Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa LFP Efekta 25-60 - problem z przepływem

KaliMi

Recommended Posts

Witam

Posiadam dwie pompy LFP Efekta 25-60. Jedna jest do podłogówki a druga do grzejników.

Pompy te posiadają 7 biegów z płynna regulacją za pomocą pokrętła podświetlanego zielona kontrolką.

Mój problem polega na tym że jedna z pomp ta która jest do grzejników ma chyba słabą wydajność.

Przy pompie od podłogówki jeśli dam ja na max ta przy dotknięciu jej czuć wyraźnie przepływ wody i kontrolka jest podświetlona jasnym światłem zielonym. Gdy dam tą pompę na min to wyraźnie czuć przy dotknięciu pompy spadek przepływu - kontrolka cały czas jest podświetlona jasnym światłem zielonym.

Przy pompie od grzejników kontrolka cały czas świeci słabym światłem zielonym i przy ustawieniu na max nie czuć tak wyraźnego przepływu jak w poprzedniej pompie.

Dodam że grzejniki grzeją dobrze.

Co może być tego przyczyną.

błąd w odczytu z ręki:))

skoro jest dobrze....to nad czym się zastanawiać? może poprostu ta pompa nie ma jeszcze takich drgań jak ta którą bardziej odczuwasz....

po drugie na odrzewaniu podłogowym przy źle wyregulowanych obwodach może być większy opór dla pompy....a co za tym idzie i drgań na pompie .....

również może to byc spowodowane zbyt małym przepływem również przez zawór 3 dr. mieszający...jeśli takowy masz....

nie ma co się zastanawiać dlaczego....obie pracują w róznych układach i obie w róznych oporach i przepływach....nie da się tego porównac....

sam mam takie....i co ....i nic....jest ekstra wszystko działa jak należy....

dobra rada....nie dotykaj pomp. :)