Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja - jak poprawnie zaprojektować, obliczyć?

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zmierzyć się z problemem letnich upałów. Mimo że jest to tylko kilka, no może kilkanaście dni w roku kiedy temperatura na zew przekracza 30, to powoduje że po kilku dniach takiego żaru w domu robi się nieznośnie gorąco - czyli w okolicach 28st.

Zna ktoś wzory które pomogą mi obliczyć jakiej mocy potrzebuję klimatyzator? Jaki przepływ powietrza musi zapewnić? Jak wyliczyć jakie mam "zyski"?

Wystarczy mi jeżeli sprowadzi temperaturę do 24 st.C, nie musi być 20...

Standardowa regułka mówi że przyjmuje się 40W/m3, ale w takim przypadku wychodzą mi jakieś kosmiczne moce w okolicach 12 kW mocy chłodniczej... Jakoś nie chce mi się wierzyć żeby faktycznie aż tyle było potrzebne...

Po pierwsze dobre klimatyzatory mają COP =5, czego raczej nie uwzględniłeś.

Możesz wykorzystać Audytora OZC w wersji 5.0 (demonstracyjna) do obliczeń.

Po drugie: Wszystko i tak zależy od powierzchni okien wystawionych na słońce.

Masz pewnie okna dachowe? Jeśli tak pomyśl o zacienieniu ich (markizy, czy rolety zewnętrzne ...).

• 1 month później...
Najprościej i najszybciej a co najważniejsze nic to nie kosztuje zadzwonić i poprosić o wycenę fachową firmę. Oni mają wiedzę i doradzą nam co dobrać. Firma apeco ma bardzo dobre podejście do klienta. Polecam

Sprawdziłem to rozwiązanie i 3 firmy z okolic wrocławia... Ich "obliczenia" opierały sie tylko na powierzchni i kubaturze domu - śmiech.

Sprawdziłem to rozwiązanie i 3 firmy z okolic wrocławia... Ich "obliczenia" opierały sie tylko na powierzchni i kubaturze domu - śmiech.

No może i tak ale ja od nich też mam klimatyzator i jakoś nie ma z nim problemu. Dobrze się sprawuje. Tak więc nie wiem o co Ci chodzi.

Występują dwa procesy cieplne w pomieszczeniu - jednym jest obniżanie temperatury wystepującego powietrza (niewielka iloć mocy), a drugim jest kompensacja "napływu" ciepła z zewnątrz. Z prostych obliczeń termodynamicznych bez problemu obliczysz moc potrzebną do obniżania temperatury powietrza - ale dotyczy to całkowicie izolowanego pomieszcza, a takie nie występują w przyrodzie. Dlatego zasadniczym celem klimatyzatora jest kompensowanie(usuwanie) "zysków ciepła" i głównie te aspeky są brane pod uwagę - jeśli całą moc cieplną napływającą do pomieszczenia "wyprowadzisz" poprzez klimatyzator na zewnątrz, to powstanie równowaga termodynamiczna (temperatura nie spada i nie rośnie) jesli moc chłodnicza będzie nieco wyższa niż "zyski ciepła" to występuje stopniowe schładzanie - nadmiar tej mocy służy już do schładzania powietrza. Warto dać sensowny nadmiar mocy chłodniczej, aby schładzanie powietrza trwało opowiednio szybko, oraz aby urządzenie w ogóle było w stanie osiągnąć nastawioną wartość w sensownym czasie. Niewskazane są przypadki kiedy urządzenie pracuje "pełną parą" a nie daje rady schłodzić (za mała moc), lepiej zastosować nieco więcej mocy chłodniczej (większe urządzenie). Wyznaczanie zapotrzebowania na podstawie metrażu, to nie do końca dobra metoda, zawsze uwzględnia się okna, i kubaturę pomieszczenia. Proste kalkulatory jednak się sprawdzają - bo dodają spory nadmiar mocy chłodniczej względem teoretycznego zapotrzebowania, nadmiarowe urządzenie nie przeszkadza w niczym, ale kosztuje drożej.

To tak bez wnikania w rozważania teoretyczne.

• 3 months później...
Ja bym radził zdać się na fachowców ze sklepu gdzie kupujesz klimatyzator. Jakby nie patrzeć oni siedzą w tym na co dzień, więc najlepiej się znają na tym co dobrać. Mogę coś z własnego doświadczenia powiedzieć jak to było. Początkowo sam próbowałem coś tam się dowiedzieć o klimatyzacji, o tym jak działa itd. A później dałem sobie spokój i zdałem się na fachowców. Miałem to szczęście, ze trafiłem do dobrej firmy w Łodzi gdzie mieszkam. Na Więckowskiego jest ten serwis, jeśli ktoś jest z Łodzi i trochę się orientuje w rozkładzie miasta. Zadzwoniłem, przyjechali, za darmo obliczyli jaką klimę potrzebuję - wyszło 2,5 kW, od razu po zakupie zamontowali wszystko, zajęło im to może z półtora dnia, więc o nic nie musiałem się martwić. Cenowo też nie najgorzej wyszedłem, jak patrzyłem na ceny w innych sklepach to często były troche droższe.

Fachowcy ze sklepu nazywają się handlowcami.

Znam ludzi, którzy w handlu klimatyzacją siedzą już wiele lat i dalej niewiele z tego wiedzą.

Żadna firma, która zamontowała tych klimatyzatorów powiedzmy 100 nie będzie liczyć zysków, bo domy to są zbyt proste konstrukcje by się pomylić w doborze na oko.

Pytać w firmach, które wykonują dużo montaży,. Wystrzegać się sklepów, bo tam sprzedać potrafią wszystko.

Znam ludzi, którzy w handlu klimatyzacją siedzą już wiele lat i dalej niewiele z tego wiedzą.

Żadna firma, która zamontowała tych klimatyzatorów powiedzmy 100 nie będzie liczyć zysków, bo domy to są zbyt proste konstrukcje by się pomylić w doborze na oko.

Pytać w firmach, które wykonują dużo montaży,. Wystrzegać się sklepów, bo tam sprzedać potrafią wszystko.

I tak minimum będą 2 x przewymiarowane.

Lakusz, a jaką to powierzchnię chcesz chłodzić że wychodzi ci 12kW? Dom parterowy czy piętrowy?

Poza tym wiadomo, że nie wolno robić żadnych obliczeń bo to szkodnictwo w czystej postaci. Bierzesz fachowca do domu a on spojrzy, powącha, posmakuje i poda wielkość potrzebnej mocy.

Źle mówię Tomaszu Brzęczkowski?

• 2 months później...

Heh niekoniecznie jest tak jak piszesz, a przynajmniej nie wszędzie. Ja zanim zdecydowałem się gdzie będę kupował i kogo będę brał do montażu sprawdziłem opinie, popytałem czy znajomi co mają klimę nie słyszeli o takiej firmie. Generalnie w ciemno nie brałem. Pozatym jak kolo do mnie przyjechał to zrobił sobi szkic pomieszczenia, pomierzył okna, spytał o strony świata i jeszcze tam coś nie pamiętam. Czyli w moim przypadku naprawdę fachowo podeszli do zadania, ale wiadomo to też zalezy od miejsca i podejścia do klienta. Jednak nie generalizowałbym tak jak ty, że wszyscy wszędzie chcą oszukać i sprzedać byle sprzedać. niezadowolony klient to nie jest dobra reklama, nie? :D

Heh niekoniecznie jest tak jak piszesz, a przynajmniej nie wszędzie. Ja zanim zdecydowałem się gdzie będę kupował i kogo będę brał do montażu sprawdziłem opinie, popytałem czy znajomi co mają klimę nie słyszeli o takiej firmie. Generalnie w ciemno nie brałem. Pozatym jak kolo do mnie przyjechał to zrobił sobi szkic pomieszczenia, pomierzył okna, spytał o strony świata i jeszcze tam coś nie pamiętam. Czyli w moim przypadku naprawdę fachowo podeszli do zadania, ale wiadomo to też zalezy od miejsca i podejścia do klienta. Jednak nie generalizowałbym tak jak ty, że wszyscy wszędzie chcą oszukać i sprzedać byle sprzedać. niezadowolony klient to nie jest dobra reklama, nie? :D

Czyli chłopaki mają przygotowany arkusz w Excelu liczący zyski ciepła.

Pytanie tylko:

Po co to liczyć?

Gdy standardowe moce jakie możemy kupić to 3, 5, 7, 9, 12 kw itd.

Nie kupisz klimatyzatora o mocy 1,96 kW, lub 2,47 kW.

Przy dzisiejszej technologii inwerterowej, przewymiarowanie klimatyzacji nawet o 100% ma więcej zalet niż wad.

Precyzyjne obliczenia zostawmy dla CCU, nie dla prostych splitów/kanałówek.

• 1 month później...

Pytanie tylko:

Po co to liczyć?

Przy dzisiejszej technologii inwerterowej, przewymiarowanie klimatyzacji nawet o 100% ma więcej zalet niż wad.

Tak jak pisałem, najpierw sam próbowałem coś ogarnąć w temacie, ale tego jest zwyczajnie za dużo. Jakby mi ktoś płacił za nauczenie się klimatyzacji to ok, ale jak mam se dobrać coś co potem nie będzie spełniać zadania... dlatego poprosiłem fachowców o pomoc i poradę. Tę standardową moc też trzeba przecież dobrze dobrać, bo ceny między 3kW a 5 kW to jest różnica np. 2000pln. A z gradientu Ci przyjedzie gościu i zobaczy w jakim miejscu zamontować urządzenie by jak najlepiej spełniało swoje zadanie, jaki koszt montażu, zaproponuje promocję bo ma w tym interes przecież itd. itp.

Pytanie tylko:

Po co to liczyć?

Czy byłby Pa łaskaw rzucić okiem na tabelę z lewej strony http://www.toshiba-aircon.jp/products/pdf/200904_daiseikai.pdf

Najmniejsza jednostka 2 kW ma EER- 5.63 2.5 kW ma 5.26 taka 3.5 kW ma już tylko 4.55 i dalej 4.5kW ma 3.69 i 5 kW ma tylko 3.36

Może Pan to skomentować w aspekcie Swojej wypowiedzi?