kaszpir007 28.12.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Witam ! Mam podłogówkę i ogrzewanie grzejnikowe.Podłogówka na dole domu (około 100m2). Jest łącznie 9 pętli . Pompa Keller (Ferro) 25-60-180. Pompa nie jest energooszczędna i na III biegu pobiera 100W (według specyfikacji).Ustawiona więc jest na bieg "1". Przy wyższych biegach słychać w nocy pompę w domu (taki jakby szum przepływającej wody).Rozdzielacze do podłogówki mają odpowietrzniki na górnej i dolnej listwie , dodatkowo instalcja była odpowietrzana na pompie , na biegu 1 jest niesłyszalna i trzeba przyłożyć ucho do pompy aby usłyszeć że wogóle pracuje. Problem jest taki że zauważyłem że są 2 pomieszczenia w których jest zimniej , gdy zwiększyłem bieg pompy na 2 w tych pomieszczeniach temperatura wzrosła. Co do przepływów , to na ustawieniu "3" na pompie przepływy na przepływomierzach wynoszą 2l. Na pierwszym biegu pompy przepływy spadają do 1l. Co można z tym zrobić aby nie zwiększać prędkości pompy (hałas) i nie mieć niedogrzanych pomieszczeń ?Czy jeśli "skręcę" przepływ np. w wiatrołapie , przedpokoju i np. kuchni do powiedzmy 0,5l to spowoduje to że do innych pomieszczeń popłynie więcej wody i tym samym będą lepiej dogrzane czy nie ma to żadnego znaczenia ? Czy jeśli bym planował wymieniać pompe na inna energooszczedną , to czy moge kupić pompę 25-40 ?Ogrzewanie jest na jednym poziomie domu tylko (parter). Kotłownia też na parterze. Choć oczywiście wolałbym zrobić coś aby w domu było jednakowo ciepło w pomieszczeniach mieszkalnych , nawet kosztem trochę niższej temp. w przedpokoju i wiatrołapie czy tez kuchni , bo sądze że i tak tamtye pomieszczeni ogrzeją sąsiadujące pomieszczenia ... Czy da się jakoś szybko sprawdzić z jaką wydajnością i na jakim biegu musi działać pompa aby pomieszczenia było dogrzane , ale też bez sensu nie kręcić pompy na wysokich obrotach i marnować prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 28.12.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Generalnie to sam sobie odpowiedziałeś. Wyreguluj tak rozdzielacze, żeby w tych dwóch pomieszczeniach były większe przepływy. Ja mam 8 pętli, z czego dwie na poddaszu i mam pompę Keller z tym że 25-40 i na drugim biegu spokojnie daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.12.2013 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Generalnie to sam sobie odpowiedziałeś. Wyreguluj tak rozdzielacze, żeby w tych dwóch pomieszczeniach były większe przepływy. Ja mam 8 pętli, z czego dwie na poddaszu i mam pompę Keller z tym że 25-40 i na drugim biegu spokojnie daje radę. Ustawiłem , ale sądzę że niestety na I biegu za mały jest przepływ , bo widzę już w jednym z pomieszczeń spadek temperatury o około 0,5 stopnia ... Sądzę więc że pompa musi działać na minimum 2 biegu. Problemem jest hałas (powyżej 1 biegu ją słyszę) i prądożerność. Na 3 biegu bierze 100W a na drugim 70W a na pierwszym 55W. Bierze więcej niż rekuperator ... Zastanawiam się czy jakbym dał na 3 bieg to czy temperatura by jeszcze wzrosła , bo wtedy można by obniżyć krzywą grzania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 29.12.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 zgadzam się z kolegą "Mpoplaw"podnieś temperaturę zasilania i skoryguj przepływy tam gdzie masz najcieplej...czyli je tam delikatnie zmniejsz....powinno to spowodować zwiększenie przepływu tam gdzie masz chłodniej....i pozostaw pompę na I biegu.....a tak po za tym.....zmień pompe....teraz zwykłe pompy....za kwotę ok. 100zł....pobierają na III biegu 70W na II - 53Wna I - 38Wale różnica jest nie aż tak wielka nawet na I biegu pytanie czy twoja pompa chodzi 24 h/ na dobe jeśli tak......to zrób tak aby tak nie bylo bo nie musi.... u mnie chodzi tylko i wyłącznie 50% tego czasu.... i jest ciepło.... ale to juz kwestia ustawień i żródła ciepła itp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 sprawdź czy przypadkiem nie masz nastawy wstępnej w zimnych pomieszczeniach (ktoś nieświadomie mógł się bawić śrubunkami i nawet nie wiedział co robi) jeśli nie masz to: podnieś temperaturę zasilania, zostaw pompę na 1 biegu, trochę poprzykręcaj te pomieszczenia gdzie za ciepło Jaka nastawa wstępna przy podłogówce ? Co ma dać zwiększenie temepratury zasilania jak temperaturę reguluje siłownik ? Wczoraj wieczorem pozamykałem wszystkie pętle i zostawiłem tylko jedną. Na pierwszym biegu pompy przepływ wyniósł 2L za min (tyle pokazywał przepływomierz). Po uruchomieniu wszystkich pętli przepływ spada do 1L na linie (czyli dwukrotnie) Na 3 biegu pompy przepływ jest 4L na min (jedna linia) , po włączeniu pozostałych linii spada do 2L. Sądzę że właśnie tutaj jest problem że jest mały przepływ (1L na min). Po prostu najbardziej oddalone pomieszczenia a tych jest najzimniej wychładzają się z powodu zbyt małego przepływu. Na drugim biegu jest już przepływ 1,5l na min ... Po zamknięciu niemalże wszystkich obiegów i ponownym ich uruchomieniu w sypialni zaczęła rosnąc temepratura , ale czy to chwilowa poprawa zobaczymy. Wiem że jak dam pompe na drugi bieg to w całym domu jest tak samo ciepło. Jak dla mnie po prostu za mały przepływ , bo 1L na min to bardzo mało ... Zapewne skończy się na zakupie w przyszłości nowoczesnej energooszczednej pompy , bo ta na 1 biegu żre aż 55W a na 3 biegi 100W a pierwszy bieg nie jest zbyt efektywny widać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 29.12.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 .... Wczoraj wieczorem pozamykałem wszystkie pętle i zostawiłem tylko jedną. Na pierwszym biegu pompy przepływ wyniósł 2L za min (tyle pokazywał przepływomierz). ... Albo masz pętle po 200 m długości, albo masz nierozkręcony rotametr, albo jakaś armatura pośrednia blokuje przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.12.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Kaszpir, a kręciłeś rotametrami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2013 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Kiedyś coś tam rozkręcałem jeśli chodzi o rotametry , ale nie mam pojęcia jak one mają być "rozkręcone" , bo pamiętam że jeden rozkręcałem i az mi wypadł/ Nie ma pojęcia kiedy już jest max , a kiedy mogę jeszcze je mocniej rozkręcić.Pompy ja nie wybierałem. Ja nie robiłem instalacji robiła je firma. Do podłogówki idą rury miedziane chyba z fi22 czy coś takiego więc nie wiem czy to też nie powoduje że przepływ jest mały ..W drugiej listwie mam zawory (takie z białymi zakrętkami) które są na max otwarte.Jak je zamykam to widzę że przepływ na rotametrach się zmniejsza ... Nie wiem czy po prostu hydraulik nie użył rur o zbyt małych średnicach , bo cała instalcja jest na rurach nie większych niż chyba te miedziane fi22 , a trzeba pamiętać że jeszcze mam grzejniki i przy wyjściu z kotła jeszcze jest pompa która pompuje wode dla grzejników ...Ale zdaje mi się kiedyś jak jeszcze nie miałem grzejników to przepływ był taki sam ... W domu mam ciepło 22-23 stopnie , siłownikiem na zaworze czterodrogowym steruje sterownik pogodowy i on reguluje temperaturę wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.12.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Generalnie to rotametrami ustawia się przepływy i raczej nie ma możliwości ich wykręcić. Powinny swobodnie obracać się w prawo i w lewo samymi palcami bez żadnych kluczy. Wykręcić z belki możesz je tylko za pomocą klucza i razem z uszczelką pod śrubunkiem.Proponuję najpierw odkręcić rotametry na maksa. Masz bardzo mocną pompę, więc wszystko powinno chodzić na 1 biegu.U mnie pompa Halm 33-44 i na 1 biegu przepływy na wszystkich 9 pętlach 2 litry/min a na 3 biegu 3,5 litra/min Edytowane 29 Grudnia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.12.