puras 28.12.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 WITAM Dostałem w spadku drewniany dom z lat 60. Konstrukcja ścian wykonana jest z bali długości 1,5 m oraz słupków które idą są rozstawione co 1,5m . Ani to kanadyjka ani typowy dom z bali Ściany częściowo otynkowane tynkiem wapiennym albo cementowo-wapniennym, wykonany na drewnianych listewkach przybitych do ściany. Chciałbym od nowa położyć tynki. I teraz pytanie, jakim tynkiem to zrobić żeby nie odpadł mi tynk i nie popękał. Czy trzeba zastosować siatkę Rabitza?? Jakie inne rozwiązanie możecie mi polecić w jaki sposób mogę wykończyć ściany, obicie płytą OSB i potem jakiś tynk na to. Pomożecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 29.12.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 nie masz poziomych czy pionowych belek tylko sumiki i łątki czyli dom jest postawiony w technologi sumikowo łątkowej https://www.google.pl/search?q=sumikowo+%C5%82%C4%85tkowy&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vkvAUre8KuOn0QWK2oGIDw&ved=0CDIQsAQ&biw=1600&bih=798 nie ma sensu tynkować raz że spęka a dwa będzie wilgoć zbierać .Stelaż(dyletacja ) i regips lub obiciówka drewniana , jeśli dom jest nieocieplony z zewnątrz to można go jeszcze docieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 30.12.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam...Przepraszam za niebyt, ale końcówka roku zawsze mocno daje w kość, szczególnie tym z branży budowlanej.Do rzeczy.Puras, jak najbardziej możesz swój dom otynkować...rozumiem , że chodzi o wewnętrzne tynki?Generalnie sytuacja nie zmienia się od wieków...ta sama technologia a więc, bal, nabite listewki a na to tynk...gliniany. Dlaczego gliną? To proste, jest elastyczna, kapitalnie optymalizuje i wyrównuje problem wilgoci, jest świetnym izolatorem. Te właściwości zostały dawno docenione i obecnie zdarza się, że właśnie tak inwestorzy wykonują tynki w nowych domach.U ciebie sytuacja jest o tyle prosta, że masz praktycznie martwy bal ( chodzi o zjawisko zlegu ) oraz co 1,5 m słupy. Nie wiem, czy będziesz ocieplał bal, czy nie - ma to ogromne znaczenie. Jeżeli nie to najlepsza będzie glina na nabite listewki - nikt nie wymyślił lepszego sposobu, niestety osób to wykonujacych coraz mniej a szkoda.Jeżeli natomiast chcesz ocieplać albo pójść na łatwiznę to na bal daj folię wiatroszczelną, wysoko paroprzepuszczalną. Następnie na pionowe słupy nabij kantówki 6 x np 12 ( 12 to grubość ocieplenia). Między słupy mozesz dać np deskę 3 x 12 ( dla oszczędności ). Następnie paroizolacja i do wyboru, osb albo rigips i na to tynk, najlepiej Goldband. Zamiast balików mozesz dać stelaż, oblicz co taniej.Niektórzy robia tez cos takiego, że stawiają sobie ścianki od wewnatrz, o ile jest fundament. Robia to z pustaka, z cegły - najczęściej 12 cm i tynkuja albo zostawiają cegłe. Jeszcze inni dają tylko mała dylatację około 3 cm i na to od razu płyta k.g, osb albo fermacell i tynk. Możliwości kilka a wybór twój.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 30.12.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 tynkowanie bezpośrednio na ścianę to błąd . A to efekt takiego błędu pierwsze dwa zdięcia to dom otynkowany widać próchnice która jest powierzchowna i powstałą właśnie przez tynkowanie , ostatnie zdjęcie to dom nietynkowany około stu letni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 30.12.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 maćku to nie błąd tylko brak sztuki, o której pisałem wcześniej, że jest coraz mniej osób które to potrafią.Na zdjęciach nie widzę gliny tylko coś cementowo - wapiennego może z dodatkiem gliny!! To poważny błąd. Drugi błąd to olejna farba w pięknym jagodowym kolorze:stirthepot: To musiało tak się skończyć jak na zdjęciu. Gdyby była sama glina...tzn w zależności od tłustości z piaskiem miałkim, najlepiej spod drzew iglastych, odpowiednio długo namaczana, mieszana i z dodatkiem niewielkim soli to taka sytuacja nie miałaby miejsca. Zależało to jeszcze od precyzji wykonania samej ciesielki. po odparowaniu wody bieliło się glinę wapnem - a wapno jak to wapno tez ma swoje właściwości i oddycha.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puras 05.01.2014 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Dziekuje za dosc wyczerpujace porady, chyba zdecyduje sie na obmurowanie scian betonem komorkowym, by dalej otynkowac tynkiem cem-wap. Posadzki mam drewniane na legarach. Planuje wywalic drewniana posadzke, wokol scian wylac cos w postaci fundametu pod sciany. Raczej nieobejdzie sie bez adaptacji budynku, bo chcialbym zrobic scianki kolankowe ktore zwieksza mi powierzchnie poddasza. Czy moze ktos wykonywal u siebie cos takiego w tego typu kontrukcji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pustak 21.01.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Dużo pracy przed Tobą. Ale Ci zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbudowniczy 28.01.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Widziałem rozwiązanie które opierało sie na stelażu z płyt OSB, następnie była nałożona w odpowiedni sposob siatka rabiza i na to normalny ale mocniejszy tynk cementowo wapienny. Takie rozwiązanie widziałem podczas budowy bardzo dużego domu z bali i tam ta metoda sprawdziła sie i byla trwała. Po 2 latach widziałem ten dom i nie było nic niepokojącego na ścianach poza narożami gdzie możliwe jest pękanie ale tego cieżko jest uniknąć. Różne obciążenie ścian wewnetrznych i zewnętrznych prowadzi do różnego osiadania, pracy, domu z bali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzedBorem 29.07.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Ciekawa jestem jaką opcję tynkowania wybrał Puras? Ja posiadam troszkę starszy domek, ale niestety bale w nie najlepszym stanie. Zdarłam 85 letnie " farbowisko" i przymierzam się do tynkowania gliną. Myślę zamiast desek położyć matę trzcinową i glinę . Totalny eksperyment, dla pewności matę kłaść pionowo? Kolejna wątpliwość, między balami mam mech i na tym była glina , część odpadła część została, czy najpierw dolepić glinę czy po prostu położyć matę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts