Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a grubość wylewki

JACUR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

belek12 napisał:
Ciężar tynku 1,5 cm to 29 kg. Ale te 1,5 kN/m2 które podaje producent dotyczy obciążenia zmiennego na strop dla pomieszczeń mieszkalnych. Jak pisałem te stropy nie przenoszą więcej jak 4 cm wylewki bo są tak projektowane. Ja mam także max 5-6 cm wylewki na poddaszu, miejscami jeszcze mniej i podłogówka działa dobrze. Chociaż mam strop monolityczny nie dawałem więcej bo standardowo nikt nie projektuje stropu na więcej niż 5 cm wylewki.

@ belek12. Nie bardzo się to nadaje w temacie o PCi, ale żeby temat wykończyć to cytuję Kierownika Produkcji producenta mojej Terivy I:

"....Z dokumentacji wynika że obciążenia charakterystyczne (Pan musi swoje obciążenia zwiększyć przez wsp. bezpieczeństwa Y=1,5) nie może przekraczać 4,0 kN/m2 ponad ciężar własny konstrukcji..."

Po konsultacji z projektantem, tego stropu gość potwierdził, że w 4kN/m2 zawiera się obciążenie użytkowe 1,5kN/m2, czyli zostaje 2,5kN/m2.

i dalej:

"....Przyjmując:

folia

styropian

folia

wylewka (posadzka) - przyjmując bezpiecznie ciężar 21kN/m3 (2100 kg/m3) 0,07*21=1,47kN/m2 * Y=1,5=2,2kN/m2

terakota na kleju..."

po tym zadałem pytanie uzupełniające czy ciężar własny uwzględnia 3-4 cm nadbetonu. Odpowiedź: "....Ponad ciężar własny konstrukcji więc nadbeton nie jest do tego wliczany, a wiec 4,0kN/m2 ponad to co ma Pan teraz (pustaki belki i nadbeton)..."

Wynika z tego, że te 7 cm można wylać, nawet doliczając ciężar tynku od dołu, ciężar styropianu, ogrzewania podłogowego i siatki zbrojącej.

P.S. Wiem, że 1 m3 wylewki cementowej wazy max. 1800 kg

mirek118 napisał:
no więc tak to u mnie będzie. I chyba ocieplenie poddasza będzie jedyną rzeczą z całej budowy którą zrobię osobiście. Zamierzam to zrobić idealnie :-)

I tak trzymaj;) Tez sie za to zabralemi pomimo przeciwnosci(zapalenie spojowek) welna skalna jest utrapieniem pod tym wzgledem,ale efekt koncowy i swiadomosc ze nic nie jest spartolone- bezcenne:yes:

mirek118 napisał:
to na pewno. ale powinienem zwiększyć akmulacyjność pomieszczeń

akumulacyjnosc bedzie wieksza, bo nie bedzie dziur w warstwie ocieplenia,poswiecilem miesiac na docieplenie poddasza (200m2) z przerwa na ,,regeneracje'' oczu, a mialem oferty z terminem 5-7 dni . Jestem pewien ze Ksawery zweryfikowal jaksc mojego wykonania na duuuzy + :yes:

pitersson napisał:
akumulacyjnosc bedzie wieksza, bo nie bedzie dziur w warstwie ocieplenia,poswiecilem miesiac na docieplenie poddasza (200m2) z przerwa na ,,regeneracje'' oczu, a mialem oferty z terminem 5-7 dni . Jestem pewien ze Ksawery zweryfikowal jaksc mojego wykonania na duuuzy + :yes:

masz może jakieś fotki z poszczególnych etapów?

pitersson napisał:
Zmiejszenie strat energi=zwiekszenie akumulacyjnosci pomieszczen.

Zmniejszenie strat to jedno, a akumulacyjnosc cos zupelnie innego. To ze jedno i drugie ma wplyw na utrzymanie temperatury pomieszczenia, to nie znaczy, ze to ten sam parametr. Niestety tu sie grubo mylisz i takie "uproszczenia" prowadza do blednych wnioskow.

Pyxis napisał:
Zmniejszenie strat to jedno, a akumulacyjnosc cos zupelnie innego. To ze jedno i drugie ma wplyw na utrzymanie temperatury pomieszczenia, to nie znaczy, ze to ten sam parametr. Niestety tu sie grubo mylisz i takie "uproszczenia" prowadza do blednych wnioskow.

Gdybys zacytowal jeszcze trzy wersy to pewnie bys zaskoczyl;)

mirek118 napisał:

Wynika z tego, że te 7 cm można wylać, nawet doliczając ciężar tynku od dołu, ciężar styropianu, ogrzewania podłogowego i siatki zbrojącej.

P.S. Wiem, że 1 m3 wylewki cementowej wazy max. 1800 kg

Zapominasz jeszcze że do obciążeń na strop wlicza się także obc. zastępcze od ciężaru ścianek działowych, które stoją na tym stropie. A wynosi on nawet 125 kg na m2, w zależności z czego jest ściana. Chyba , że u Ciebie ścianki działowe stoją bezpośrednio na ścianach nośnych parteru, nie dociążając stropu.

Niestety stropy Teriva maja dużą tendencję do klawiszowania i rys, dlatego kiedyś analizowałem jego obciążenia, żeby nikt później nie był zdziwiony jak się ugnie i porysuje.

Tak tylko uprzedzam.

belek12 napisał:
Zapominasz jeszcze że do obciążeń na strop wlicza się także obc. zastępcze od ciężaru ścianek działowych, które stoją na tym stropie. A wynosi on nawet 125 kg na m2, w zależności z czego jest ściana. Chyba , że u Ciebie ścianki działowe stoją bezpośrednio na ścianach nośnych parteru, nie dociążając stropu.

Niestety stropy Teriva maja dużą tendencję do klawiszowania i rys, dlatego kiedyś analizowałem jego obciążenia, żeby nikt później nie był zdziwiony jak się ugnie i porysuje.

Tak tylko uprzedzam.

wiekszość ścianek działowych jest u mnie na belkach konstrukcyjnych/rozdziel

czych. dwie ścianki nie są na belkach, ale pod nie były dołożone pręty zbrojeniowe