Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z Ling Duo

madmax15

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Jestem użytkownikiem pieca Klimosz Ling Duo 25 kW z 6882/04/08.

Od początku mam z piecem problemy:

W przeszłości był problem z załączaniem się wentylatora w ustawieniu fabrycznym, po ustawieniu na 100% wentylator załącza się.

Obecnie piec pracuję niemal prawidłowo, tylko średnio raz na dobę uruchamia wypychanie żaru, przy temperaturze podajnika nie przekraczającej 45C.

Jest to uciążliwe i kosztowne.

pytanie czy masz dobrze zamontowany czujnik podajnika....albo czy też nie jest on zamieniony miejscami z czujnikiem pieca mierzącym temperature pieca....

nastepnie jaka temperatura jest ustawiona w odniesieniu do czujnika podajnika...? u mnie 80 st C i przy takiej temperaturze podajnika dopiero podajnik jest załączany aby przesunąć żar na palenisku....ale do tej pory w ciągu blisko 5 lat nie zdarzyło sie to

co do wentylatora....to jeśli tylko może on pracować na 100% to coś ze sterownikiem może być nie tak....jeśli jest na gwarancji....to korzystaj puki mozesz z gwarancji...

Gość Vd**

Jeśli masz regulator Econimic 3000to bardzo możliwe, że uszkodzony jest zasilacz regulatora. Zmiana czujnika ci w niczym nie pomoże. No chyba, że czujnik faktycznie w momencei wypychania żaru pokazuje temp. wyższą niż 60C.

Witam Serdecznie

Jestem użytkownikiem pieca Klimosz Ling Duo 25 kW z 6882/04/08.

Od początku mam z piecem problemy:

W przeszłości był problem z załączaniem się wentylatora w ustawieniu fabrycznym, po ustawieniu na 100% wentylator załącza się.

Obecnie piec pracuję niemal prawidłowo, tylko średnio raz na dobę uruchamia wypychanie żaru, przy temperaturze podajnika nie przekraczającej 45C.

Jest to uciążliwe i kosztowne.[/quote

Gość Vd**

a to zgadzam się :)[

QUOTE=zyzolek;6292870]Tylko w opcjach serwisowych ustawi poprawnie podtrzymanie, temp. min. i pracę siłowników, o ile je posiada. Warto również wyłączyć opcję wykrywania braku paliwa. Często niepotrzebnie wygasza kocioł.

Rura podajnika jest ciepła, na odczycie ma 44 C.

Przez 2 dni w trybie lato i ogrzewaniu z kominka wszystko śmigało, rano przestawiłem z powrotem w tryb zimowy i godzinę temu znów wszystko wywalił.

Serwis polecił wymienić czujniki: podajnika i kotła.

Podłączam sie do tematu, również mamy problem z wentylatorem w piecu (Klimosz 35kW), po prawie 4 latach pracy coś jest nie tak, tzn. w czasie postoju kiedy powinin być przedmuch włącza się podajnik i podaje węgiel, natomiast temperatura pieca spada poniżej 60 st. i dopiero załącza się piec, zawsze załączał się na temperaturze 65 st., wentylator przeczyszczony jest, co może być przyczyną takiej pracy?

Gość Vd**
Serwis się mylił, wydałem 50 zł i nic się nie zmieniło.

Chyba pozostaje wymiana zasilacza lub/i regulatora.

Pisałem Ci o tym wcześniej, już dawno temu. Najlepiej to w momencie, gdy podajnik wywala paliwo zobacz jaka jest temperatura podajnika (w test regulatora), jeśli jest mniejsza niż 60C to winny jest zasilacz regulatora. poproś recalart z opola, żeby Ci to naprawili jesli masz kocioł po gwarancji. . Inna rzecz, że spokojnie można ustawić temp. alarmową podajnika na 70C i więcej. Temp.ś44C na podajniku to norma, raczej do 50C. Jak żar się cofnie, to na rurze będzie na pewno ponad 100C. A w przypadku, gdy rura ma ok. 50C to jej temperatura pochodzi od mieszacza palnika. Styka się z nim i częściowo odbiera temperaturę.

Podłączam sie do tematu, również mamy problem z wentylatorem w piecu (Klimosz 35kW), po prawie 4 latach pracy coś jest nie tak, tzn. w czasie postoju kiedy powinin być przedmuch włącza się podajnik i podaje węgiel, natomiast temperatura pieca spada poniżej 60 st. i dopiero załącza się piec, zawsze załączał się na temperaturze 65 st., wentylator przeczyszczony jest, co może być przyczyną takiej pracy?

A jakie masz serwisowe ustawienia podtrzymania?