mirek118 04.01.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Na pietrze jesli masz skosy w lekkiej zabudowie, to akumulacja pomieszczen jest znacznie mniejsza. Akurat tam taka "oszczednosc" moze sie nie sprawdzic. Na parterze efekt byl by pomijalny. Ja zaluje, ze na pieterku nie dalem 2cm wiecej niz na dole. co to jest "lekka zabudowa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 co to jest "lekka zabudowa"? Mam na mysli welne i plyty g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 04.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Ciężar tynku 1,5 cm to 29 kg. Ale te 1,5 kN/m2 które podaje producent dotyczy obciążenia zmiennego na strop dla pomieszczeń mieszkalnych. Jak pisałem te stropy nie przenoszą więcej jak 4 cm wylewki bo są tak projektowane. Ja mam także max 5-6 cm wylewki na poddaszu, miejscami jeszcze mniej i podłogówka działa dobrze. Chociaż mam strop monolityczny nie dawałem więcej bo standardowo nikt nie projektuje stropu na więcej niż 5 cm wylewki. @ belek12. Nie bardzo się to nadaje w temacie o PCi, ale żeby temat wykończyć to cytuję Kierownika Produkcji producenta mojej Terivy I: "....Z dokumentacji wynika że obciążenia charakterystyczne (Pan musi swoje obciążenia zwiększyć przez wsp. bezpieczeństwa Y=1,5) nie może przekraczać 4,0 kN/m2 ponad ciężar własny konstrukcji..." Po konsultacji z projektantem, tego stropu gość potwierdził, że w 4kN/m2 zawiera się obciążenie użytkowe 1,5kN/m2, czyli zostaje 2,5kN/m2. i dalej: "....Przyjmując: folia styropian folia wylewka (posadzka) - przyjmując bezpiecznie ciężar 21kN/m3 (2100 kg/m3) 0,07*21=1,47kN/m2 * Y=1,5=2,2kN/m2 terakota na kleju..." po tym zadałem pytanie uzupełniające czy ciężar własny uwzględnia 3-4 cm nadbetonu. Odpowiedź: "....Ponad ciężar własny konstrukcji więc nadbeton nie jest do tego wliczany, a wiec 4,0kN/m2 ponad to co ma Pan teraz (pustaki belki i nadbeton)..." Wynika z tego, że te 7 cm można wylać, nawet doliczając ciężar tynku od dołu, ciężar styropianu, ogrzewania podłogowego i siatki zbrojącej. P.S. Wiem, że 1 m3 wylewki cementowej wazy max. 1800 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 04.01.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Mam na mysli welne i plyty g-k. no więc tak to u mnie będzie. I chyba ocieplenie poddasza będzie jedyną rzeczą z całej budowy którą zrobię osobiście. Zamierzam to zrobić idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 no więc tak to u mnie będzie. I chyba ocieplenie poddasza będzie jedyną rzeczą z całej budowy którą zrobię osobiście. Zamierzam to zrobić idealnie Nawet jak bedziesz stawal na rzesach, to akumulacyjnosci plyty g-k nie zwiekszysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 04.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Nawet jak bedziesz stawal na rzesach, to akumulacyjnosci plyty g-k nie zwiekszysz. to na pewno. ale powinienem zwiększyć akmulacyjność pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 to na pewno. ale powinienem zwiększyć akmulacyjność pomieszczeń Wkladem wlasnej pracy? On ma niskie cieplo wlasciwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 04.01.2014 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 no więc tak to u mnie będzie. I chyba ocieplenie poddasza będzie jedyną rzeczą z całej budowy którą zrobię osobiście. Zamierzam to zrobić idealnie I tak trzymaj;) Tez sie za to zabralemi pomimo przeciwnosci(zapalenie spojowek) welna skalna jest utrapieniem pod tym wzgledem,ale efekt koncowy i swiadomosc ze nic nie jest spartolone- bezcenne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.01.2014 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 to na pewno. ale powinienem zwiększyć akmulacyjność pomieszczeń akumulacyjnosc bedzie wieksza, bo nie bedzie dziur w warstwie ocieplenia,poswiecilem miesiac na docieplenie poddasza (200m2) z przerwa na ,,regeneracje'' oczu, a mialem oferty z terminem 5-7 dni . Jestem pewien ze Ksawery zweryfikowal jaksc mojego wykonania na duuuzy + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 05.01.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 akumulacyjnosc bedzie wieksza, bo nie bedzie dziur w warstwie ocieplenia,poswiecilem miesiac na docieplenie poddasza (200m2) z przerwa na ,,regeneracje'' oczu, a mialem oferty z terminem 5-7 dni . Jestem pewien ze Ksawery zweryfikowal jaksc mojego wykonania na duuuzy + masz może jakieś fotki z poszczególnych etapów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Co prawda nie będe miał PC ale podłogówkę i owszem. U mnie planowana grubość to ponad 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 akumulacyjnosc bedzie wieksza, bo nie bedzie dziur w warstwie ocieplenia To nie jest zwiekszenie akumulacyjnosci. Akumulacyjnosc to ilosc zgromadzonej energii. Ty piszesz i zmniejszeniu STRAT energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.01.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 To nie jest zwiekszenie akumulacyjnosci. Akumulacyjnosc to ilosc zgromadzonej energii. Ty piszesz i zmniejszeniu STRAT energii. Zmiejszenie strat energi=zwiekszenie akumulacyjnosci pomieszczen . Jedno wynika z drugiego, nazywaj sobie jak chcesz, zbedne takie gadki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.01.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 masz może jakieś fotki z poszczególnych etapów? Mam wszystkie etapy ,,obcykane'' ocieplanie poddasza tez , jak cos to na privka podrzuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Zmiejszenie strat energi=zwiekszenie akumulacyjnosci pomieszczen. Zmniejszenie strat to jedno, a akumulacyjnosc cos zupelnie innego. To ze jedno i drugie ma wplyw na utrzymanie temperatury pomieszczenia, to nie znaczy, ze to ten sam parametr. Niestety tu sie grubo mylisz i takie "uproszczenia" prowadza do blednych wnioskow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 05.01.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Zmniejszenie strat to jedno, a akumulacyjnosc cos zupelnie innego. To ze jedno i drugie ma wplyw na utrzymanie temperatury pomieszczenia, to nie znaczy, ze to ten sam parametr. Niestety tu sie grubo mylisz i takie "uproszczenia" prowadza do blednych wnioskow. Gdybys zacytowal jeszcze trzy wersy to pewnie bys zaskoczyl;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Gdybys zacytowal jeszcze trzy wersy to pewnie bys zaskoczyl;) Sorki za to, ze staram sie logicznie myslec. Jako "zadanie domowe" policz jaka akumulacyjnosc ma 10m3 wylewki betonowej i czy na ten parametr ma wplyw jakosc docieplenia domu. Moze zalapiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belek12 05.01.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Wynika z tego, że te 7 cm można wylać, nawet doliczając ciężar tynku od dołu, ciężar styropianu, ogrzewania podłogowego i siatki zbrojącej. P.S. Wiem, że 1 m3 wylewki cementowej wazy max. 1800 kg Zapominasz jeszcze że do obciążeń na strop wlicza się także obc. zastępcze od ciężaru ścianek działowych, które stoją na tym stropie. A wynosi on nawet 125 kg na m2, w zależności z czego jest ściana. Chyba , że u Ciebie ścianki działowe stoją bezpośrednio na ścianach nośnych parteru, nie dociążając stropu. Niestety stropy Teriva maja dużą tendencję do klawiszowania i rys, dlatego kiedyś analizowałem jego obciążenia, żeby nikt później nie był zdziwiony jak się ugnie i porysuje. Tak tylko uprzedzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Niestety stropy Teriva maja dużą tendencję do klawiszowania i rys Dodaj: Zle zrobione stropy Terriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 05.01.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Zapominasz jeszcze że do obciążeń na strop wlicza się także obc. zastępcze od ciężaru ścianek działowych, które stoją na tym stropie. A wynosi on nawet 125 kg na m2, w zależności z czego jest ściana. Chyba , że u Ciebie ścianki działowe stoją bezpośrednio na ścianach nośnych parteru, nie dociążając stropu. Niestety stropy Teriva maja dużą tendencję do klawiszowania i rys, dlatego kiedyś analizowałem jego obciążenia, żeby nikt później nie był zdziwiony jak się ugnie i porysuje. Tak tylko uprzedzam. wiekszość ścianek działowych jest u mnie na belkach konstrukcyjnych/rozdziel czych. dwie ścianki nie są na belkach, ale pod nie były dołożone pręty zbrojeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts