dziennikBudowy 27.12.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Witam,Kilka lat temu moi rodzice mieli się budować. Z planów nic nie wyszło, ale zakupili bloczki fundamentowe i gazobeton. Bloczki od ok 7 lat stoją na działce (na gołej ziemi, nie są przykryte). Gazobeton stał do tej pory w hurtowni (bez zadaszenia). Moje pytanie brzmi czy z takiego materiału da się jeszcze coś zrobić? Na wiosnę zaczynam się budować i zastanawiam się czy wykorzystać to co mają rodzice, czy kupować nowe. Środki mam ograniczone, więc byłoby super jakbym mógł wykorzystać dostępne materiały, ale z drugiej strony jak np. mam mieć potem w domu wilgoć, czy ściany mają mi pękać to wolę kupić nowe. Proszę o porady bardziej doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 28.12.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Witam. Takie rady nie widząc materiału to wróżenie. Napisze tak. Bloczki jeśli producent był solidny to powinny się nadawać. Wilgoć i mróz nie powinien być dla nich straszny. Jak nie są połuszczone od mrozu to OK. Gorzej przedstawia się sprawa z gazobetonem który zimował pod gołym niebem. Tutaj trzeba być ostrożnym. Pęknięcia wewnętrzne w tym materiale są trudno widoczne. Upuść kilka szt. z wysokości 1.5 m. i zobacz co się stanie. Na pewno można by to wykorzystać na ściany działowe /pociąć po grubości na połowę/. Przy takim cięciu najlepiej uwidaczniają się właśnie te wewnętrzne pęknięcie i bloczek się po prostu rozlatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts