sochers 28.12.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Powitać (jako że to mój pierwszy post na forum ), Standardowo zaczynam od może banalnego pytania, ale jakoś samemu nie mogę znaleźć odpowiedzi. Tło wygląda tak. Odebrałem nowe mieszkanie od developera - w planie był podwójny włącznik do oświetleni kuchennego (z sufitu wystawały 4 przewody), Na naszą prośbę ekipa podzieliła to na dwa obwody - komplet halogenów na jednym, oraz oświetlenie blatu na drugim włączniku. Halogeny śmigają, natomiast ostatnio kupiłem żyrandol (na 3 żarówki), podłączyłem i tu dupa - świeci tylko środkowa. Po zmianie żarówek sytuacja się nie zmienia. Spod GK wystają mi 3 przewody brązowy (faza, sprawdzałem próbnikiem), niebieski (zero) i żółto zielony (PE). Zero i PE nie są zamienione - podłączyłem odwrotnie, to mi korki wywaliło Naklejka w kostce lapmy mówi że od lewej idą L, L1 i N, natomiast wytłoczenie na kostce, że L, PE i N. Pierwsza wersja wywala korki, druga nie, ale działa tylko jedna (środkowa) lampa. Pytanie - co zrobić, żeby po włączeniu tego jednego przełącznika zapalał się komplet trzech żarówek, a nie tylko jedna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 L1 i L2 mają być razem (na jednym zacisku), to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sochers 28.12.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedź, ale niestety nie o to chodzi L1 jest użyty do zasilania halogenów - jeden przycisk. To przy czym ja majstruję, to wyjście na oświetlenie blatu - drugi przycisk. One maja być włączane osobno (tzn. halogeny razem (i tak jest)), oraz oświetlenie blatu. I tutaj jak włączam - zapala się jedna z 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.12.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Naklejka w kostce lapmy mówi że od lewej idą L, L1 i N, natomiast wytłoczenie na kostce, że L, PE i N. Pierwsza wersja wywala korki, druga nie, ale działa tylko jedna (środkowa) lampa. Proste - lampę należy tak podłączyć, by były zasilane wszystkie trzy żarówki żyrandola. Co w tym trudnego ? Jest napięcie zasilające żyrandol ? Jest. Jest wyjście do tych trzech żarówek w nim ? To miernik, omomierz, przedzwonić obwody/przewody żyrandola i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.12.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedź, ale niestety nie o to chodzi L1 jest użyty do zasilania halogenów - jeden przycisk. L1 wychodzące z żyrandola! To masz razem z sąsiednim L podłączyć do brązowego przewodu zwisającego z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts