Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie żyrandola - świeci jedna (środkowa) z trzech żarówek

Recommended Posts

Powitać (jako że to mój pierwszy post na forum :) ),

Standardowo zaczynam od może banalnego pytania, ale jakoś samemu nie mogę znaleźć odpowiedzi. Tło wygląda tak.

Odebrałem nowe mieszkanie od developera - w planie był podwójny włącznik do oświetleni kuchennego (z sufitu wystawały 4 przewody),

Na naszą prośbę ekipa podzieliła to na dwa obwody - komplet halogenów na jednym, oraz oświetlenie blatu na drugim włączniku. Halogeny śmigają, natomiast ostatnio kupiłem żyrandol (na 3 żarówki), podłączyłem i tu dupa - świeci tylko środkowa. Po zmianie żarówek sytuacja się nie zmienia.

Spod GK wystają mi 3 przewody brązowy (faza, sprawdzałem próbnikiem), niebieski (zero) i żółto zielony (PE). Zero i PE nie są zamienione - podłączyłem odwrotnie, to mi korki wywaliło :cool:

Naklejka w kostce lapmy mówi że od lewej idą L, L1 i N, natomiast wytłoczenie na kostce, że L, PE i N. Pierwsza wersja wywala korki, druga nie, ale działa tylko jedna (środkowa) lampa.

Pytanie - co zrobić, żeby po włączeniu tego jednego przełącznika zapalał się komplet trzech żarówek, a nie tylko jedna?

Dzięki za odpowiedź, ale niestety nie o to chodzi :( L1 jest użyty do zasilania halogenów - jeden przycisk. To przy czym ja majstruję, to wyjście na oświetlenie blatu - drugi przycisk. One maja być włączane osobno (tzn. halogeny razem (i tak jest)), oraz oświetlenie blatu. I tutaj jak włączam - zapala się jedna z 3.

Naklejka w kostce lapmy mówi że od lewej idą L, L1 i N, natomiast wytłoczenie na kostce, że L, PE i N. Pierwsza wersja wywala korki, druga nie, ale działa tylko jedna (środkowa) lampa.
Proste - lampę należy tak podłączyć, by były zasilane wszystkie trzy żarówki żyrandola. Co w tym trudnego ? Jest napięcie zasilające żyrandol ? Jest.

Jest wyjście do tych trzech żarówek w nim ? To miernik, omomierz, przedzwonić obwody/przewody żyrandola i już.