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Jak możesz, to wklej fotki rozdzielacza i tego zaworu 4D z siłownikiem. Chodzi mi o to, na jakich rurach jest ten zawór 4d i obieg kotłowy. Bo jak na cienkich to kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2013 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Tu zdjęcia ... Może głupie pytanie , bo może źle wykręcam rotametry ... Czym się je wykręca i czym się kreci ? Rozumiem że kręcę całym rotametem czyli tą czarną podstawa z gwintem ? Jesli tam to widać na jednym ze zdjęć , gdzie nie ma tego "kapturka" że rotametr jest wykręcony Pytam bo kiedyś kręciłem rotametrem , wkecałem i wykręcałem (widac wysunięty gwint) ale nie widziałem różnicy , no chyba że źle kręce ... Rotametry działają , bo jak zamkne dopływ to zamykają się wszystkie , jak zwięskze obroty pompy to zwiększa się przepływ. Kiedyś wykręcałem i mi rotametr wyleciał i leciała woda , no chyba że źle wykręcałem , ale nie widzę jakby to się dało inaczej krecić ... Cała instalacja jest na miedzi i są to cienkie rury miedziane chyba fi22 ? I tu może być może kłopot bo poza podłógówka sa też grzejniki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.12.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]232245[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232246[/ATTACH] Może głupie pytanie , bo może źle wykręcam rotametry ... Czym się je wykręca i czym się kreci ? Kiedyś wykręcałem i mi rotametr wyleciał i leciała woda , no chyba że źle wykręcałem , ale nie widzę jakby to się dało inaczej krecić ... Cała instalacja jest na miedzi i są to cienkie rury miedziane chyba fi22 ? Normalnie łapiesz palcami za ten plastik przeźroczysty ze skalą i palcami kręcisz rotametrem. W lewo odkręcasz i zwiększasz przepływ, w prawo domykasz i zmniejszasz przepływ. Tych nakrętek plastikowych nie ruszasz. Dziwne, bo u mnie te Twoje czarne nakrętki są miedziane. U mnie też doprowadzenie do rozdzielaczy podłogówki jest fi22 na miedzi, więc chyba nie w tym problem. Zrób też fotę zaworu 4d z siłownikiem i jaki przekrój rór tego krótkiego obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Normalnie łapiesz palcami za ten plastik przeźroczysty ze skalą i palcami kręcisz rotametrem. W lewo odkręcasz i zwiększasz przepływ, w prawo domykasz i zmniejszasz przepływ. Tych nakrętek plastikowych nie ruszasz. Dziwne, bo u mnie te Twoje czarne nakrętki są miedziane. U mnie też doprowadzenie do rozdzielaczy podłogówki jest fi22 na miedzi, więc chyba nie w tym problem. Zrób też fotę zaworu 4d z siłownikiem i jaki przekrój rór tego krótkiego obiegu Albo mam jakieś dziwne roatametry albo ja nie wiem jak to zrobić ... Próbowalem kręcić tym przeźroczystym plastikiem , ale on ani drgnie , no chyba że jakoś specjalnie się tym kręci ? Dokręcilem do końca niemalze rotametr (tak że prawie tego czarnego gwintu (juz nie widać) i przepływ zmniejszył się ... Więc sam nie wiem ??? U mnie ten przeźroczysty plastik sie nie rusza i efekt widzę jak wykręcam cały roatmetr , ale nie mogę za dużo wykręcić bo przecież wyleci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2013 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Wróciłem z kotłowni. Kręciłem , kręciłem , choć same rotametry dość ciężko chodziły , ale kręciłem w lewo , kręciłem i szczerze mówiąc żadnej różnicy , no może z jeden milimetr się poziom obniżył ... U mnie kręcił się rotametr z tą czarną podstawą. Nie zauważyłem żadnej różnicy ... Więc albo to wina że cała instalacja jest oparta na miedzi fi 22 ? a jest przecież jeszcze zawór czterodrożny więc zapewne przepływ zmniejsza jeszcze zawór czterodrożny ? No cóż chyba nic nie poradzę , po prostu chyba pompa musi działać na 2 biegu a w przyszłości czeka mnie wymiana pompy na energooszczędną Choć jeszcze potestuje , ale wątpie aby coś dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Wróciłem z kotłowni. Kręciłem , kręciłem , choć same rotametry dość ciężko chodziły , ale kręciłem w lewo , kręciłem i szczerze mówiąc żadnej różnicy , no może z jeden milimetr się poziom obniżył ... U mnie kręcił się rotametr z tą czarną podstawą. Nie zauważyłem żadnej różnicy ... Więc albo to wina że cała instalacja jest oparta na miedzi fi 22 ? a jest przecież jeszcze zawór czterodrożny więc zapewne przepływ zmniejsza jeszcze zawór czterodrożny ? No cóż chyba nic nie poradzę , po prostu chyba pompa musi działać na 2 biegu a w przyszłości czeka mnie wymiana pompy na energooszczędną Choć jeszcze potestuje , ale wątpie aby coś dało skoro nowa instalacja to może filterek wyczyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.12.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Kaszpir.... a wez wyłącz pompę i wtedy kręć (masz chyba takie rotametry ze faktycznie kręcisz tym czarnym) wez pościągaj te czarne osłony i pstryknij fotkę ( zeby było widac tak jak na 1 rotametrze ) to będzie widać jak są ustawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 skoro nowa instalacja to może filterek wyczyść A jak się taki filterek czyści ? Mam taki ... Przed tym filterkiem mam zawór zamykający , potem jest filterek , pompa , potem chyba zawór zwrotny. Czyli co zamykam zawór zamykający i mogę czyscić ? Woda rozumiem nie bedzie się lała ? Tylko czy to ma sens ? Bo zdaje mi się że od początku były takie małe przepływy , no chyba że od pocztątku ten filterek jest tak zabrudzony ? Tylko czy nawet jakby ten filterek był zabrudzony to czy mógłby aż w tak dużym stopniu zmniejszyć przepływ ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.12.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 wg rotametrów to masz ustawione wszędzie ok 1l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.12.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]232245[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232246[/ATTACH] Tu zdjęcia ... CIACH Mam takie same rotametry, ściągasz czarny kapturek ("zabezpieczenie" przed niepowołanym kręceniem ? ) i kręcisz czarną podstawą - nie tym przeźroczystym (choćbym się zes.ał to nie kręcił się) . Kręcić można paluchami ale ciężko "chodzą" - czym innym nie próbowałem bo się bałem że plastik uszkodzę. Odkręć je na max`a a reguluj zaworami na dole, zaworki "chodzą" bardziej precyzyjnie i lekko. Też miałem nie dogrzane pomieszczenie , okazało się że co niektóre pętle nie były całkiem odpowietrzone ... odpowietrzyłem przez przelew pętli (każdą z osobna) i wyrównałem przepływy , potem dla niedogrzanego pomieszczenia zwiększyłem a całą resztę obniżyłem - temp się wyrównała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2013 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Kaszpir.... a wez wyłącz pompę i wtedy kręć (masz chyba takie rotametry ze faktycznie kręcisz tym czarnym) wez pościągaj te czarne osłony i pstryknij fotkę ( zeby było widac tak jak na 1 rotametrze ) to będzie widać jak są ustawione Wyłączyłem pompę i kręciłem wszystkimi , naprawdę dłuugo . Nie stwierdziłem różnicy Oczywiście jak kręciłem to ściągałem osłonki. U mnie się chyba kręci z tym czarnym dołem , bo jak się dokładnie przyjrzeć to jest to calość ... Patrząc na ten czarny gwint to wszystkie według mnie są na max wykręcone (na tej samej wysokosci) , a potem jak już kręciłem to zdaje mi sie że pop prostu kręciłem już wkółko i dalej się już wysokość gwintu nie zwiększała , więc sądzę że już to max Jeden na początku wkręcałem w prawo i niemalze cały gwint się schował i zmniejszył sie przepływ , później go odkręciłem i doszedłem do pewnej wysokosci gwinta i dalej już według mnie kręci się w kółko bo wysokość gwinta się nie zwiększa mimo że dłuuugo wykręcałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts