Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a grubość wylewki

JACUR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

mam pytanie czy 6 cm wylewki nie będzie za mało

pod wodne ogrzewanie podłogowe.

Dom będzie ogrzewany pompą ciepła P-W,

czy z tego powodu nie będzie za słaba akumulacja ciepła ?

Czy powinno jej być minimalnie 7 cm?

Będzie to wylewka betonowa

Pozdrawiam Jacek

witam

6 cm to z jednej strony za mało, a z innej wystarczająco:)

z moich doświadczeń (nie wykonuje wylewek - wykonuję natomiast instalacje ogrzewania podłogowe) 6,5-7cm to dolna granica gdzie można zrobić wylekę cementową - poniżej tej grubości należy zastosować wylewkę anhydrytową

np. wg http://www.notbud.pl/35-Technika-wykonania-ogrzewania-podlogowego.html

Grubość wylewki zależy od zastosowanej zaprawy. I tak wylewkę cementową wylewamy na całkowitą grubość ok. 6,5 cm, w tym 4,5 cm powinno znajdować się nad rurami instalacji grzewczej. W przypadku użycia jastrychu anhydrytowego, możemy zastosować grubość ok. 4.5 cm, a nad rurami powinna znajdować się minimum 25-milimetrów warstwy jastrychu. Jeśli nie zachowamy tych grubości wylewki, wylewa nam popęka.

z grubością wiąże się akumulacyjność cieplna wylewki

wiadomo im grubsza tym większa akumalacyjność

najcieńsza wylewka, dla której robiłem instalację to ok. 5 - 5,5 cm - ogrzewanie pompą ciepła - działa, grzeje:)

za użytkownikiem już cały ubiegły sezon grzewczy - grzał w taryfie G12w, z tego w szczytowej ok. 15%, jak twierdzi dla tego, żeby wieczorem czuć ciepłą podłogę, gdyż jak próbował grzać tylko w pozaszczytowej, to mimo iż w domu miał taką temperaturę jaką chce czyli ok. 21-22'C podłoga była chłodna, a lubi ciepłą, ma dzieci a one "pełzają" po podłodze

pozdrawiam

Podpinam się pod ten wątek chociaż moje pytanie powinno raczej być w wątkach o posadzkach, a może nawet o nośności stropów. Tam też je zadałem, ale zero odzewu, a jutro będzie gość od posadzek wyznaczał poziom, żeby okna można było już na gotowo pomierzyć.

Wielu użytkowników wylewek grubszych niż standardowe 6 cm odwiedza ten dział...

Do rzeczy. Otóż mój projekt zakłada jastrych o grubości 4 cm ! (no comment), zdaje sobie sprawę, że 6 to absolutne minimum. Ale jako, że chciałbym grzać jak najwięcej w taniej taryfie to kombinuję zrobić 8, a może nawet 9 cm wylewki cementowej. Mam jedynie lekkie obawy jak ta większa masa wpłynie na nośność stropu (teriva keramzytobeton). Pytanie: czy Wy już na etapie projektu zakładaliście grubsze wylewki, czy ten pomysł przyszedł w międzyczasie? I czy konsultowaliście tą dodatkową masę na stropie z konstruktorem? Mój projektant i kierbud w jednej osobie twierdzi, że nie ma problemu, ale mimo wszystko chciałbym temat skonsultować szerzej zwłaszcza, że strop jest nieco bardziej skomplikowany i ma kilka podciągów. Wyjście na taras jest narożne bez filarka. Dodatkowo w salonie są schody na poddasze i otwór "schodowy" w stropie też jest na podciągach bez filarków wspierających.

20131002_162558.jpg20131010_172355.jpg20131010_172401.jpg

Z drugiej strony kierbud jest przewrażliwiony na punkcie zbrojenia (z czego słynie na okolicy) i już po wylaniu stropu "zdradził" mi z uśmiechem na twarzy, że ten narożnik jest policzony na 10 ton nacisku :-).

Niestety wszystkie te podstawowe stropy Teriva (rozstaw 60 cm i nadbeton 3-4 cm) są projektowane na obciażenia charakterystyczne ponad cieżar własny 4 kN czyli 400 kg na m2. Zakładając tynk na sufit 1,5 cm ; obciążenie użytkowe i zastępcze od ścianek działowych, zostaje na wylewkę 4 cm betonu. Dając już 5 cm prawdopodobnie przekraczasz nośność stropu Teriva. Nie rób więc ponad 5 cm, chyba że to jakaś inna Teriva o większej nośności.

Niestety wszystkie te podstawowe stropy Teriva (rozstaw 60 cm i nadbeton 3-4 cm) są projektowane na obciażenia charakterystyczne ponad cieżar własny 4 kN czyli 400 kg na m2. Zakładając tynk na sufit 1,5 cm ; obciążenie użytkowe i zastępcze od ścianek działowych, zostaje na wylewkę 4 cm betonu. Dając już 5 cm prawdopodobnie przekraczasz nośność stropu Teriva. Nie rób więc ponad 5 cm, chyba że to jakaś inna Teriva o większej nośności.

no to kicha. jutro zadzwonie jeszcze do Rembetu (producent). a co w takim razie z betonem wylanym z gruszki na konstrukcję stropu? to też jest masa wypełniająca szczeliny pomiędzy pustakami stropu a belkami + "trochę" nadlanego betonu jako warstwa wyrównująca

ze strony producenta Rembet (strop Teriva I): "...Obciążenie równomiernie rozłożone ponad ciężar własny konstrukcji 1,5 kN/m2..."

tak sobie liczę i skoro m3 betonu wazy 2300 kg to 1 m2 wylewki o grubości 6 cm będzie ważył 138 kg. Ile waży warstwa tynku 1,5 cm grubości? Tak samo jak wylewka? Jeśli tak to od spodu będzie przyklejone 34,5 kg/m2. Przy wylewce o 5 cm grubości na stropie na 1m2 będzie leżeć 115 kg. Pytanie czy 5 cm to nie za mało na ogrzewanie podłogowe? Pomijając nawet fakt, że chciałbym grzać jak najwięcej w taniej taryfie?

Ciężar tynku 1,5 cm to 29 kg. Ale te 1,5 kN/m2 które podaje producent dotyczy obciążenia zmiennego na strop dla pomieszczeń mieszkalnych. Jak pisałem te stropy nie przenoszą więcej jak 4 cm wylewki bo są tak projektowane. Ja mam także max 5-6 cm wylewki na poddaszu, miejscami jeszcze mniej i podłogówka działa dobrze. Chociaż mam strop monolityczny nie dawałem więcej bo standardowo nikt nie projektuje stropu na więcej niż 5 cm wylewki.

Ciężar tynku 1,5 cm to 29 kg. Ale te 1,5 kN/m2 które podaje producent dotyczy obciążenia zmiennego na strop dla pomieszczeń mieszkalnych. Jak pisałem te stropy nie przenoszą więcej jak 4 cm wylewki bo są tak projektowane. Ja mam także max 5-6 cm wylewki na poddaszu, miejscami jeszcze mniej i podłogówka działa dobrze. Chociaż mam strop monolityczny nie dawałem więcej bo standardowo nikt nie projektuje stropu na więcej niż 5 cm wylewki.

z tym 1, 5kN/m2 to masz rację-doczytałem później. Rozmawiałem dzisiaj z kierownikiem budowy, który dłuższą chwilę konsultował to z konstruktorem i stwierdzili że 7cm to mogę spkojnie lać. w międzyczasie dowiedziałem się od dwóch posadzkarzy że m3 takiej wylewki waży max 1800 kg czyli m2 warstwy o grubości 7 cm waży 126 kg + styro i woda w rurkach podłogówki :-) ale w aptekarza się bawić nie zamierzam. Dodatkowo posadzkarz dzisiaj wyznaczał poziomy i mówił że 7 cm to zawsze leją na terivę jako minimum dla podłogówki. Poza tym nie chce mi się wierzyć w to że jeden z najpopularniejszych stropów w budownictwie jednorodzinnym wyklucza ogrzewanie podłogowe bo przecież 4cm to za mało na podłogówkę.

Podsumowując-leję 7 cm

Acha, mój strop to teriva I z firmy Rembet z Kępna

7cm to może być już nieźle jeśli chodzi o akumulacyjność. poza tym ktoś tu słusznie zauważył że nie tylko podłoga akumuluje ciepło dlatego skupię się na porządnej izolacji poddasza i 20 cm grafitowego na ściany+ porządne okna z roletami zewnętrznymi.

Pozdrawiam Wszystkich i Dosiego

Zgodzę się z przedmówcami. Generalnie polecałbym Ci jednak iść w kierunku anhydrytu. To, że lepiej współpracuje z podłogówką potwierdzają potem audyty naszych instalacji. Przy tym rozwiązaniu ogrzewasz dom całą powierzchnią podłogi.

podobno anhydryt rozgrzewa się i stygnie dużo szybciej nie cementowa, także zastanawiam się czy to takie dobre rozwiązanie jak chcemy grzać jak najwięcej w taniej taryfie.

7cm to może być już nieźle jeśli chodzi o akumulacyjność. poza tym ktoś tu słusznie zauważył że nie tylko podłoga akumuluje ciepło dlatego skupię się na porządnej izolacji poddasza i 20 cm grafitowego na ściany+ porządne okna z roletami zewnętrznymi.

To jak już tak myślisz o porządnym styro itd to pomyśl zza wczasu o tym jak to Ci ułożą

Jak na placki to już masz problem, dziś pewnie gdybym był mądrzejszy o to doświadczenie które mam, odddzielałbym każdą warstwe pianką tak żeby zamykać klastry, pozatym okna, montaż, parapety, drzwi, jakieś folie paroizolacyjne, masz teraz czas poczytaj, popytaj

Jak masz balkon lub taras, pomyśl o oddzieleniu dolnej lini okna z zewnątrz i od środka, będziesz miał o wiele mniejsze wrażenie chłodu przy podłodze przy oknie

podobno anhydryt rozgrzewa się i stygnie dużo szybciej nie cementowa, także zastanawiam się czy to takie dobre rozwiązanie jak chcemy grzać jak najwięcej w taniej taryfie.

Ja takze uwazam ze betonowa posadzka ma wieksza akumulacje i pdlogowka bedzie miala lepsza bezwladnosc.

Swiadomie zwymiarowalem wylewki z instalatorem Pc i podlogowki do 8-9 cm. a po kleju i gresie jest 10-11 cm

też miałem stropy wibrowane, lane z "gruszki", do tego sporo dużych belek konstrukcyjnych + belki rozdzielcze, ale chyba dla świętego spokoju poleje 7cm

Na pietrze jesli masz skosy w lekkiej zabudowie, to akumulacja pomieszczen jest znacznie mniejsza. Akurat tam taka "oszczednosc" moze sie nie sprawdzic. Na parterze efekt byl by pomijalny. Ja zaluje, ze na pieterku nie dalem 2cm wiecej niz na dole.