzo dokładnie - naprawdę trudno jest coś spierniczyć przy murowaniu. Nie ma co się bać nowych technologii - są wymyślone po to, żeby było łatwiej, a nie żeby sobie komplikować życie :) Np. w Profi zaprawę rozprowadzasz wałkiem o szerokości pustaka. W praktyce są to 2-3 przejechania wałkiem po powierzchni i masz rozprowadzoną zaprawę. Nie ma babrania się szpachlą i rzeźby, jak w P+W :)

Witam Cię swierczek, bać to się nie boję tylko w naszym przypadku dużą wagę przy budowie ma cena, zwykły porotherm mają na miejscu tanio i transport gratis mogę zwracać - dobierać po sztuce nawet. No a szlifowany trzeba specjalnie zamawiać nie odbiorą nadwyżek itd... Więc chyba będę obstawał przy zwykłej zaprawie. Nie boje się tej ilości zaprawy, jakiś wyciąg już załatwiam więc plecy nie ucierpią za bardzo ;) Ale jeszcze pomyśle, poczytam spróbuje zrozumieć ;) Dzięki za info.

Na razie tak sobie czytam co na tych ławach rozłożyć czy papę na osnowie szklanej czy jakąś folię. U nas będą bloczki zalewowe więc z ław wystają druty które i tak coś będą dziurawiły czy to folię czy papę. Z drugiej strony dziury w okół drutów będzie można zalać lepikiem... Sam już nie wiem, niektórzy w ogóle na tym etapie nie odcinają, dopiero na murach fundamentowych robią izolację poziomą.

W planie jest jeszcze wieniec na trzech warstwach bloczków który zepnie wszystko do kupy. Nie wiem jeszcze czy dawać jakieś zbrojenie poziome miedzy te bloczki? Widziałem niektóre mają takie rowki specjalne.

Lepiej pogadaj z kierbudem bo słupów do których zapewne wychodzą druty nie odcina się warstwą izolacji. Więc nic nie przebijasz i nie zamazujesz lepiszczem - w tym miejscu po prostu nie ma izolacji poziomej jest ciągłość betonu.

Na ławie imo folie można położyć - nie zaszkodzi, a koszt niewielki. Za to na wieńcu ja dawałem papę na osnowie poliestrowej, solidną i mocną o grubości 4 mm. Coś jak Icopal SBS Fundament, tylko innego producenta. Na to warto znów położyć folie, bo jak się papa uświni zaprawą to nie idzie potem do niej przygrzać warstwy którą kładziesz jako izolacje poziomą pod styro.

No widzisz TOMII o tym nie pomyślałem faktycznie lepiej żeby to był monolit bez odcięcia, zapytam kierbuda. Okazało się, że mam jeszcze trochę czasu bo zaczynamy tydzień później czyli 31marca albo 1 kwietnia. Koniec kwartału w pracy trza być ;) Co do papy na wieńcu to masz rację też myślałem o SBS trochę kosztuje ale faktycznie mają na składzie podobną w niższej cenie. Czyli mówisz żeby dać i papę i folię pod ściany na wieniec?

• 2 weeks później...

No i się podziało zaraz to wszystko spróbuję opisać i wrzucić zdjęcia. Tak jak pisał TOMII nie dałem folii między ławę a ściany fundamentowe i to w ogóle chociaż niektórzy twierdzą, że lepsze skarpetki dziurawe niż ich brak, ja tam wole brak ;)

Dużo ludzi robi na ławach bloczki czy zalewowe czy pełne i na wierzch tyko szlichta. Ja po wielu lekturach i rozmowach zdecydowałem się na wieniec co zdziwiło nawet kier-buda, że chcę. W sumie koszt nie wiele większy a spięte razem ze słupami pięknie trzyma wszystko w kupie.

Betonik B-20 dobrze wyliczony, aż strach jak bym wiedział, że zostanie tylko to co w koszu w pompie to bym już miał dawno w portkach ale, był potrzebny do liczenia ktoś kto tego nie wie i się udało co do połowy taczek na plus wyliczyć beton.

No to z grubsza tyle teraz kilka fotek.

5.5 zł brutto za sztukasa z transportem + beton 200zł za kubik, ok 22.5l na sztukę wchodzi, wymiary bloczków to 25x25x50. Mnie przekonało to, że się fajny monolit zrobił i razem z wieńcem się wszystko pięknie spięło. Tego mi trochę brakowało w technologi bloczków pełnych. A roboty wydaje mi się mniej bo tylko 300 bloczków a nie 600 cięższych. Może troszkę stali więcej bo góra wieniec 4 x #10 + strzemiona ale to nie wiele podniosło koszty.

Dzisiaj tylko pół dnia bo pizgało strasznie, ale trochę porobiłem z teściem zdobyliśmy sprawność tynkarzy ;)

v7vQjmmFp5ssguWSfJoNIQ6xvYHvZp1AUfRqKEVh7_g=w543-h407