Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaur 18,7 czy 25kw? Prosba o ocenę.

Draco1983

Recommended Posts

Witam forumowiczów i forumowiczki. Jestem tutaj nowy więc przepraszam że witam się w tym dziale ale odpowiedniego nie znalazłem :D

Mam pytanie odnośnie wielkości (mocy) kotła CO do nowego domu. Wybrałem juz kocioł jest to Taurus Gaur Duo pytanie tylko jakiej mocy ma on być? Dom nowy z bloczków Termalica T500 240mm. Ocieplenie styropian 15cm. Ogrzewanie: cały parter 68m2 w podłogówce, poddasze 27m2 w podłogówce a pokoje 41m2 grzejniki. Razem ok.136m2. Dodatkowo dostawiony garaż o powierzchni 34m2 na grzejniku.

Z metrażu wychodzi mi 170m2 czyli Gaur 18,7 kW miałby "lekki" zapas ale oczywiście instalator uparł sie na ten 25kW. W sumie cenowo różnica 1000zł ale czy nie będzie za duży?

Czytałem u Was trochę na temat tego "co jak za duży i co jak za mały" ale nadal nie jestem pewien co wybrać.

Dodatkowe informacje: ocieplenie poddasza wełna 15cm+5cm a na garażu styropian 15cm, okna nowe 3 szyby Oknoplast, CWU 150l.

Proszę o opinie i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Jak 200% ?? Standardowo przyjąłem 100W/m2 x 170m2 = 17 kW. Chyba że coś źle liczę? Dlatego pytam na forum.

Ten standart obowiązywał kiedyś w starych i nie ocieplonych domach.

Dzisiejsze domy to max.50 a u Ciebie nie wyjdzie więcej niż 7-8kW potrzebnej mocy do ogrzania domu przy mrozach.

Swojemu instalatorowi podpowiedz niech się douczy i wróci z 80 lat do obecnych czasów.

w projekcie ma pewnie kocioł gazowy o mocy maksymalnej 25KW albo jakiś podobny zapis:bash:

Powinien mieć także OZC (w projekcie) i Qo oraz całkowitą moc cieplną przekazywaną przez CO.

Na tej podstawie teoretycznie powinien dowiedzieć się jakiej mocy kocioł potrzebuje.

Wyliczenie w projekcie jeśli jest, pewnie mocno przeszacowane, ale mocy takiej jak 25KW czy 18 nie powinno wystąpić.

Dla mojego domku według projektu: 30cm prothermy + 10cm wełny, dach 17cm wełny, całkowita moc cieplna przekazywana przez CO to 15,3kW z temperaturą w piwnicy z garażem na poziomie 16*C, w domu 20*, w łazienkach 24*.

Okna według projektu są 2-szybowe, dodatkowy komin, balkon na 6 metrów długi nieocieplony, piwnica 5cm wełny.

Dom mam większy.

Kocioł który wybrałeś występuje w mocach od 18kW wzwyż http://www.kotly-taurus.pl/oferty/22,kotly_podajnikowe/42,gaur_duo_plus.html

Jeśli zdecydujesz się na mniejszy, musisz poszukać innego modelu.

Edytowane przez klaudiusz_x

Witam,

Dokładnie w projekcie mam wyliczone zapotrzebowanie na ciepło 11,1 kW ale nie było w nim garażu, który dostawiłem. Instalator miał dzisiaj podjechac i wyjaśnić sytuację ale narazie go nie widać.

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

a będziesz grzał w ogóle ten garaż?

jest izolowany od domu czy łączony i ma tylko ściany zewnętrzne ocieplone?

ja mam garaż wolno stojący 60m2

nie grzeję bo nie ma takiej potrzeby. nawet przez myśl mi nie przeszło montować tam grzejnik

jeśli już miałbym grzać to byle było na plusie w środku

do tego wystarczy kalafior 800W

lepiej pomyśl czy został dobrze zaizolowany bądź odizolowany od reszty domu abyś nie miał jednej ze ścian wyraźnie chłodniejszej i w pomieszczeniach przylegających gorszy komfort termiczny.

skoro w projekcie jest 11,1 to po kiego grzyba prawie 19KW???

to nie bryka i nie potrzebuje zapasu mocy

ma mieć moc w sam raz

Witam,

Dokładnie w projekcie mam wyliczone zapotrzebowanie na ciepło 11,1 kW ale nie było w nim garażu, który dostawiłem. Instalator miał dzisiaj podjechac i wyjaśnić sytuację ale narazie go nie widać.

Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Dolicz z 1 do 2 kW na CWU i wystarczy.

W największe mrozy najwyżej nie dogrzejesz garażu (auto w salonie? Nie za duży komfort?)

Dwa lata temu takiego mrozu ze średnią dobową zbliżającą się do -20 było około 4 tygodni (śląskie). Zapotrzebowanie wyliczane jest właśnie pod -20 w zależności od regionu, -18 do -22*C.

Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Edytowane przez klaudiusz_x